Thursday, May 7, 2015

Απεβίωσε ο Γάλλος συγγραφέας, μεταφραστής και εκδότης Κλοντ Ντουράν

  • Υπήρξε μία εμβληματική φυσιογνωμία στον χώρο των γαλλικών εκδόσεων
Απεβίωσε ο Γάλλος συγγραφέας, μεταφραστής και εκδότης Κλοντ Ντουράν

Ο εκδότης, που είχε ανακαλύψει για το γαλλικό κοινό τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 76 ετών

Απεβίωσε στη διάρκεια της νύχτας, σε ηλικία 76 ετών, ο Γάλλος συγγραφέας, μεταφραστής και εκδότης Κλοντ Ντουράν (Claude Durand). Υπήρξε μία εμβληματική φυσιογνωμία στον χώρο των γαλλικών εκδόσεων και ήταν ο εκδότης που είχε ανακαλύψει για το γαλλικό κοινό τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

Την δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσαν οι εκδόσεις Fayard, ο εκδοτικός οίκος του οποίου, ο Ντουράν υπήρξε διευθύνων σύμβουλος για σχεδόν 30 χρόνια. Άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Πιτιέ-Σαλπετριέρ του Παρισιού, σύμφωνα με τον Fayard, που αναφέρεται στην απώλειά του με «απέραντη θλίψη», σε ένα σύντομο κείμενο που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Γεννημένος στις 9 Νοεμβρίου 1938 στην περιοχή του Παρισιού, ο Κλοντ Ντουράν ήταν ταυτόχρονα ένας διάσημος εκδότης, ανιχνευτής (λογοτεχνικών) ταλέντων, μεταφραστής από τα αγγλικά και τα ισπανικά και συγγραφέας. Είχε λάβει το λογοτεχνικό βραβείο Médicis το 1979 για το μυθιστόρημά του “La nuit zoologique”.

Έκανε γνωστό στους γάλλους αναγνώστες τον κολομβιανό συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες το 1967 με το «Εκατό χρόνια μοναξιάς», το οποίο μετέφρασε με τη σύζυγό του για τις εκδόσεις Seuil προτού ακόμη το βιβλίο κυκλοφορήσει στα ισπανικά. Ακολούθησε το μνημειώδες «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ» του εξόριστου σοβιετικού συγγραφέα Αλεξάντερ Σολζενίτσιν, τη γαλλική μετάφραση του οποίου επέβλεψε ο Ντουράν στον Seuil το 1974. Έγινε ο ατζέντης και συνεργάτης του Σολζενίτσιν μέχρι τον θάνατό του το 2008.

Έπειτα από ένα σύντομο πέρασμα από τον Grasset, το 1989 εντάσσεται στις εκδόσεις Fayard όπου θα κυριαρχήσει για σχεδόν 30 χρόνια, εναλλασσόμενος ανάμεσα σε έρευνες (όπως του Πιερ Πεάν για το παρελθόν του Φρανσουά Μιτεράν, για την εφημερίδα Le Monde) και σπουδαία λογοτεχνικά έργα (Ισμαήλ Κανταρέ, Γκι Ντεμπόρ…) αλλά και βιβλία σταρ και πολιτικών από όλο το πολιτικό φάσμα. Το 2005 απέσπασε επίσης, καταβάλλοντας ένα μεγάλο ποσό, τον Μισέλ Ουελμπέκ από τον Flammarion.

Τον Νοέμβριο του 2013, «ο αυτοκράτορας Κλοντ» είχε διεκδικήσει μία έδρα στη Γαλλική Ακαδημία χωρίς επιτυχία.

No comments: