Friday, September 6, 2013

Πέντε υποψήφιοι συγγραφείς για το Νομπέλ Λογοτεχνίας

  • Αυξάνονται τα στοιχήματα για το ποιος είναι ο επικρατέστερος.

Το βρετανικό γραφείο στοιχημάτων Ladbrokes, που φημίζεται για τις προβλέψεις του, δίνει ως φαβορί τον Χαρούκι Μουρακάμι.

Ποιος θα είναι ο συγγραφέας που θα πάρει το φετινό βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας; Τα στοιχήματα στη Βρετανία και αλλού δίνουν και παίρνουν, καθώς πλησιάζει ο Οκτώβριος, που θα ανακοινωθεί και το όνομα που όλοι περιμένουν. Είναι, άλλωστε, γνωστή η μυστικότητα με την οποία προετοιμάζει τις υποψηφιότητες αλλά και την ίδια τη βράβευση η Σουηδική Ακαδημία κάθε χρόνο. Οι συζητήσεις της επιτροπής βλέπουν το φως της δημοσιότητας μόνον 50 χρόνια μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Υποψήφιοι είναι ο Ούγγρος Πέτερ Νάντας, η Αμερικανίδα Τζόις Κάρολ Οουτς και ο Νοτιοκορεάτης Κο Ουν. Τον Οκτώβριο θα μάθουμε ποιος θα επικρατήσει στην κούρσα των βραβείων Νομπέλ Λογοτεχνίας.
Το διάσημο βρετανικό γραφείο στοιχημάτων Ladbrokes, πάντως, το οποίο φημίζεται για τις προβλέψεις του, δίνει ως φαβορί τον Χαρούκι Μουρακάμι με 3 προς 1. Το όνομα του Ιάπωνα συγγραφέα έχει ακουστεί πολλές φορές, αλλά πάντα κάποιος άλλος ταξιδεύει ως τη Στοκχόλμη για να παραλάβει το βραβείο αλλά και το χρηματικό έπαθλο που το συνοδεύει.

Εκτός από τον Μουρακάμι, υπάρχουν και άλλα ονόματα που φαίνεται να κερδίζουν έδαφος στα στοιχήματα. Ανάμεσά τους είναι η Αμερικανίδα Τζόις Κάρολ Οουτς με πιθανότητες 6 προς 1. Ο Ούγγρος Πέτερ Νάντας με 7 προς 1 και ο Νοτιοκορεάτης ποιητής Κο Ουν με 10 προς 1. Την εξάδα συμπληρώνουν άλλες δύο υποψηφιότητες, σύμφωνα πάντα με τα γραφεία στοιχημάτων. Είναι η Καναδή Αlice Munro με 12 προς 1. Και ο Σύρος ποιητής Αδωνις με 14 προς 1. Το 2011, όταν ξέσπασε η Αραβική Ανοιξη, όλοι περίμεναν ότι το Νομπέλ θα κατέληγε στα χέρια του, μιας και η γεωπολιτική παίζει και αυτήν τον ρόλο της. Ομως τελικά οι προβλέψεις δεν ευόδωσαν. Τελικά το βραβείο πήγε στον Σουηδό Τόμας Τρανστρέμερ.
Μέχρι στιγμής το μόνο που γνωρίζουμε για τους υποψηφίους είναι ο αριθμός τους. Αυτό διέρρευσε επίσημα από ένα tweet της Ακαδημίας, η οποία ανακοίνωσε τον Μάιο ότι πέντε συγγραφείς θα κονταροχτυπηθούν για το βραβείο. Εκείνη την περίοδο ήρθαν στη δημοσιότητα και τα ονόματα του Φίλιπ Ροθ και του Ντον Ντε Λίλο, καθώς μερικοί εικάζουν ότι μπορεί το 2013 να είναι η χρονιά της Αμερικής.
Το βέβαιον είναι ότι δεν μπορεί κανείς να στηριχθεί στα γραφεία των στοιχημάτων για να κάνει ασφαλείς προβλέψεις. Τις περασμένες χρονιές έχουν πέσει αρκετές φορές έξω, συμπαρασύροντας και όλους όσοι έσπευσαν να ποντάρουν βάσει των προγνωστικών. Το Ladbrokes, που έχει για φαβορί τον Μουρακάμι, υποστήριζε το 2011 ότι ο νικητής θα είναι ο Αδωνις, ο οποίος έχασε τελικά από τον Σουηδό. Το 2012 ο Μο Γιαν έγινε ο πρώτος Κινέζος λογοτέχνης, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο, ενώ του έδιναν 9 προς 1 πιθανότητες. Από το 1901, πάντως, έχουν βραβευτεί 109 συγγραφείς, ανάμεσα στους οποίους βέβαια και δύο διαπρεπείς συμπατριώτες μας.[Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ]

No comments: