Monday, June 18, 2007

Ιππότης ο Σαλμάν Ρουσντί!

Πέρσες, Πακιστανοί και άλλοι μουσουλμάνοι κατηγορούν τη Βρετανία ότι προσβάλλει το Ισλάμ μετά τη χρίση του ινδικής καταγωγής συγγραφέα Σαλμάν Ρουσντί [Salman Rushdie] σε ιππότη από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Το μυθιστόρημα του Ρουσντί «Οι σατανικοί στίχοι» είχε ωθήσει τον Αγιατολάχ Χομεϊνί να εκδώσει ένταλμα θανάτου για τον «βλάσφημο» συγγραφέα, που τιμάται τώρα για την προσφορά του στη λογοτεχνία. Ο Ρουσντί είναι μία από τις «πιο μισητές φιγούρες στον ισλαμικό κόσμο», δήλωσε εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, περιγράφοντας την απόφαση της βασίλισσας σαν μία πράξη της Βρετανίας εναντίον του Ισλάμ, στο πλαίσιο του «πολεμικού κλίματος» με την Τεχεράνη.
«Το να τιμάς και να πλέκεις το εγκώμιο ενός αποστάτη, μιας μισητής φιγούρας, θα βάλει, το δίχως άλλο, τους Βρετανούς αξιωματούχους σε αντιπαράθεση με τις ισλαμικές κοινωνίες», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου που έκανε ακόμη λόγο για «οργανωμένη» και «όχι τυχαία» προσβολή των ιερών αξιών του Ισλάμ. Πακιστανοί βουλευτές ζητούν από τους Βρετανούς να αποσύρουν την "τιμή" στον Ρουσντί, γιατί και μόνο το γεγονός ότι ο Ρουσντί χρίσθηκε Ιππότης μπορεί να δικαιολογήσει επιθέσεις αυτοκτονίας: Η βρετανική κυβέρνηση να ζητήσει συγγνώμη και να αποσύρει τον τίτλο του "Sir" από τον Ρουσντί. Τρελά πράγματα. Εδώ ο κόσμος καίγεται κι αυτοί θίγονται επειδή έγινε "Σερ" ο Ρουσντί!
Είναι φανερό ότι η σύγκλιση των πολιτισμών θ' αργήσει πολύ. Δεν είναι δυνατό οι Δυτικοί να είμαστε στο 2007 και οι Μουσουλμάνοι να ζουν στην εποχή του Μωάμεθ. Πού ακούστηκε, οι θρησκευτικές διαφορές να γίνονται αιτίες κι αφορμές για συγκρούσεις, έριδες, σκοτωμούς και κάψιμο βιβλίων όπως φαίνεται και στη φωτογραφία με το κάψιμο των βιβλίων του Ρουσντί! Στο μεσαίωνα μας επαναφέρουν;

No comments: