Saturday, June 28, 2014

Πέθανε ο εκδότης Οδυσσέας Χατζόπουλος

Την Τρίτη η κηδεία
Πέθανε ο εκδότης Οδυσσέας Χατζόπουλος
Πέθανε το πρωί της Παρασκευής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες, ο εκδότης του Κάκτου, Οδυσσέας Χατζόπουλος, αφήνοντας πίσω του μεγάλο εκδοτικό έργο.

Γεννήθηκε το 1941 στην Αθήνα και σπούδασε πολιτικές επιστήμες και μουσική. Το 1960 εξέδωσε το πρώτο του περιοδικό Γραμμάτων και Τεχνών στον «Ηνίοχο». Ίδρυσε τον «Κάκτο» το 1975.

Στο διάστημα 1975-1991 έδωσε στην κυκλοφορία περίπου 2.800 βιβλία, χωρίς ποτέ καμιά επιχορήγηση, κρατική, ιδιωτική, κομματική ή άλλη, και χωρίς επίσης χρηματοδότηση από τους συγγραφείς, πρακτική την οποία ακολούθησε σταθερά και χωρίς παρέκκλιση.

Tuesday, June 3, 2014

Χάουαρντ Τζέικομπσον: «Θα σας φέρω εγώ πίσω τα Μάρμαρα»

Ο βραβευμένος με Booker Βρετανός συγγραφέας Χάουαρντ Τζέικομπσον δεν έκρυβε χρόνια την αντίθεσή του για το ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Χρειάστηκε μία επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης για να αλλάξει γνώμη και να γράψει σε άρθρο του στον «Ιντιπέντεντ»: «Τα παρθενώνεια γλυπτά δεν ανήκουν σε εμάς».

Επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα και την Κρήτη. «Το ταξίδι χαλαρώνει τον νου» σημείωσε, για να εξηγήσει τη μετάλλαξή του. «Αν θέλεις να μην αλλάξεις άποψη για τίποτα, να μείνεις προσκολλημένος στις αυστηρές σου απόψεις, κάτσε σπίτι σου». Εξομολογείται πως όντας ένα παιδί του Μάντσεστερ «δεν είχα καμία προκατάληψη για τον ελληνικό λαό, αλλά αυτές οι εικόνες με τον Ζορμπά και τον Αντονι Κουίν να χορεύει συρτάκι στην παραλία ήταν κάτι που με απωθούσε». Ετσι, «για πολλά χρόνια ήμουν αντίθετος με τις διακοπές στα ελληνικά νησιά και με την επιστροφή των Μαρμάρων. Εκανα λάθος και για τα δύο», παραδέχεται ο Τζέικομπσον.

Μια αρχόντισσα με τσαγανό. Εφυγε η Μάνια Καραϊτίδη, εκδότρια του «Βιβλιοπωλείου Εστίας»

  • Κηδεύεται αύριο 4 μ.μ. από το Α' Νεκροταφείο
  • «Εφυγε στον ύπνο της χθες το απόγευμα».
Ετσι πληροφορηθήκαμε το θάνατο μιας θρυλικής και σεβάσμιας φυσιογνωμίας στο χώρο του βιβλίου, το θάνατο της Μαρίνας Καραϊτίδη, της κυρίας Μάνιας του «Βιβλιοπωλείου της Εστίας»: από μιαν ανάρτηση στο Facebook, χθες το πρωί, στον «τοίχο» της κόρης της, Εύας, συνοδευόμενη από μια έγχρωμη φωτογραφία της στο γραφείο της, στο πάλαι ποτέ κατάστημα της Σόλωνος, χώρο που φημιζόταν μέχρι πρότινος ως ένα από τα πιο ζωντανά εντευκτήρια της Αθήνας.

ΜΑΓΙΑ ΑΓΓΕΛΟΥ «Σίγησε» το... πουλί που κελαηδάει

  • Πολυβραβευμένη συγγραφέας, ποιήτρια και ακτιβίστρια κατά του ρατσισμού, η Μάγια Αγγέλου έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ενώ βρισκόταν στο σπίτι της στο Γουίνστον-Σάλεμ της Βόρειας Καρολίνας.
Η ηγεμονική Μάγια Αγγέλου με το ελληνικό επίθετο έγινε η πρώτη Αφροαμερικανίδα που γνώρισε επιτυχία στο πλατύ κοινό ως συγγραφέας
Η ηγεμονική Μάγια Αγγέλου με το ελληνικό επίθετο έγινε η πρώτη Αφροαμερικανίδα που γνώρισε επιτυχία στο πλατύ κοινό ως συγγραφέας
Προσωπικότητα που άσκησε μεγάλη επιρροή στον 20ό και τον 21ο αιώνα, επιλέγοντας να κρατήσει το ελληνικό όνομα του πρώτου της συζύγου, υπήρξε σύμβολο των αγώνων των μαύρων για ισότητα, καθώς και φίλη και συνεργάτιδα των Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και Μάλκολμ Χ.

«ΒΡΑΒΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ PUBLIC» Νικητές Ζέη, Κορτώ, Ρουγγέρη

  • Η Αλκη Ζέη, ο Αύγουστος Κορτώ και η Κάρμεν Ρουγγέρη είναι οι νικητές των πρώτων «Βραβείων βιβλίου Public» που απονεμήθηκαν τη Δευτέρα στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Νικητές Ζέη, Κορτώ, Ρουγγέρη
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, 83.000 αναγνώστες ψήφισαν τα αγαπημένα τους βιβλία από 100 εκδοτικούς οίκους και 900 συγγραφείς, ενώ συνολικά συγκεντρώθηκαν 176.000 ψήφοι.
Η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης Βέροιας, Ασπασία Τασιοπούλου, απένειμε το βραβείο στην κατηγορία «Εκδότης της Χρονιάς» στις Εκδόσεις Πατάκη.
Στην τελετή απονομής, που παρουσίασε ο ηθοποιός Γιώργος Πυρπασόπουλος, το κοινό «ταξίδεψε» στη «Χώρα του Βιβλίου» μέσα από μια παράσταση με πολλή φαντασία που πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΗ ΜΑΓΙΑ ΑΓΓΕΛΟΥ Η «ελληνική» ψυχή των Αφροαμερικανών

«Οι άνθρωποι θα ξεχάσουν αυτά που είπες, θα ξεχάσουν τι έκανες, αλλά δεν θα ξεχάσουν ποτέ πώς τους έκανες να αισθάνονται».
Η Μάγια Αγγέλου είχε ενεργό ρόλο στους μεγάλους κοινωνικούς αγώνες για τα δικαιώματα των μαύρων και των γυναικών.
Η Μάγια Αγγέλου είχε ενεργό ρόλο στους μεγάλους κοινωνικούς αγώνες για τα δικαιώματα των μαύρων και των γυναικών.

Mε αυτήν τη φράση της η αναγγελία του θανάτου της έκανε τον γύρο του Διαδικτύου. Ενδεχομένως επειδή χτύπησε φλέβα με μιαν αλήθεια τόσο απλή. Σίγουρα επειδή τη θεωρούμε -ακόμα κι αν αγνοούμε το συγγραφικό της έργο- «άνθρωπο δικό μας». Είναι κι αυτό το επίθετο τόσο δικό μας που μας μπερδεύει: Μάγια Αγγέλου, ναι είναι κατά κάποιον τρόπο και δική μας εκείνη η τεράστια Αφροαμερικανή. Που γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1928 στο Σεντ Λούις του Μιζούρι, το πραγματικό της όνομα ήταν Μάργκεριτ Αν Τζόνσον, ο πατέρας της Μπέιλι Τζόνσον ήταν θυρωρός και μάγειρας στα καράβια και η μητέρα της Βίβιαν νοσοκόμα αλλά και επαγγελματίας τζογαδόρος και ιδιοκτήτρια μπαρ. Το όνομα Μάγια της το έδωσε ο αδελφός της. Και το επίθετο Αγγέλου ο Ελληνας σύζυγός της, Αναστάσιος - Τος Αγγελος, πρώην ναυτικός που τον γνώρισε σε νάιτ κλαμπ στο Σαν Φρανσίσκο όπου χόρευαν μαζί.

ΜΑΝΙΑ ΚΑΡΑΙΤΙΔΗ Η μεγάλη κυρία της «Εστίας»

Πρώτα γνώρισα τον Βενέζη. Οταν πήγαινα στο οκτατάξιο γυμνάσιο, συμφωνήσαμε να βγάλουμε μια εφημεριδούλα και να κάνουμε τις δημοσιογράφους. Εμενε τότε Ασκληπιού ή Ιπποκράτους, δεν θυμάμαι ακριβώς [...] Ο Καραγάτσης ήταν ένας καλλονός, σε τέτοιο βαθμό, που τον έβλεπε κανείς και χάζευε».
Η μεγάλη κυρία της «Εστίας»
Η Μάνια Καραϊτίδη μεγάλωσε μέσα στην ατμόσφαιρα του βιβλιοπωλείου που υπάρχει από το 1885. Ανέλαβε το τιμόνι της «Εστίας» όταν πέθανε αιφνιδίως ο πατέρας της, ο Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος, το 1972. Και μέσα σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία η Mαρίνα Σαραντοπούλου - Kαραϊτίδη θα κατορθώσει να δημιουργήσει μια νέα εκδοτική εποχή. Εδωσε νέα ώθηση στο Bιβλιογραφικό Δελτίο που με τον τίτλο Nέα Bιβλία κυκλοφορεί τέσσερις φορές τον χρόνο και περιλαμβάνει το σύνολο των εκδόσεων που εισέρχονται προς πώληση στο βιβλιοπωλείο της «Eστίας», με τα πλήρη βιβλιογραφικά τους στοιχεία.

Εφυγε η κυρία Μάνια της «Εστίας» και της Αθήνας

ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ
Η πρώτη απώλεια ήταν τον Απρίλιο του 2013, όταν έκλεισε το βιβλιοπωλείο της «Εστίας» στην οδό Σόλωνος. Στην ουσία, από τότε χάσαμε όλοι τη Μαρίνα Καραϊτίδη, την εκδότρια της «Εστίας». Την κυρία Μάνια όλων μας. Τότε χάσαμε τη δυνατότητα να βάζουμε απλώς το κεφάλι μας σ’ εκείνο το μικρό γραφειάκι για μια απλή «καλημέρα». Κι όταν ήταν δυνατόν καθόμαστε σ’ εκείνες τις παμπάλαιες δερμάτινες πολυθρόνες και χανόμαστε μέσα σ’ ένα ατέλειωτο γαϊτανάκι συζητήσεων, ειδήσεων, σχολιασμών, αστείων και σοβαρών συζητήσεων. Και πάντα αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν να χωράει τόσους πολλούς ένας τόσο μικρός χώρος...

Η κυρία Μάνια

Τάκης Θεοδωρόπουλος ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ 

Τα πρώτα μας λογοτεχνικά γράμματα μάθαμε να τα ψελλίζουμε διαβάζοντας την περίφημη «κλασική» σειρά του Βιβλιοπωλείου της Εστίας. Ετσι γνωριστήκαμε με τον Βενέζη, τον Τερζάκη, τον Θεοτοκά, τον Αγγελο Βλάχο και τον Καραγάτση, σ’ αυτά τα βιβλία μικρού σχήματος με το σκληρό εξώφυλλο και την έγχρωμη κουβερτούρα. Μετά βέβαια ήρθαν τα πιο «σκληρά», ο Καζαντζάκης, και ο Ντοστογιέφσκι στις μεταφράσεις του Αρη Αλεξάνδρου και της Κοραλίας Μακρή σ’ εκείνους τους σκοτεινούς τόμους του Γκοβόστη που σου ενέπνεαν το δέος της μεγάλης λογοτεχνίας, πριν ακόμη τους ανοίξεις, μόνον με τα αυστηρά εξώφυλλά τους.