Wednesday, September 2, 2015

Θεσσαλονίκη: όταν οι βιβλιοθήκες συναντούν την ιστορία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 02.09.2015 ΝΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΟΥΠΛΑΚΗ*
Ενα μικρό θαύμα συντελείται καθημερινά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης (φωτ.).
Ενα μικρό θαύμα συντελείται καθημερινά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης Πολλοί αγνοούν τον κόσμο που κρύβεται στις δημοτικές βιβλιοθήκες τόσο για το πλήθος και την ποικιλία των βιβλίων που υπάρχουν όσο και για το σύνολο των εκδηλώσεων που γίνονται. Πέρασα το κατώφλι της Δημοτικής Bιβλιοθήκης της Θεσσαλονίκης, ούσα μαθήτρια. Δεν θα ξεχάσω την εικόνα από τα χιλιάδες βιβλία που αντίκρισα και την αδυναμία να επιλέξω ανάμεσα σε τόσες χιλιάδες διαμαντάκια.
Μετά από χρόνια ο δρόμος με έφερε πάλι στις βιβλιοθήκες όχι σαν αναγνώστρια αλλά με τον ρόλο της εισηγήτριας. Τα μαθήματα ιστορίας.


Οι βιβλιοθήκες τελευταία έγιναν μια πόρτα ανοιχτή, ένα ανοιχτό σχολείο στον κόσμο. Ενα αντιστάθμισμα στην κρίση που χτύπησε την πόρτα μας. Αρχισαν να ζωντανεύουν περισσότερο κλείνοντας το μάτι σε όλες τις ηλικίες, προσφέροντας προγράμματα και εκδηλώσεις, καλύπτοντας όλα τα ενδιαφέροντα.

Βιβλιοπαρουσιάσεις, εκδηλώσεις για παιδιά, ενδιαφέρουσες ομιλίες, εργαστήρια, μαθήματα, μαθήματα φωτογραφίας, μαθήματα ιστορίας, φιλοσοφία, δημιουργική γραφή, μαθήματα υπολογιστών, σκάκι, μουσική. Ενα σχολείο όπως θα θέλαμε όλοι μας να είναι το σχολείο των ονείρων μας.

Τα μαθήματα ιστορίας ξεκίνησαν δειλά δειλά. Οσες γνώσεις και αν υπάρχουν αποτελεί μεγάλη πρόκληση το να καμφθεί το αίσθημα δυσφορίας, κατάλοιπο των σχολικών χρόνων, που υπάρχει σε πολλούς, και ενώνοντας ανθρώπους από διαφορετικά περιβάλλοντα και ποικίλες ιστορικές καταβολές, να εστιάσουμε στην ουσία μακριά από τους σκοπέλους της ημερομηνίας, της αποστήθισης και της απόλυτης ιστορίας που μοιάζει τόσο μακρινή από το σήμερα. Εδώ και δύο χρόνια έγινε ένα μικρό θαύμα. Η ιστορία που συνήθως απωθεί κατάφερε να ενώσει ανθρώπους και να κάνει την επαφή μέσα στην ομάδα αναγκαία, δημιουργώντας φιλίες και γεμίζοντας τα κενά. Η δύναμη της ομάδας και ο εθισμός στις βασικές αρχές του διαλόγου βοήθησε να λύνονται οι διαφορετικές απόψεις, μέσω της έρευνας, χωρίς διαφωνίες αλλά με χαμόγελο.

Οι άνθρωποι διψάνε για ιστορία, ακόμα και αυτοί που διατείνονται πως την απεχθάνονται. Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι απεχθάνονται τα στερεότυπα, τον ξύλινο λόγο και την αυθεντία. Οταν η ιστορία προσεγγιστεί με δημιουργικό τρόπο και απαγκιστρωθεί από τα παραπάνω, γίνεται το πιο ενδιαφέρον μάθημα, αλλά και το πιο επικίνδυνο, όταν δίνεται η μισή αλήθεια ή παρερμηνεύεται το γεγονός χωρίς να αναζητώνται τα αίτια.

Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι η έρευνα και εν συνεχεία η αλήθεια, η οποία είναι πάντα διπλή, καθώς διαχωρίζεται ανάμεσα σε αυτήν των ηττημένων και των νικητών. Το ότι λαμβάνουμε υπ’ όψιν την ιστορία που γράφεται από τους νικητές δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και εκείνη των ηττημένων. Υπάρχουν πολλές αλήθειες και αναζητάμε την πιο έγκυρη.

Την ιστορία την καθορίζει ο άνθρωπος και η ανάγκη, ίσως γι’ αυτό χρειάζεται πάντα ενδελεχής έρευνα και πολλή προσοχή πριν διατυπωθεί μια γνώμη.
  • Για τρίτη χρονιά
Τα σεμινάρια ιστορίας θα συνεχιστούν για τρίτη χρονιά, όπως και οι υπόλοιπες δραστηριότητες εντός των βιβλιοθηκών της πόλης, και είναι μεγάλη χαρά να παρατηρείς πώς εξελίσσονται οι ενήλικες μέσα από τα προγράμματα. Η γνώση δεν έχει ηλικία και ποτέ δεν είναι αργά γι’ αυτήν.

Αναζητήστε τον δικό σας μαγικό κόσμο στην κοντινή σας βιβλιοθήκη. Ανοίξτε παράθυρα στο διαφορετικό με πολλές ωφέλειες.
 
* Η κ. Ντίνα Γιαννουπλάκη είναι ιστορικός ΑΠΘ.

No comments: