Friday, April 3, 2015

ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΝ ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ

Σημαντικοί συγγραφείς μοιράζονται προσωπικές εμπειρίες τους, μιλούν για την τέχνη τους και σχολιάζουν τη σημερινή κατάσταση, μπροστά στο ελληνικό κοινό.


Ο βραβευμένος Τζόναθαν Φράνζεν επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα , με το βιβλίο του «Η Εικοστή έβδομη πολιτεία», την Τρίτη 28 Απριλίου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Αθήνα). Θα συζητήσει με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Αναστάση Βιστωνίτη, και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό με δελτία προτεραιότητας.


Ο Φράνζεν είναι από τους συγγραφείς εκείνους που διχάζει. Οι ιδεολογικές ανησυχίες του και οι ηθικολογίες του πάνω στην τεχνολογία και στο περιβάλλον έχουν προκαλέσει συζητήσεις. Διεθνή μέσα τον έχουν χαρακτηρίσει όμως νέο Τολστόι και ο νέο Ντίκενς μαζί, με τη μεγάλη επιτυχία του συγγραφέα να φέρνει το τρίτο του βιβλίο, «Διορθώσεις» (2001), που είχε φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των best seller.

Ο ορθός λόγος συναντά την επιστήμη, και ο συγγραφέας Νίκος Δήμου παραχωρεί διάλεξη, την Παρασκευή 3 Απριλίου, στον Πολυχώρο Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118). Για θέματα πρακτικά, αλλά και θεωρητικά θα μιλήσει ο συγγραφέας, εστιάζοντας στις δύο αυτές έννοιες.

Να σημειωθεί ότι ο Νίκος Δήμου είναι από τους πρώτους έλληνες συγγραφείς που δημιούργησε τηλεοπτικές εκπομπές. Το πρώτο του βιβλίο εκδόθηκε το 1953, ακολούθησαν πάνω από 60 έργα, με τα «Η Δυστυχία του να είσαι Έλληνας», «Οι Νέοι Έλληνες», «Η Χαμένη Τάξη», «Απολογία ενός Ανθέλληνα», να είναι από τα γνωστότερά του.

O Μάνος Ελευθερίου έρχεται στον Ιανό στις 15 Απριλίου για να συνομιλήσει με τον Νίκο Θρασυβούλου για το έργο και τη ζωή του. Υπενθυμίζεται ότι ο Μάνος Ελευθερίου για το πρώτο του μυθιστόρημα, «Ο Καιρός των Χρυσανθέμων», έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας του 2005. Οι στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από διαπρεπείς έλληνες συνθέτες, ενώ ως στιχουργός μετρά σημαντικές συνεργασίες όπως εκείνη με το Μίκη Θεοδωράκη. Μεταξύ των μυθιστορημάτων του είναι τα εξής: «Η γυναίκα που πέθανε δύο φορές», «Άνθρωπος στο πηγάδι», «Πριν απ' το ηλιοβασίλεμα».

Με τον Νίκο Θρασυβούλου θα συνομιλήσει, επίσης, στον Ιανό, την Τετάρτη 13 Μαΐου, ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος.

Έχει γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα και σενάρια για τον κινηματογράφο. Ανάμεσα στα μυθιστορήματα που έχει γράψει τα εξής: «Οι Ανήλικοι», «Το Παυσίπονο», «Κινούμενα Σχέδια», «Η Καρδιά του Κτήνους», «Η Πρώτη Εμφάνιση», «Ανάλαφρες Ιστορίες», «Παιχνίδι των τεσσάρων», «Κομεντί, διηγήματα» και άλλα.

Ο συγγραφέας ανήκει στη λογοτεχνική γενιά του ’80, ενώ έργα του που αποτέλεσαν σταθμό στην πορεία του ήταν τα εξής: «Το παυσίπονο» και η «Καρδιά του κτήνους». Ο Πέτρος Τατσόπουλος έχει φλερτάρει με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, ενώ το 2006 αφηγήθηκε την προσωπική ιστορία της υιοθεσίας του μέσα από την «Καλοσύνη των ξένων».

Ελισάβετ Σταμοπούλου
entertainment.in.gr: 03 Απριλίου 2015 

No comments: