Wednesday, November 2, 2016

Ανρί Τρουαγιά: Εμβληματική φιγούρα της γαλλικής λογοτεχνίας

Ο Γάλλος συγγραφέας, βιογράφος, ιστορικός και μυθιστοριογράφος Ανρί Τρουαγιά [Henri Troyat1 Νοεμβρίου 1911–  2 Μαρτίου 2007] γεννήθηκε ως Levon Aslan Torossian (ή Lev Aslanovich Tarasov) στη Μόσχα Μεταξύ άλλων, βραβεύτηκε και με το Βραβείο Γκονκούρ.

Εμβληματική φιγούρα της γαλλικής λογοτεχνικής σκηνής, ο Τρουαγιά μεταφράστηκε στις περισσότερες γλώσσες και αγαπήθηκε τόσο για τις βιογραφίες του όσο και για τα μυθιστορήματά του που αφηγούνται οικογενειακά δράματα και τραυματικές μεταβάσεις από την εφηβεία στον κόσμο των ενηλίκων. Ο Τρουαγιά υπήρξε ακμαίος ώς το τέλος, διατηρώντας τη θέση του στη Γαλλική Ακαδημία και ώς το 2006 συνέχιζε να γράφει με ρυθμό 1-2 βιβλία τον χρόνο από το 1935! Με τον θάνατό του αναδύεται και πάλι ένα ορισμένο κλίμα, που το δημιούργησαν οι Ρώσοι εμιγκρέ που κατέκλυσαν το Παρίσι μετά το ’17. Αυτό ήταν το πολιτισμικό υπόβαθρο πίσω από τον συγγραφέα Ανρί Τρουαγιά.
troyat-1975
Η οικογένειά του ήταν αρμενικής καταγωγής και ζούσε στη Μόσχα, όπου το όνομα Τοροσιάν είχε βολικά εκρωσισθεί σε Ταράσοφ. Εγκατέλειψαν τη Ρωσία από τον φόβο των μπολσεβίκων και όπως χιλιάδες άλλοι κατέληξαν έπειτα από κύκλους περιπλανήσεων στο Παρίσι. Ο Ανρί Τρουαγιά πέτυχε να συνθέσει την κλασική ρωσική παράδοση της αφήγησης με τη γαλλική σχολή του μεσοπολέμου και να δημιουργήσει ένα ύφος που έτυχε μεγάλης απήχησης.
Πολυδιαβασμένες είναι οι βιογραφίες του (Ιβάν ο Τρομερός, Μεγάλη Αικατερίνη, Τσέχοφ, Τολστόι, Γκόρκι, Ντοστογιέφσκι κ. ά) αλλά και τα μυθιστορήματά του. Δημοφιλής η τριλογία του «Οικογένεια Ινγκλετιέρ», «Οι πεινασμένοι σκύμνοι», «Το σαράκι», όπως και η «Αράχνη», «Βιου», «Ανάμεσα σε δύο πατρίδες» κ. ά. Από τα πιο πρόσφατα έργα του στα ελληνικά το «Η βαρόνη και ο μουσικός» (εκδ. Σοκόλη) που αναφέρεται στον Τσαϊκόσφκι, όπως και η βιογραφία της Μαρίνας Τσβετάγιεβα (εκδ. Μεταίχμιο).
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ

No comments: