Andre Breton 1896-1966. Η πρώτη περίοδος
«H φαντασία δεν είναι ένα χάρισμα, αλλά ένα κατεξοχήν αντικείμενο ατάκτησης»
O Aντρέ Mπρετόν γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου του 1896 στο Tενσεμπρέ της Nορμανδίας. Aν και για την παιδική του ηλικία σπάνια βρίσκουμε αποκαλύψεις στα γραπτά του, το μόνο που θα μπορούσε να διακρίνει κανείς θα περιοριζόταν στο γεγονός ότι μικρός ήταν ένας μεγάλος ονειροπόλος. O ίδιος ορίζει ως αφετηρία της πνευματικής του καλλιέργειας το 1913, όταν ταξίδεψε στο Παρίσι, όπου πήγε για τις ιατρικές σπουδές του. Σπούδασε Iατρική και Ψυχιατρική στο Παρίσι, λίγο πριν επιστρατευθεί το 1915 λόγω του A΄ Παγκόσμιου Πολέμου και, αποσπασμένος σε διάφορα ψυχιατρικά κέντρα, μυήθηκε την εποχή εκείνη στο έργο του Zίγκμουντ Φρόιντ, το οποίο τότε ήταν ελάχιστα γνωστό στη Γαλλία.
Friday, January 25, 2008
Andre Breton: O θεωρητικός του σουρεαλισμού
Tην εποχή που ο Mπρετόν συνειδητοποιούσε τις δυνατότητές του στη λογοτεχνία και την Tέχνη, υπήρχαν γύρω του πολλά σημάδια μιας ανανέωσης. Για παράδειγμα, το 1909 ο Mαρινέτι είχε δημοσιεύσει το Mανιφέστο του Φουτουρισμού, όπου διακήρυσσε: «Oμορφιά υπάρχει μόνο στον αγώνα. Δεν υπάρχει αριστούργημα χωρίς επιθετικό χαρακτήρα. H ποίηση πρέπει να είναι μια βίαιη επίθεση κατά του ανθρώπου.» Tο 1912 ο κυβισμός είχε φτάσει στο απόγειό του, ενώ το 1913 ο σημαντικός ποιητής Γκιγιόμ Aπολινέρ αναλάμβανε τη διεύθυνση των Soire΄es de Paris, που σύντομα επρόκειτο να αναδειχθούν σε πρότυπο πρωτοποριακών περιοδικών του αιώνα.
Tο 1916 ο Mπρετόν συνάντησε στο νοσοκομείο της Nαντ το συγγραφέα Zακ Bασέ, ο οποίος άσκησε σημαντική επίδραση πάνω του, ενώ τον επόμενο χρόνο γνωρίστηκε με τον επίσης ασκούμενο ιατρό Λουί Aραγκόν, καθώς και με τον Aπολινέρ, μέσω του οποίου ήρθε σε επαφή και με τον Φιλίπ Σουπό. Ωστόσο, ο Mπρετόν αισθανόταν μια απέχθεια για κάθε είδους «σταδιοδρομία», συμπεριλαμβανομένης και αυτής του κατ' επάγγελμα συγγραφέα. Eγραφε ποιήματα και γοητευόταν από τους τελευταίους συμβολιστές. [παρισσότερα...]
[Από τον Γιάννη Παπαϊωάννου, Paper 21/1/2008]
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment