Saturday, September 1, 2012

Γράφοντας σήμερα με τον τρόπο του Γ. Μαρή



[Της Ολγας Σελλα, Η Καθημερινή, 01/09/2012]. Είναι δεδομένο: τα τελευταία χρόνια, και στην Ελλάδα, ο Γιάννης Μαρής απέκτησε πολλούς συνεχιστές και συνεχίζει να έχει πολλούς αναγνώστες. Αυτό σκέφτηκαν η συγγραφέας Αθηνά Κακούρη και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Καλφόπουλος και ζήτησαν από 15 νεότερους και παλαιότερους συγγραφείς να γράψουν διηγήματα με ήρωα τον... αστυνόμο Μπέκα! Το αποτέλεσμα ήταν ο τόμος «Η επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα» (εκδόσεις Καστανιώτης), με υπότιτλο «Ο ήρωας του Γιάννη Μαρή σε νέες περιπέτειες», στον οποίο δεκαπέντε λάτρεις του αστυνομικού μυθιστορήματος ζωντανεύουν τον πρώτο αστυνομικό ήρωα της νεοελληνικής λογοτεχνίας και του αναθέτουν... να ξαναλύσει νέα μυστήρια.

Πάντα με μέλημα να ανασυστήσουν και την κοινωνία της εποχής που έζησε ο Μαρής, αφού «είτε “με”, είτε “χωρίς” τον αστυνόμο Μπέκα, σε μια αντιστοιχία με το έργο του Σιμενόν (Maigret και non-Maigret μυθιστορήματα), ενδιαφέρεται περισσότερο για τους χαρακτήρες και την ψυχολογική τους κατάσταση, παρά για τη διεξοδική επίλυση μιας υπόθεσης με τους αυστηρούς κανόνες της αστυνομικής λογοτεχνίας (πλην των πρώτων, “κλασικών” έργων του, όπως το “Εγκλημα στο Κολωνάκι” ή το “Εγκλημα στα παρασκήνια” κ.ά.), δημιουργώντας την κατάλληλη “ατμόσφαιρα” και αποτυπώνοντας γλαφυρά την κοινωνία της εποχής του», όπως σημειώνει στον επίλογο ο Κ. Καλφόπουλος.
Στον τόμο μετέχουν με διηγήματα οι Φίλιππος Φιλίππου, Τιτίνα Δανέλλη, Νεοκλής Γαλανόπουλος, Αννα Δάρδα-Ιορδανίδου, Δημήτρης Μαμαλούκας, Νίνα Κουλετάκη, Αντώνης Γκόλτσος, Αργύρης Παυλιώτης, Δημήτρης Κεραμεύς, Παναγιώτης Γιαννουλέας, Αθηνά Μπασιούκα, Γιάννης Πανούσης, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Βασίλης Δανέλλης, Ανδρέας Αποστολίδης. Οι περισσότεροι είναι μέλη της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας, σε συνεργασία με την οποία βγήκε ο τόμος.
Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι αρκετοί από τους συγγραφείς έχουν καταγωγή από τη Βόρεια Ελλάδα και εκεί τοποθετούν και τις ιστορίες τους. Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι αρκετοί από τους συμμετέχοντες κατάφεραν να ανασυστήσουν την ατμόσφαιρα του Μαρή και τον χαρακτήρα του Μπέκα, ενώ υπήρχαν και διηγήματα που δεν πέτυχαν τον στόχο τους. Το έξυπνο στοιχείο του τόμου είναι ότι κλείνει με ένα διήγημα (Ανδρέας Αποστολίδης) στο οποίο παρακολουθούμε την... κηδεία του Γιώργη Μπέκα (υποθέτουμε για να δηλωθεί ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια), ο οποίος, όμως, κατορθώνει, έστω και από αυτή τη «θέση» να λύσει ένα ακόμη μυστήριο. Ενα οπωσδήποτε ενδιαφέρον ανάγνωσμα, αφού καταγράφει πόσο και πώς επηρέασε τους επιγόνους του ο Γιάννης Μαρής.

No comments: