Saturday, December 6, 2014

Βρέθηκε νεκρός ο Μένης Κουμανταρέας – Η ΕΛ.ΑΣ. ψάχνει τον άγνωστο με τον οποίο συναντήθηκε

  • Εφερε μώλωπες στο πρόσωπο – «Πάω για λίγο στο σπίτι για πέντε λεπτά γιατί έχω μία δουλειά» είπε σε φίλο του
 Βρέθηκε νεκρός ο Μένης Κουμανταρέας – Η ΕΛ.ΑΣ. ψάχνει τον άγνωστο με τον οποίο συναντήθηκε


 
Έναν άγνωστο που φέρεται να είχε σύντομη συνάντηση με τον άτυχο συγγραφέα το βράδυ της Παρασκευής για μία αγνώστου περιεχομένου «συνεννόηση» θεωρεί η ΕΛ.ΑΣ. ως βασικό ύποπτο για τη δολοφονία του 83χρονου Μένη Κουμανταρέα που βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στην οδό Ζακύνθου στην Κυψέλη. Τον βρήκε ο ανιψιός του κατά τη 1.00 τα ξημερώματα του Σαββάτου καθώς τον αναζητούσε και δεν απαντούσε στις κλήσεις του.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 83χρονος συγγραφέας έφερε μώλωπες και εκδορές στο πρόσωπο και στον λαιμό – δεν έφερε χτυπήματα από όπλο ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο. Η πόρτα του διαμερίσματος στον τέταρτο όροφο δεν φέρει ίχνη παραβίασης, ενώ ουδείς στην πολυκατοικία άκουσε οτιδήποτε, από «καβγά» ή συμπλοκή.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν βεβαιότητα ότι πρόκειται για «εγκληματική ενέργεια, πιθανόν με χτυπήματα στο πρόσωπο, αλλά ίσως και με προσπάθεια πνιγμού με μαξιλάρι».

Το σπίτι βρέθηκε σχετικά αναστατωμένο και υπήρχαν εμφανή, επιλεκτικά ίχνη αναζήτησης χρημάτων και τιμαλφών ή άλλων αντικειμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μένης Κουμανταρέας ήταν σε γειτονικό κατάστημα με φίλο του, τον οποίο άφησε εκεί λέγοντας: «Πάω για λίγο στο σπίτι για πέντε λεπτά γιατί έχω μία δουλειά». Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι ο 83χρονος συγγραφέας είχε ραντεβού με κάποιο «άγνωστο» μέχρι τώρα πρόσωπο, το οποίο μπήκε μαζί του στο σπίτι, τον αιφνιδίασε και τον σκότωσε.

Εξετάζονται ο αναφερόμενος φίλος και οι οικείοι του συγγραφέα για να προσδιορισθεί ο άγνωστος που είχε το μοιραίο ραντεβού με τον 83χρονο, ενώ ήδη έχει ζητηθεί να εξετασθεί το κινητό τηλέφωνο του θύματος.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ζητήσει επίσπευση της ιατροδικαστικής εξέτασης που είχε μετατεθεί αρχικά για τη Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου.

Μένης Κουμανταρέας αυτός ο άγνωστος

Για τον θάνατο του Μένη Κουμανταρέα ο υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Τασούλας δήλωσε:

«Ο τραγικός θάνατος του Μένη Κουμανταρέα στέρησε την ελληνική λογοτεχνία από έναν από τους κορυφαίους πεζογράφους της και τη χώρα από έναν ενεργό πολίτη. Για περισσότερο από μισόν αιώνα, από “Τα μηχανάκια” του 1962 έως το “Ο θησαυρός του χρόνου”, που εκδόθηκε μόλις πρόσφατα, ο Κουμανταρέας παρακολούθησε με απαράμιλλη ευαισθησία και ενάργεια, καθώς και με γοητευτικά προσωπική γραφή τον εσωτερικό παλμό και τις προσδοκίες τού σύγχρονου ανθρώπου, της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης δήλωσε για τον θάνατο του Μένη Κουμανταρέα: «Ο δήμος Αθηναίων εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του Μένη Κουμανταρέα, ενός από τους σημαντικότερους συγγραφείς της μεταπολεμικής γενιάς της ελληνικής πεζογραφίας. Βραβευμένος με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, ο Μένης Κουμανταρέας, εκτός από σπουδαίος πεζογράφος, υπήρξε σημαντικότατος μεταφραστής. Στη διάρκεια της δικτατορίας διακρίθηκε για τη γενναία του συμπεριφορά. Κάτοικος της Κυψέλης, διακήρυττε την αγάπη του για τη γενέτειρά του Αθήνα, και αντιτάχθηκε τα τελευταία χρόνια σε φωνές ρατσισμού και μισαλλοδοξίας. Η Αθήνα χάνει έναν έντιμο πολίτη και ένα σπουδαίο πεζογράφο».

No comments: