Wednesday, April 11, 2012

Οταν η Μ. Κοτζιά εξέδιδε μεταξοτυπίες...


Ολγα Σελλα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Tετάρτη, 11 Aπριλίου 2012
ΕΚΘΕΣΗ. Ενα τμήμα της εκδοτικής ιστορίας κι ενός από τα πρόσωπα που έπαιξαν ιδιαίτερο ρόλο στο μεταπολιτευτικό εκδοτικό τοπίο, της εκδότριας του «Εξάντα» Μάγδας Κοτζιά είναι η έκθεση που φιλοξενείται στο Μουσείο Αλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Rue de l’ Ouest 100. Mec Art Graphic 1972» και παρουσιάζει την πρώτη εκδοτική απόπειρα της Μάγδας Κοτζιά στο εργαστήρι των Νίκου Κεσσαλνή και Χρύσας Ρωμανού, στο Παρίσι στα χρόνια της δικτατορίας. Είναι οι μεταξοτυπίες που έβγαλαν αυτοί οι τρεις Ελληνες στα χρόνια της δικτατορίας και μια πλήρης σειρά δώρισε η Μάγδα Κοτζιά στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Στο νούμερο 100 της rue de l’ Ouest βρίσκεται το τεράστιο μηχάνημα παραγωγής μεταξοτυπιών και είναι η εποχή που τα γεγονότα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη δίνουν στην αφίσα σημαντικό ρόλο. Και παράλληλα γίνονται το μέσον βιοπορισμού και οικονομικής στήριξης για πολλούς καλλιτέχνες και εξόριστες Ελληνες. Η Μάγδα Κοτζιά αναλαμβάνει να οργανώσει και να διακινήσει την έκδοση Mec Art Graphic το 1972. Και εκεί συναντούμε «ένα πανόραμα υψηλού επιπέδου της καλλιτεχνικής ζωής και των καλλιτεχνών εκείνα τα χρόνια (1968-1972), αποτυπώνοντας το διεθνές κλίμα, τους ζωγραφικούς πειραματισμούς, τις νέες τάσεις...», λένε οι επιμελητές της έκθεσης.
Την επιμέλεια της σημερινής παρουσίασης εκείνων των έργων είχε ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, ενώ καθοριστικά βοήθησαν ο αδελφός της Μάγδας Κοτζιά, Αργύρης Παπαγεωργίου, ο Αθανάσιος Μπεργελές και ο Δημήτρης Τσουμπλέκας. Μέχρι 27 Μαΐου.

No comments: