Thursday, April 12, 2012

Πηνελόπη Δέλτα, μια βιογραφία μυθιστόρημα

ΕΚΔΟΣΗ. Αρχίζοντας από το απλό ερώτημα «πώς η Πηνελόπη Δέλτα ασχολήθηκε με το ιστορικό μυθιστόρημα», η ερευνήτρια - ιστορικός Μίτση Σκ. Πικραμένου κατέληξε να γράψει μία βιογραφία. Το βιβλίο της με τίτλο «Η κυρία με τα μαύρα» (η βιογραφία της Πηνελόπης Δέλτα) μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Τετράγωνο» και αξιοποιεί νέα στοιχεία, τα οποία απέδωσε η έρευνα. Από μόνη της η Πηνελόπη Δέλτα είναι ένα «μυθστόρημα» και η διαχρονικότητα των βιβλίων της αποδεικνύει τη βαθιά επίδραση που είχε το έργο της σε γενιές Ελλήνων. Η νέα μυθιστορηματική βιογραφία της στηρίζεται σε πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε έντυπες πηγές ή σε συμπεράσματα της συγγραφέως από τα γραφόμενα στις πηγές.
Η εργασία της Μίτσης Σκ. Πικραμένου αξιοποίησε ένα εύρος πληροφοριών, τις οποίες άντλησε από μαρτυρίες εποχής, από την αλληλογραφία της Πηνελόπης Δέλτα, από τα απομνημονευτικού χαρακτήρα έργα της, από τα ίδια τα έργα της, τόσο τα αυτοτελή όσο και εκείνα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά, όπως διηγήματα, αφηγήματα και άρθρα, από τον Τύπο Αθηνών και Θεσσαλονίκης και από την υπάρχουσα βιβλιογραφία για την Πηνελόπη Δέλτα.
Η Μίτση Σκ. Πικραμένου ασχολείται με την Πηνελόπη Δέλτα από τον Ιούνιο του 2009. Προχώρησε σε εκτεταμένη έρευνα και έτσι προέκυψαν άγνωστα δημοσιεύματα της Πηνελόπης Δέλτα στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο, άλλα που ήταν γνωστά και κανένας δεν τα είχε μελετήσει, αλλά και αρκετά νέα στοιχεία για τη δραστηριότητά της.

No comments: