Sunday, June 17, 2007

Βραβείο Impac του Δουβλίνου στον Per Petterson


Ο Per Petterson (γεννημένος το 1952 στο Όσλο), ένας συγγραφέας πολύ λίγο γνωστός έξω από τη Νορβηγία, τιμήθηκε με το βραβείο Impac του Δουβλίνου για το βιβλίο του Out Stealing Horses, εισπράττοντας το συνοδευτικό ποσό των 100.000 ευρώ. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής χαρακτήρισαν το βιβλίο σαν μια «οδυνηρή και κινούμενη ιστορία μιας μεταβαλλόμενης προοπτικής στον κόσμο… και της νοσταλγίας για έναν απλούστερο τρόπο της ζωής».
Η μελαγχολική ιστορία, ακολουθεί έναν 67χρονο που αναγκάζεται να θυμηθεί τα τραυματικά γεγονότα της παιδικής ηλικίας του. Ο Petterson είπε ότι ήταν ευτυχής και εξεπλάγη για τη βράβευσή του με το Impac. «Φαίνεται με αυτό το βιβλίο που είμαι το αγόρι με το χρυσό παντελόνι και κάθε φορά που βάζω το χέρι μου στις τσέπες μου παίρνω ένα χρυσό νόμισμα,» είπε. «Είναι τόσο δροσερό».
Ο Petterson σπούδασε βιβλιοθηκονομία. Έχει εργαστεί ως υπάλληλος βιβλιοπωλείων, μεταφραστής και λογοτεχνικός κριτικός πριν γίνει ένας πλήρους απασχόλησης συγγραφέας. Έχει δημοσιεύσει πέντε μυθιστορήματα κι έχει αρκετές ακόμη τιμητικές διακρίσεις για το έργο του. Μεταξύ εκείνων που τον επηρέασαν ο ίδιος αναφέρει τον νομπελίστα Knut Hamsun και τον Raymond Carver.
Η διεθνής αυτή λογοτεχνική διάκριση, το βραβείο IMPAC του Δουβλίνου είναι ένα διεθνές βραβείο που περιλαμβάνει τις βιβλιοθήκες από όλες τις γωνίες της σφαίρας, και είναι ανοικτό στα βιβλία που γράφονται σε οποιαδήποτε γλώσσα. Το βραβείο, είναι μια πρωτοβουλία του δημοτικού Συμβουλίου της Πόλης του Δουβλίνου, και σε συνεργασία με την IMPAC, μια επιχείρηση βελτίωσης της παραγωγικότητας που αναπτύσσει δραστηριότητες σε πάνω από 50 χώρες.

No comments: