Wednesday, November 30, 2016

Ιωάννης Συκουτρής: «έζησεν αδιάκοπα με υψωμένο το θερμόμετρο»

Ο Ιωάννης Συκουτρής (Σμύρνη, 1 Δεκεμβρίου 1901 — Κόρινθος, 21 Σεπτεμβρίου 1937) ήταν διακεκριμένος Έλληνας φιλόλογος. Καταγόταν από τη Χίο και φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης, ενώ αργότερα δίδαξε στην Αθήνα, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για το εξαιρετικής ποιότητας έργο του, στο οποίο δεσπόζουν οι εκδόσεις και οι εισαγωγές στην ΠΟΙΗΤΙΚΗ του Αριστοτέλη και το ΣΥΜΠΟΣΙΟ του Πλάτωνα, αλλά και για την αυτοκτονία του σε νεαρή ηλικία. Τα οικονομικά μέσα της οικογένειάς του ήταν περιορισμένα αλλά οι εξαιρετικές σχολικές επιδόσεις του τού εξασφάλιζαν την οικονομική υποστήριξη της αρχιεπισκοπής Σμύρνης ώστε να κατορθώσει να ολοκληρώσει την φοίτησή του στο σχολείο. Οι φιλολογικές του επιδόσεις φάνηκαν ήδη από τα κείμενα που έγραφε σε σχολικό περιοδικό και από την ικανότητα χειρισμού της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Το 1918 αποφοίτησε από την Ευαγγελική Σχολή και διορίστηκε δάσκαλος στο χωριό Γκιαούρκιοϊ της Μαγνησίας.

Tuesday, November 29, 2016

Λουίζα Μέι Άλκοτ

Louisa May Alcott, American novelist.Authoress of 'Little Women'. 29 November 1832 - 6 March 1888.  (Photo by Culture Club/Getty Images)


Η Λουίζα Μέι Άλκοτ [Louisa May Alcott, 29 Νοεμβρίου 1832 – 6 Μαρτίου 1888] ήταν Αμερικανίδα συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Μαζί με τις τρεις αδελφές της, Άννα, Ελίζαμπεθ και Μέι εκπαιδεύτηκαν από τον πατέρα τους, τον φιλόσοφο και δάσκαλο Μπρόνσον Άλκοτ. Μεγάλωσαν με τα χριστιανικά «πιστεύω» της μητέρας τους, Αμπιγκέιλ Μέι. Η συγγραφέας πέρασε τα παιδικά της χρόνια στη Βοστόνη και στο Κόνκορντ, μεγάλωσε σαν την πρωταγωνίστρια της, την Τζόζεφιν Μάρτς, παίζοντας όπως τα αγόρια. Η μικρή Λουΐζα είχε πάθος για τη γραφή, είχε πλούσια φαντασία και έλεγε ιστορίες στις αδελφές. Έκανε θεατρικές παραστάσεις στο αχυρώνα του σπιτιού τους, που συνήθως έπαιζε το κακό ρόλο ή την κακιά βασίλισσα.

Κλάιβ Στέιπλς Λιούις: ένας από τους Χριστιανούς απολογητές με την μεγαλύτερη επιρροή στην εποχή μας

img
Ο Κλάιβ Στέιπλς Λιούις [Clive Staples Lewis, 29 Νοεμβρίου 1898 – 22 Νοεμβρίου 1963], που συνήθως αναφέρεται ως C. S. Lewis, ήταν Ιρλανδός, μυθιστοριογράφος, ακαδημαϊκός, μεσαιωνοδίφης, κριτικός, δοκιμιογράφος, λαϊκός θεολόγος, ενώ θεωρείται ως ένας από τους Χριστιανούς απολογητές με την μεγαλύτερη επιρροή στην εποχή μας. Είναι επίσης γνωστός για τη μυθοπλασία του, έχοντας γράψει βιβλία όπως Τα Χρονικά της Νάρνια.

Γιώργος Γεραλής: χαμηλόφωνος αλλά ουσιαστικός δημιουργός

Ο Γιώργος Γεραλής του Πάνου (Σμύρνη, 23 Απριλίου1917 – 29 Νοεμβρίου 1996) ήταν φιλόλογος και ποιητής της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Σπούδασε φιλολογία και νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το 1944 παντρεύτηκε τη Θέα Ανδρεοπούλου. Κόρη του είναι η ηθοποιός Άννα Γεραλή. Είχε συμβολή στη σύνταξη του Μεγάλου Λεξικού της Ελληνικής Γλώσσης του Δημητρίου Δημητράκου, της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαιδείας του «Πυρσού» και του Ελληνικού Λεξικού των Τεγόπουλου – Φυτράκη (1988). Εργάστηκε επίσης ως συντάκτης σε διάφορες περιοδικές εκδόσεις καθώς και ως διευθυντής σύνταξης και επιμελητής. Συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Νέα Εστία», «Καλλιτεχνικά νέα», «Ο κύκλος», «Πειραϊκά Γράμματα» κ.ά. Διετέλεσε τμηματάρχης των Σιδηροδρόμων του Ελληνικού Κράτους (όπου είχε διοριστεί το 1942) μέχρι το 1965. Στη συνέχεια ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη φιλολογική επιμέλεια εκδόσεων.

Ελένη Τσαμαδού, «Άνεμοι του χρόνου» [Βιβλιοκριτική]

tsamadou_12-620x355


https://www.timesnews.gr

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΡΓΑΝΗΣ
  • Ελένη Τσαμαδού, «Άνεμοι του χρόνου», εκδόσεις Ψυχογιός
download
Είναι ένα ταξίδι στην σκιά των τελευταίων δραματικών χρόνων του Βυζαντίου, με την κατάρρευση και την πτώση να διαφαίνονται αναπόφευκτες με συνέπεια το βίαιο εκφυλισμό των δομών της πάλαι ποτέ πανίσχυρης  αυτοκρατορίας.
Εν μέσω αυτού του ζοφερού κλίματος παρακολουθούμε την πορεία της ηρωίδας, παράλληλη και άμεσα συνυφασμένη με τα όσα συμβαίνουν γύρω της, έρμαιο της δύσκολης μοίρας που ερήμην της κατεύθυνε τη ζωή της.

Ιφιγένεια Τέκου: «Αν υπάρχει αλληλεγγύη και κράτος πρόνοιας, δεν χρειάζεται η φιλανθρωπία…»

Προτιμώ αυτές τις «συνομιλίες» με τους πνευματικούς δημιουργούς γιατί νιώθω ότι βγάζουν από μέσα τους στοιχεία που ίσως να μη φαίνονται όταν διαβάζει κανείς ένα βιβλίο τους. Με τα βιβλία τους μας ταξιδεύουν σεάλλους κόσμους. Με τη συνέντευξη τους  «ταξιδεύουμε» εμείς σε πιο γήινα θέματα. Η Ιφιγένεια Τέκου έχει κάτι το νεανικό, το πρόσχαρο και το πηγαίο στις απαντήσεις της. Γι’ αυτό και χαίρω που την παρουσάζω στους φίλους που μας παρακολουθούν. Είναι ανάγκη για να λειτουργεί ομαλά ο μηχανισμός του κόσμου μας, να τροφοδοτείται και με τις μυθιστορηματικές ψευδαισθήσεις και τα όνειρα που πλάθει ο δημιουργός, αλλά χρειάζονται και δόσεις ρεαλισμού.

Monday, November 28, 2016

Αλμπέρτο Μοράβια: Έγραψε για την μοναξιά και την ανθρώπινη αλλοτρίωση

Αλμπέρτο Μοράβια [Alberto Moravia, ψευδώνυμο του Alberto Pincherle, Ρώμη 28 Νοεμβρίου 1907 – 26 Σεπτεμβρίου 1990] ήταν Ιταλός συγγραφέας, πεζογράφος και δημοσιογράφος. Καταγόταν από εύπορη μεγαλοαστική οικογένεια της Ρώμης. Στα 16 του προσβλήθηκε από φυματίωση και για δυο χρόνια έμεινε σε σανατόριο όπου συμπλήρωσε μόνος του την μόρφωσή του. Εργάστηκε μετά ως δημοσιογράφος στο Τορίνο και στο Λονδίνο.

Στέφαν Τσβάιχ: Ειρηνιστής σε όλη του τη ζωή και υπέρ της ενοποίησης της Ευρώπης

Ο Στέφαν Τσβάιχ [Stefan Zweig, Βιέννη, 28 Νοεμβρίου 1881 – Πετρόπολις Βραζιλίας, 23 Φεβρουαρίου 1942] ήταν Αυστριακός συγγραφέας, δημοσιογράφος και βιογράφος. Στον κολοφώνα της λογοτεχνικής του καριέρας στις δεκαετίες 1920 και 1930, ήταν ένας από τους δημοφιλέστερους συγγραφείς στον κόσμο.

Εμμανουήλ Κριαράς: «Στη ζωή μου έκαμα αυτό που θεωρούσα καθήκον μου».

Ο Εμμανουήλ Κριαράς (Πειραιάς, 28 Νοεμβρίου 1906 – Θεσσαλονίκη, 22 Αυγούστου 2014) γεννήθηκε στον Πειραιά, με καταγωγή από την Κρήτη. Τελείωσε το γυμνάσιο στα Χανιά το 1924. Σπούδασε φιλολογία (Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1924-29), βυζαντινή φιλολογία, νεοελληνική φιλολογία και συγκριτική γραμματολογία (Πανεπιστήμιο Μονάχου, 1930 και Πανεπιστήμιο Παρισιού, 1938-39 και 1945-48). Αναγορεύτηκε διδάκτορας το 1938. Επιστημονικός συνεργάτης του Μεσαιωνικού Αρχείου της Ακαδημίας Αθηνών (1930-39) και στη συνέχεια διευθυντής του (1939-50).

Στέλιος Ξεφλούδας: Καλλιέργησε την αφηγηματική τεχνική του «εσωτερικού μονολόγου»

[Στη φωτογραφία, επάνω όρθιοι: Θανάσης Πετσάλης, Ηλίας Βενέζης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιώργος Σεφέρης, Ανδρέας Καραντώνης, Στέλιος Ξεφλούδας, Γιώργος Θεοτοκάς]
Ο συγγραφέας Στέλιος Ξεφλούδας (1902−1984), γεννημένος στην Άμφισσα το 1902, πολιτογραφήθηκε εξαρχής ως ένας από τους πεζογράφους της Θεσσαλονίκης, αυτούς που συσπειρώθηκαν γύρω από το περιοδικό της πόλης, Μακεδονικές Ημέρες και καλλιέργησαν την αφηγηματική τεχνική του «εσωτερικού μονολόγου».

Αλέξανδρος Δουμάς (υιός): Μεταξύ ταραγμένων ερώτων και φανταστικών περιπετειών

Ο Γάλλος συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς (υιός) [Alexandre Dumas, fils) (27 Ιουλίου1824 – 27 Νοεμβρίου 1895] ήταν γιος (γαλλικά fils) του Αλέξανδρου Δουμά (πατέρα) (γαλλικά père), ο οποίος ήταν επίσης συγγραφέας και δραματουργός. Όπως ακριβώς και ο πατέρας του, γνώρισε μεγάλη επιτυχία, κυρίως με το ρομάντσο του Η κυρία με τις καμέλιες, από το οποίο εμπνευσμένος ο Τζουζέπε Βέρντι σύνθεσε την όπερά του Τραβιάτα, αλλά και από τα θεατρικά έργα του Ο νόθος γιος (Le Fils naturel, 1858) και Ένας παράλογος πατέρας (Un Père prodigue, 1859).

Αθανάσιος Κίρχερ, ο πολυμαθέστατος!!!

Αθανάσιος Κίρχερ [εξελληνισμός του Athanasius Kircher, πολλές φορές γράφεται λανθασμένα Kirchner, 2 Μαϊου 1602 – 27 Νοεμβρίου 1680] ήταν Γερμανός Ιησουίτης ιερέας και πολυμαθής. Δίδαξε στο Ρωμαϊκό Κολέγιο μαθηματικά, φυσική, και ανατολικές γλώσσες. Κατά τη διάρκεια της ζωής του γνώρισε παγκόσμια φήμη και αναγνώριση ως αυθεντία σε μια πλειάδα επιστημών. Υπήρξε σε πολλά επιστημονικά πεδία πρωτοπόρος και συνέγραψε περίπου 40 βιβλία, κυρίως στα πεδία της γεωλογίας, της ιατρικής, της γλωσσολογίας και του οριενταλισμού.

Οράτιος: «Carpe diem…»*

Ο Κουίντος Οράτιος Φλάκκος [Quintus Horatius Flaccus, 8 Δεκεμβρίου 65 π.Χ. – 27 Νοεμβρίου 8 π.Χ.], γνωστότερος απλώς ως Οράτιος, ήταν ο κορυφαίος Ρωμαίος λυρικός ποιητής κατά την εποχή του Οκταβιανού Αύγουστου. Για πολλούς είναι ένας από τους δύο μεγαλύτερους Λατίνους ποιητές όλων των εποχών μαζί με τον Βιργίλιο.

Saturday, November 26, 2016

Άρης Αλεξάνδρου: «Ανήκω στο ανύπαρκτο κόμμα των ποιητών…»

Ο Άρης Αλεξάνδρου (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Αριστοτέλη Βασιλειάδη) γεννήθηκε στο Λένινγκραντ [24 Νοεμβρίου 1922 – Παρίσι, 2 Ιουλίου 1978], γιος του Βασίλη Βασιλειάδη που καταγόταν από την Τραπεζούντα και της εσθονικής καταγωγής ρωσίδας Πολίνα Άντοβνα Βίλγκεμσον. Η οικογενειακή του γλώσσα ήταν τα ρωσικά. Μετά από δύο χρόνια παραμονής στη Θεσσαλονίκη (1928-1930) εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα και έμεινε σε μια προσφυγική πολυκατοικία. Στην Αθήνα έμαθε ελληνικά στο δημοτικό σχολείο και το 1933 γράφτηκε στο Βαρβάκειο Γυμνάσιο, όπου συνδέθηκε φιλικά με τον Αντρέα Φραγκιά. Οι δυο φίλοι μαζί με τους Γεράσιμο Σταύρου, Χρίστο Θεοδωρόπουλο και Λεωνίδα Τζεφρώνη δημιούργησαν μια μυστική ομάδα μαρξιστικού προσανατολισμού κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά, στα πλαίσια της οποίας συνέχισαν να δρουν και κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Αββάς Πρεβώ. Η «Μανόν Λεσκώ» είναι το έργο που του χάρισε την αθανασία

Ο αββάς Πρεβώ (πραγμ. όνομα Αντουάν Φρανσουά Πρεβώ ντ’ Εζίλ ([Antoine François Prévost d’Exiles), ΕστντένΑρτουά (Hesdin, Artois) 1697 – Σαντιγί 1763] ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος. Μαθήτευσε στους Ιησουίτες και έγινε δόκιμος μοναχός της Εταιρείας αλλά την εγκατέλειψε για να καταταγεί στον στρατό. Ύστερα από ένα αποτυχημένο έρωτα, ο Πρεβώ έγινε Βενεδικτίνος μοναχός και το 1726 ιερέας. Επειδή όμως εγκατέλειψε κι αυτήν του την θέση με συνέπεια να εκδοθεί ένταλμα συλλήψεως εναντίον του (lettre de cachet), διέφυγε στο Λονδίνο το 1728 αποφασισμένος να ζήσει στο εξής από την πένα του.

Άπτον Μπελ Σίνκλερ: «Ο αμερικανικός λαός θα αγοράσει τον σοσιαλισμό, αλλά χωρίς την ετικέτα του»

Ο Αμερικανός μυθιστοριογράφος και πολιτικός συγγραφέας Άπτον Μπελ Σίνκλερ [Upton Beall Sinclair, Jr,  20 Σεπτεμβρίου 1878 – 25 Νοεμβρίου 1968] αναμφίβολα άφησε τη σφραγίδα του στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία, συγγράφοντας πάνω από 90 βιβλία, έχοντας κερδίσει το βραβείο Πούλιτζερ (1943) και έχοντας επηρεάσει γενικά την πολιτική και κοινωνική ζωή των Η.Π.Α. με τις μεταρρυθμιστικές ιδέες του.

Γιόζεφ φον Άιχεντορφ: ποιητής και μυθιστοριογράφος του γερμανικού Ρομαντισμού

Ο Γιόζεφ φον Άιχεντορφ (Joseph Karl Benedikt Freiherr (Baron) von Eichendorff, Κάστρο Λούμποβιτς (Lubowitz), Ράτιμπορ, Άνω Σιλεσία, 10 Μαρτίου 1788 – Νάισσε, Άνω Σιλεσία 26 Νοεμβρίου 1857) ήταν Γερμανός ποιητής και μυθιστοριογράφος του γερμανικού Ρομαντισμού.

Άνταμ Μπέρναρντ Μιτσκιέβιτς: εθνικός ποιητής της Πολωνίας

Ο Άνταμ Μπέρναρντ Μιτσκιέβιτς [Adam Bernard Mickiewicz, Ζαόσιε, Νάβαχρουντακ, Ρωσική Αυτοκρατορία, 24 Δεκεμβρίου 1798 — Κωνσταντινούπολη, 26 Νοεμβρίου 1855] ήταν Πολωνός συγγραφέας και εθνικός ποιητής της Πολωνίας.

Γιώργης Παυλόπουλος: «Δημιουργός ποιητικών μύθων»

Ο Γιώργης Παυλόπουλος, ποιητής της α’ μεταπολεμικής γενιάς, γεννήθηκε στον Πύργο της Ηλείας, στις 22 Ιουνίου 1924 και πέθανε στις 26 Νοεμβρίου 2008 στη γενέτειρά του όπου ζούσε μόνιμα. Εκεί τελείωσε το δημοτικό σχολείο και γυμνάσιο. Οι σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν ολοκληρώθηκαν. Εργάστηκε ως λογιστής και γραμματέας σε ιδιωτικούς φορείς.

Tuesday, November 22, 2016

Ελένη Πριοβόλου: «Μετά φόβου»

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
  • Ελένη Πριοβόλου
  • Μετά φόβου
  • ΕκδόσειςΚαστανιώτη
  • ISBN: 978-960-03-6135-3
  • Τιμή: 19,08 €

Διαμαντής Αξιώτης: «Το μισό των Κενταύρων»

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ κυκλοφορεί τοβιβλίο «Το μισό των Κενταύρων» του Διαμαντή Αξιώτη.

Το φαινόμενο Bob Dylan

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ BOB DYLAN
Ένα βιβλίο του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη
για τους λάτρεις του μεγάλου τροβαδούρου
και για όσους δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι
με το φαινόμενο Bob Dylan

Κυκλοφορεί στις 5 Δεκεμβρίου 2016 από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Monday, November 21, 2016

Αντρέ Ζιντ: «Καλύτερα να σε μισούν γι’ αυτό που είσαι, παρά να σ’ αγαπούν γι’ αυτό που δεν είσαι…»

Ο Αντρέ Ζιντ [André Gide, 22 Νοεμβρίου 1869 – 19 Φεβρουαρίου 1951] ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Το 1947 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ο Αντρέ Ζιντ γεννήθηκε στο Παρίσι, στην οδό ντε Μεντισίς 19, από πατέρα προτεστάντη, καταγόμενο από την περιοχή των Σεβέν, καθηγητή του ρωμαϊκού δικαίου, κι από μητέρα καθολική με ρίζες στη Νορμανδία. Το 1891 εκδίδει το πρώτο βιβλίο του, με τίτλο «Μεταθανάτιο έργο». Τα κυριότερα έργα του είναι: «Γήινες τροφές» (1897), «Η στενή πύλη» (1909), «Ο ανηθικολόγος» (1902), «Η ποιμενική συμφωνία» (1919), «Τα υπόγεια του Βατικανού» (1914), «Οι κιβδηλοποιοί» (1925), «Κορυντόν» (1924), «Ημερολόγιο» (1939). 

Τζακ Λόντον…ο θαλασσόλυκος!!!

Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζακ Λόντον (Jack London, 12 Ιανουαρίου 1876 – 22 Νοεμβρίου 1916] έγραψε πάνω από 50 βιβλία, όπως Το κάλεσμα της άγριας φύσηςΜάρτιν Ήντεν, Ο θαλασσόλυκοςΟι άνθρωποι της αβύσσου κ.α. Πρωτοπόρος στην αγορά της εμπορικής μυθιστοριογραφίας σε λαϊκά περιοδικά, υπήρξε από τους πρώτους Αμερικανούς συγγραφείς που έκανε τεράστια οικονομική περιουσία μόνο από την συγγραφή βιβλίων.

Άλντους Χάξλεϊ: «Η μνήμη κάθε ανθρώπου είναι η ιδιωτική του λογοτεχνία…»

aldous-huxley

Ο Άλντους Χάξλεϊ γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1894 στο Γκόνταλμινγκ του Σάρεϊ στην Αγγλία και πέθανε στην Καλιφόρνια στις 22 Νοεμβρίου του 1963. Ανήκε σε οικογένεια επιστημόνων και μεγάλων ταλέντων. Σπούδασε στο Ήτον και το Μπάλιολ. Κατά την διάρκεια των σπουδών του στο Ήτον (στα 16 του) έπαθε κερατοειδίτιδα και για 2,3 χρόνια είχε σχεδόν τυφλωθεί. Η όρασή του δεν επανήλθε ποτέ πλήρως και αυτό το γεγονός υπήρξε καθοριστικό για τη μετέπειτα ζωή του. Πριν αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στο συγγραφικό έργο, εργάστηκε ως δημοσιογράφος και κριτικός δραματικών έργων. Ο πατέρας του ήταν διευθυντής και εκδότης της Κόρχιλ-Μάγκαζιν.

Tζορτζ Έλιοτ: Κορυφαία μορφή της αγγλικής λογοτεχνίας

H αγγλίδα μυθιστοριογράφος Tζορτζ Έλιοτ [George Eliot είναι το λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Mary Anne Evans, 22 Νοεμβρίου 1819 – 22 Δεκεμβρίου 1880], θεωρείται μία από τις μεγάλες μορφές της αγγλικής λογοτεχνίας. Γεννήθηκε στο Γουοργουικσάιρ της Αγγλίας το 1819. Βαθιά θρησκευόμενο παιδί, δίδασκε στο κατηχητικό από ηλικία δώδεκα ετών. Ως μαθήτρια βρέθηκε υπό την επιρροή διαφόρων ευαγγελιστών, μεταξύ των οποίων και του αιδεσιμότατου Τζον Έντμουντ Τζονς, ενός ιεροκήρυκα που εμφανίζεται αργότερα σε κάποια μυθιστορήματά της.

Έφυγε από τη ζωή η συγγραφέας Βούλα Μάστορη

Πέθανε σήμερα, ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, η συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Βούλα Μάστορη, η οποία γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1945 από Μικρασιάτες γονείς.
Η Βούλα Μάστορη έζησε τα παιδικά της χρόνια στην Άμφισσα και σε ηλικία 12 ετών πήγε στην Αθήνα. Με την παιδική λογοτεχνία άρχισε να ασχολείται το 1974. Επίσης, ασχολήθηκε με τη μετάφραση και συνεργάστηκε με το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και το περιοδικό «Το Ρόδι». Ανήκει στους συγγραφείς που ανανέωσαν τη θεματολογία της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας.

Sunday, November 20, 2016

Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ, ο Πολωνός νομπελίστας…

Ο Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ [Isaac Bashevis Singer21 Νοεμβρίου 1902 – 24 Ιουλίου 1991] ήταν Αμερικανοεβραίος συγγραφέας, γεννημένος στην Πολωνία, ο οποίος βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1978.
Το 1970 και το 1974 του απονεμήθηκαν το Εθνικό Λογοτεχνικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας (National Book Awards in Children’s Literature) και το Εθνικό Λογοτεχνικό Βραβείο Μυθιστορήματος (National Book Awards in Fiction) των Η.Π.Ααντίστοιχα. Όλα τα μυθιστορήματα και τα διηγήματά του ο Σίνγκερ τα έγραψε στη γλώσσα των Εβραίων της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, τα Γίντις.