Wednesday, September 12, 2012

Η βραχεία λίστα του Μπούκερ 2012


 Η βραχεία λίστα του Μπούκερ 2012
Τα μεγάλα φαβορί είναι η Χίλαρι Μαντέλ και ο Γουίλφ Σελφ
Χωρίς εκπλήξεις ανακοινώθηκε το μεσημέρι της 11ης Σεπτεμβρίου 2012 η βραχεία λίστα με τα υποψήφια μυθιστορήματα για το Βραβείο Μπούκερ 2012. Οι πλέον γνωστοί συγγραφείς της λίστας, η Χίλαρι Μαντέλ και ο Γουίλ Σελφ, είναι τα μεγάλα φαβορί και οδηγούν την τελευταία εφετινή κούρσα για το επιφανέστερο λογοτεχνικό βραβείο του αγγλόφωνου κόσμου. «Αφού επανεξετάσαμε μια εξαιρετική μακρά λίστα δώδεκα μυθιστορημάτων, η αυθεντική δύναμη της γλώσσας ήταν αυτή που ξεκαθάρισε τις περισσότερες διαφωνίες μας. Αγαπήσαμε τους πολλούς διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μας εξέπληξε η γλώσσα και ενθουσιαστήκαμε από την ενέργεια και τις καθαρά προσδιορισμένες αξίες στα έξι μυθιστορήματα που επιλέξαμε» δήλωσε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής και διευθυντής του «Times Literary Supplement» Πίτερ Στόθαρντ, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το μυθιστόρημα μπορεί καθοριστικά να διαμορφώσει «τις λέξεις και τις ιδέες μας».

Τα έξι βιβλία που επελέγησαν είναι τα εξής:

«Bring up the Bodies» (Fourth Estate) της Χίλαρι Μαντέλ
Πρόκειται για τη συνέχεια του ατμοσφαιρικού «Γούλφ Χολ», του εξαίρετου ιστορικού μυθιστορήματος της συγγραφέως που απέσπασε το Βραβείο Μπούκερ το 2009 και αφορά την ανάδειξη του Τόμας Κρόμγουελ σε άνθρωπο κλειδί της διακυβέρνησης του Ερρίκου Η'στην ταραγμένη εποχή της Αγγλίας των Τιδόρ. Σε αυτό το μυθιστόρημα, τοποθετημένο στα 1535, η πρώην ερωμένη του βασιλιά και νυν σύζυγός του Άννα Μπολέιν αποτυγχάνει επίσης (όπως και η πρώτη του σύζυγος, η Αικατερίνη της Αραγώνας) να του χαρίσει τον διάδοχο που τόσο επιθυμεί. Οι τελευταίες αιματοβαμμένες ημέρες της δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστο τον θρόνο, ούτε τον Κρόμγουελ που προσπαθεί και να ικανοποιήσει τον βασιλιά και να διασφαλίσει την καριέρα του. Το μυθιστόρημα αυτό πρόκειται να κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Πάπυρος» που εξέδωσαν σε δυο τόμους και το «Γουλφ Χολ» (2010).

«Umbrella» (Bloomsbury) του Γουίλ Σελφ
Ο ιδιόρρυθμος συγγραφέας και δημοσιογράφος επιδιώκει με αυτή την ιστορία που καλύπτει έναν αιώνα, να καταλάβει την ουσία του μοντέρνου κόσμου ξεκινώντας από την βιομηχανική τρέλα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Γουίλ Σελφ αφηγείται την σκοτεινή ιστορία της Όντρεϊ Ντεθ (θάνατος στα αγγλικά), μιας φεμινίστριας, η οποία πέφτει θύμα μιας επιδημίας ληθαργικής εγκεφαλίτιδας που σαρώνει την Ευρώπη, και ενός γιατρού που φροντίζει όσους έχουν προσβληθεί με ένα νέο και δυνατό ναρκωτικό. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που φέρνει στο προσκήνιο μια ξεχασμένη και παράξενη αρρώστια της δεκαετίας του 1920 που άφησε στο διάβα της πάρα πολλούς νεκρούς. Η εφημερίδα «Guardian» έγραψε ότι πιθανότατα πρόκειται για το καλύτερο βιβλίο του Γουίλ Σελφ μέχρι σήμερα. Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει δυο βιβλία του στη δεκαετία του 1990 από τις εκδόσεις «Οξύ», το «Σκληρά παιχνίδια για σκληρά αγόρια» (1999) και «Η ποσοτική θεωρία της παράνοιας» (1997).

«The Garden of Evening Mists» (Myrmidon Books) του Ταν Τουάν Ενγκ
Οι έλληνες αναγνώστες γνώρισαν τον συγγραφέα από την Πενάνγκ της Μαλαισίας (με παρελθόν στη δικηγορία) με το βιβλίο του «Το χάρισμα της βροχής» (Μίνωας, 2008), το πρώτο του μυθιστόρημα που ήταν στην μακρά λίστα για το Βραβείο Μπούκερ το 2007. Το δεύτερο (που τοποθετείται χρονικά στη διάρκεια της ιαπωνικής κατοχής της πατρίδας του) έχει στο επίκεντρό του την σχέση μιας δικαστικού, η οποία επιστρέψει από την Κουάλα Λουμπούρ, και ενός κηπουρού στα Κάμερον Χάιλαντς της Μαλαισίας, μια περιοχή απαράμιλλης ομορφιάς. Η ηρωίδα θέλει να φτιάξει έναν ξεχωριστό κήπο στην μνήμη της αδελφής της, σαν τον «Γιουγκίρι» που είναι ο μοναδικός ιαπωνικός κήπος στη Μαλάγια, αλλά η ζούγκλα σταδιακά τους αποκαλύπτει τα μυστικά της.

«Narcopolis» (Faber & Faber) του Τζιτ Θαγίλ
Ο Ινδός Τζιτ Θαγίλ είναι κυρίως ποιητής και διαμένει στο Νέο Δελχί. Αυτό είναι το πρώτο του μυθιστόρημα για το οποίο γράφτηκε ότι φέρνει στο νου του αναγνώστη το «Τζάνκι» του Ουίλιαμ Μπάροουζ και τις «Αναμνήσεις ενός Άγγλου οπιομανούς» του Τόμας ντε Κουίνσι. Η ομιχλώδης (ελέω καπνού) και σαγηνευτική ιστορία του Θαγίλ παρουσιάζει τον υπόκοσμο της Βομβάης (και τους εκπροσώπους του) στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και φυσικά τα ναρκωτικά (την ηρωίνη κυρίως που κάνει τότε την εμφάνισή της εκεί). Στο δωμάτιο, όπου ο Ρασίντ αφήνεται στη δύναμη του οπίου, ακούγονται φωνές και φαντάσματα, μπλέκονται ο ινδουιστικός, ο μουσουλμανικός και ο χριστιανικός κόσμος. Λένε ότι στο δωμάτιο αυτό «προσφέρεις όπιο μόνο στον χειρότερο εχθρό σου».

«The Lighthouse» (Salt) της Άλισον Μουρ
Το πρώτο μυθιστόρημα της συγγραφέως απ' το Μάντσεστερ παρακολουθεί τον Φουθ, έναν μεσήλικα, πρόσφατα χωρισμένο, άνδρα που ξεκινά μ' ένα φέρι μποτ από τη Βόρεια Θάλασσα για να φτάσει στη Γερμανία όπου θα προσπαθήσει να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό κάνοντας περιπατητικές διακοπές για μια εβδομάδα στις όχθες του Ρήνου. Με το ταξίδι ανακαλεί την παιδική του ηλικία, την μητέρα του που τον εγκατέλειψε, την πρώτη του επίσκεψη στη Γερμανία με τον πατέρα του, την περίπλοκη φιλία που είχε με τον γιο ενός μοναχικού γείτονα, τον ατυχή γάμο των γονιών του και τα δικά του αδιέξοδα.

«Swimming Home» (And Other Stories/ Faber & Faber) της Ντέμπορα Λέβι
Η γνωστή συγγραφέας, που γράφει επίσης θεατρικά έργα και ποίηση, καταπιάνεται με τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει η κατάθλιψη σε φαινομενικά «σταθερούς» ψυχολογικά ανθρώπους, με σκηνικό ένα θέρετρο στη Γαλλική Ριβιέρα και πρωταγωνιστές κάποιους προβληματικούς τουρίστες.

Ο νικητής θα αποκαλυφθεί στις 16 Οκτωβρίου.
  • ΤΟ ΒΗΜΑ:  11/09/2012

No comments: