Sunday, January 29, 2017

Ρόμπιν Μόργκαν: στον ακτιβισμό για την Απελευθέρωση των Γυναικών…

Η Ρόμπιν Μόργκαν [Robin Morgan) (γεν. 29 Ιανουαρίου 1941] είναι Αμερικανίδα ριζοσπαστική φεμινίστρια ακτιβίστρια, συγγραφέας και εκδότρια των Sisterhood is Powerful και Ms. Magazine. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 συμμετείχε στα κινήματα ατομικών δικαιωμάτων και στα αντίστοιχα αντιπολεμικά. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 αποκάλυψε την ομοφυλοφυλία της και έγινε ιδρυτικό μέλος ριζοσπαστικών φεμινιστικών οργανώσεων όπως η New York Radical Women και η W.I.T.C.H..
Η Μόργκαν γεννήθηκε στο Lake Worth της Φλόριντα και μεγάλωσε στο Mount Vernon στη Νέα Υόρκη. Ξεκίνησε την καριέρα της ως παιδί-αστέρι στην ηλικία των 2, όταν η μητέρα της και η θεία της Sally την έβαλαν στο παιδικό μόντελινγκ. Στην ηλικία των τεσσάρων είχε το δικό της ραδιοφωνικό πρόγραμμα, το “Little Robin Morgan”, και ο διασημότερος ρόλος της ήρθε στην ηλικία των εννέα, όταν άρχισε να υποδύεται την Dagmar Hansen, την μικρότερη αδελφή στην τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του ’50 Mama. Όταν η σειρά τελείωσε το 1956, η Μόργκαν υπέφερε από την πίεση της φήμης, αποφάσισε να γίνει ποιήτρια αντί για ηθοποιός, και πολέμησε τις προσπάθειες της μητέρας της να συνεχίσει την ηθοποιία. Παρακολούθησε το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και έπειτα ανέλαβε δουλειές ως λογοτεχνική πράκτορας και ελεύθερη εκδότρια στην Νέα Υόρκη μετά την αποφοίτησή της.
Η Μόργκαν ξεκίνησε να εκδίδει την ποίησή της στις αρχές της δεκαετίας του ’60 (αργότερα το σύνολο της ποίησής της συγκεντρώθηκε στην ανθολογία του 1972 Monster). Το 1962 παντρεύτηκε τον ποιητή Kenneth Pitchford. Σύντομα δραστηριοποιήθηκε στην αντιπολεμική Αριστερά, και συνέβαλε με άρθρα και ποίηση σε Αριστερές και αντι-κουλτούρας εφημερίδες όπως οι Liberation, Rat, Win και The Guardian.
 
Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, η Μόργκαν ήταν μέλος του Διεθνούς Κόμματος Νεολαίας (YIP) με τους Abbie Hoffman και Paul Krassner. Ωστόσο, εντάσεις για σεξισμό εντός της YIP ήρθαν στο προσκήνιο ενώ η Μόργκαν αναμειγνυόταν όλο και περισσότερο στον ακτιβισμό για την Απελευθέρωση των Γυναικών. Το 1968, πήρε μέρος σε διαμαρτυρίες για την απελευθέρωση της Βαλερί Σολάνας, και έγινε ιδρυτικό μέλος του New York Radical Women, βοηθώντας στην οργάνωση της εναρκτήριας διαμαρτυρίας των καλλιστείων Μις Αμερική τον Σεπτεμβριο του 1968. Αργότερα τον ίδιο χρόνο βοήθησε στη δημιουργία του W.I.T.C.H., μιας ριζοσπαστικής φεμινιστικής ομάδας που χρησιμοποιούσε το θέατρο δρόμου (που αποκαλείτο “hexes” ή “zaps”) για να επιστήσει την προσοχή στον σεξισμό. Τον Δεκέμβριο του 1968, η Μοργκαν και άλλες γυναίκες παρουσίασαν ένα “hex” για να καταγγείλουν πως το αντιπολεμικό κίνημα παρουσιάζεται από επιτροπές ως σχέδιο μερικών αντρών “αστέρων”.
 
Όπως πολλοί ριζοσπάστες φεμινιστές, η Μόργκαν έκανε μια αποφασιστική διάσπαση με την “αντρική Αριστερά”, και έθεσε τους λόγους για την αποκόλληση αυτή στο δοκίμιό της του 1979 “Goodbye to All That”. Την ίδια χρονιά εξέδωσε μία από τις πρώτες ανθολογίες των ριζοσπαστικών φεμινιστικών γραπτών, το Sisterhood is Powerful.
 
Από τη δεκαετία του 1970 η Μόργκαν συνεχίζει να γράφει, να συντάσσει, να εκδίδει και να οργανώνει φεμινιστικά. Επιπροσθέτως της ποίησής της και των συχνών άρθρων της για φεμινιστικά θέματα, έχει συντάξει δύο ανθολογίες που ακολουθούν το Sisterhood is Powerful: τις Sisterhood is Global (1984) και Sisterhood is Forever (2003). Έχει υπηρετήσει για πολλά χρόνια ως συμβάλλουσα συντάκτρια στο Ms. Magazine, και ως διευθύνουσα συντάκτιρα την περίοδο 1989-1993. Η Ρόμπιν Μόργκαν ζει στη Νέα Υόρκη.

No comments: