Thursday, March 27, 2014

Επιστημονική συνάντηση στη μνήμη του νεοελληνιστή Ξενοφώντα Κοκόλη


  • Διοργανώνει ο Τομέας Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από τις 27 ως τις 30 Μαρτίου
Επιστημονική συνάντηση στη μνήμη του νεοελληνιστή Ξενοφώντα Κοκόλη
O Ξενοφών Α. Κοκόλης (1939-2012)


Τον νεοελληνιστή και πανεπιστημιακό καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Ξενοφώντα Α. Κοκόλη (1939-2012) τιμά ο Τομέας Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ αφιερώνοντας στον εκλιπόντα φιλόλογο την ΙΔ΄ Διεθνή Επιστημονική Συνάντησή του, που θα διεξαχθεί από το απόγευμα της Πέμπτης 27 Μαρτίου ως το μεσημέρι της Κυριακής 30 Μαρτίου, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης (Βασ. Γεωργίου 1Α).

Γεννημένος στην Κατερίνη, ο Ξενοφών Α. Κοκόλης, ο ΞΑΚ, όπως συνήθιζαν να τον αποκαλούν φοιτητές και φίλοι, σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου δίδαξε από το 1965 ως το 2005. Ζητήματα μετρικής και υφολογίας, οι τύποι και οι λειτουργίες της ομοιοκαταληξίας και η σημασία των λέξεων που απαντούν άπαξ στο έργο ενός ποιητή για την αξιολόγηση του ύφους και την ερμηνεία του έργου του, η ποίηση του Σεφέρη, του Ελύτη και του Αναγνωστάκη, ο «λοξός» της Χαλκίδας Γιάννης Σκαρίμπας και ο θεσσαλονικιός συγγραφέας και μελετητής του Τόλης Καζαντζής, ο Καβάφης, ο Καρυωτάκης, ο Παπαδιαμάντης αποτέλεσαν αντικείμενα της φιλολογικής έρευνας και του κριτικού και διδακτικού έργου του Κοκόλη.

Οι εργασίες της επιστημονικής συνάντησης, με θέμα «Ζητήματα νεοελληνικής φιλολογίας: Μετρικά, υφολογικά, κριτικά, μεταφραστικά», στρέφονται γύρω από τις θεματικές που είχαν απασχολήσει τον Κοκόλη, με εκτενείς ενότητες για τον Παπαδιαμάντη και τον Καβάφη, τη μετρική και την ομοιοκαταληξία στη νεοελληνική ποίηση του 19ου και του 20ού αιώνα, τον Σεφέρη και τη μετάφραση, την κριτική και τη θεωρία της λογοτεχνίας. Συμμετέχουν 87 καταξιωμένοι νεοελληνιστές αλλά και νέοι ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η έναρξη της επιστημονικής συνάντησης θα γίνει το απόγευμα της Πέμπτης 27 Μαρτίου με προβολή τηλεοπτικού αποσπάσματος με παρέμβαση του Ξ. Α. Κοκόλη. Χαιρετισμό στους συνέδρους θα απευθύνει η κόρη του Αλεξάνδρα Κοκόλη, ενώ η Βικτωρία Καπλάνη, η Νίκη Αϊντενάιερ, η Φανή Καζαντζή, η Ιωάννα Ναούμ και ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος θα μιλήσουν για τον άνθρωπο, τον φιλόλογο και τον δάσκαλο Κοκόλη. Το αρχείο του στο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ θα παρουσιάσει ο Γιώργος Κουμαρίδης. Οι επιστημονικές εργασίες θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Κυριακής 30 Μαρτίου με προβολή τηλεοπτικού αποσπάσματος με λογοτεχνικές αναγνώσεις από τον Ξ. Α. Κοκόλη.


Οι εργασίες του συνεδρίου, από την Παρασκευή 27 Μαρτίου, θα μεταδοθούν ζωντανά στον σύνδεσμο: http://www.auth.gr/news/conferences/16933

No comments: