Tuesday, October 7, 2014

Πέθανε ο Ζίγκφριντ Λεντς σε ηλικία 88 ετών


Από τους πλέον σημαντικούς μεταπολεμικούς συγγραφείς της Γερμανίας

Ο Ζίγκφριντ Λεντς (Siegfried Lenz) ήταν ιδιαιτέρως αγαπητός στην πατρίδα του, πολυδιαβασμένος και πολυβραβευμένος συγγραφέας. Έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 7 Οκτωβρίου σε ηλικία 88 ετών. Μαζί με τους νομπελίστες Χάινριχ Μπελ και τον Γκίντερ Γκρας, εθεωρείτο ένας από τους πλέον σημαντικούς εκπροσώπους της μεταπολεμικής γερμανικής λογοτεχνίας ενώ υπήρξε και ιδρυτικό μέλος της περίφημης «Ομάδας 47». Με το έργο του στόχευσε στην συλλογική υπέρβαση του ναζιστικού παρελθόντος της Γερμανίας.

Ο Ζίγκφριντ Λεντς γεννήθηκε το 1926 στο Λικ της Ανατολικής Πρωσίας (σημερινή Πολωνία). Προς το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Ναυτικό. Αιχμαλωτίστηκε από τους Βρετανούς και εργάστηκε ως διερμηνέας. Μετά τον πόλεμο σπούδασε στο Αμβούργο φιλοσοφία και φιλολογία (γερμανική και αγγλική). Σύντομα εγκατέλειψε την πρόθεση να γίνει καθηγητής και στράφηκε στη δημοσιογραφία και την  λογοτεχνία.

Το πρώτο του μυθιστόρημα υπό τον τίτλο «Υπήρχαν γεράκια στον αέρα» εκδόθηκε το 1951. Έκτοτε αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στη συγγραφή. Κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 συστρατεύθηκε με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και υποστήριξε την «Οστπολιτίκ» του γερμανού καγκελάριου Βίλι Μπραντ.

Το 2007 το κεντρικό ομοσπονδιακό αρχείο της Γερμανίας επιβεβαίωσε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο Ζίγκφριντ Λεντς και άλλοι γνωστοί συγγραφείς, όπως ο Μάρτιν Βάλζερ, έγιναν μέλη του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος όταν ήταν νεαροί. Ο συγγραφέας υποστήριξε ότι αυτό έγινε ερήμην του, στο πλαίσιο ομαδικών εγγραφών.

Ο Ζίγκφριντ Λεντς υπήρξε πολυγραφότατος και παραγωγικός μέχρι το τέλος της ζωής του. Στην ελληνική γλώσσα έχουν κυκλοφορήσει τέσσερα βιβλία του: «Έκθεση ιδεών» (Οδυσσέας), «Το τρένο που δεν χαιρετούσε» (Παπαδόπουλος), «Η γλυκιά Σουλάικεν» (Έψιλον) και το «Γραφείο απολεσθέντων αντικειμένων» (University Studio Press).

Από τις εκδόσεις Πατάκη αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα το μυθιστόρημά του «Ενός λεπτού σιγή». ​

No comments: