Friday, June 22, 2007

Βραβείο (παιδικής και εφηβικής) Λογοτεχνίας Carnegie


Από τις εκδόσεις Ψυχογιός είναι το παρακάτω δελτίο τύπου. Η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Πόπη Γαλάτουλα με ενημερώνει τακτικά για τις δραστηριότητες των εκδόσεων Ψυχογιού, από την εποχή που έκανα τις εκπομπές για το βιβλίο στην τηλεόραση...
Το Βραβείο (παιδικής και εφηβικής) Λογοτεχνίας Carnegie, δημιουργήθηκε στη Βρετανία το 1936 προς τιμήν του Σκοτσέζου φιλάνθρωπου Andrew Carnegie. Τα υποψήφια βιβλία πρέπει να έχουν γραφτεί στην αγγλική γλώσσα και να έχουν εκδοθεί για πρώτη φορά στη Μ. Βρετανία μέσα στη χρονιά που πέρασε.
Η κριτική επιτροπή του βραβείου αποτελείται από 13 βιβλιοθηκονόμους που ανήκουν στην ομάδα νεανικών βιβλιοθηκών CILIP και το Carnegie θεωρείται παρόμοιο με το αμερικανικό βραβείο Newbery. Τα υποψήφια βιβλία διαβάζονται και από μαθητές που στέλνουν τη γνώμη τους στην κριτική επιτροπή.
Φέτος (2007) είναι η 70ή επέτειος απονομής του Carnegie Medal CILIP και μέσω του διαδικτύου πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία για το καλύτερο βραβευμένο βιβλίο όλων των ετών.
Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 20 Απριλίου και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις 21 Ιουνίου στη βρετανική Βιβλιοθήκη.
Το πιο αγαπημένο βραβευμένο με το Carnegie Medal CILIP βιβλίο, είναι το πρώτο της τριλογίας του Φίλιπ Πούλμαν «Το αστέρι του Βορρά» και την Ελλάδα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, ενώ σύντομα θα το δούμε στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνίστρια τη Νικόλ Κίντμαν.

No comments: