Monday, April 1, 2013

Ενα τραγούδι για τον Πολιτισμό


Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον πολιτισμό

Συναυλία διαμαρτυρίας στο πλαίσιο του νέου γύρου κινητοποιήσεων που αποφασίστηκε στην πρόσφατη γενική του συνέλευση οργανώνει σήμερα, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ. Πρόκειται για «μελωδική» συνέχεια των κινητοποιήσεων των τελευταίων βδομάδων «ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια συρρίκνωσης και διάλυσης των υπηρεσιών πολιτισμού», με κεντρικά αιτήματα την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, καμιά θέση εργασίας χαμένη στον Πολιτισμό και αυτονόμηση του υπουργείου Πολιτισμού.
Οπως σημειώνουν, η αυτονόμηση του ΥΠΠΟ «με αυτοτελείς διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες, με διαφύλαξη όλων των αρμοδιοτήτων και όλων των θέσεων εργασίας, με χρηματοδότηση και επαρκή στελέχωση δεν είναι ένα συντεχνιακό αίτημα. Είναι η προϋπόθεση για την υλοποίηση μιας κοινωνικής αναγκαιότητας: της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της στήριξης της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας».

Προσθέτουν ότι «η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα και περιεχομένου του πολιτισμού απέναντι σε κάθε μορφή άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης είναι, σήμερα, περισσότερο επείγουσα από ποτέ». Αναγκαία, σημειώνουν, είναι και η ενότητα του αγώνα ενάντια στην πολιτική «διάλυσης των κοινωνικών αγαθών, της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας, του Πολιτισμού, του Δημοσίου και των χιλιάδων απολύσεων».
Η εκδήλωση ξεκινά με «τσαμπουνοσύναξη (μεταξύ άλλων συμμετέχουν οι Γιώργος και Γιάννης Ρεφενές, Χρήστος Δανάκης, Φραγκίσκος Τζιωτάκης) και καλλιτεχνικά δρώμενα και από τις 7 μ.μ. τη «σκυτάλη» παίρνουν οι: Μαρίζα Κωχ με τη συνοδεία της Τζένης Ντούρου, Ηλίας Βαμβακούσης, Καλλιόπη Βέττα, Σπύρος Γραμμένος, «Elektrobalkana», «Encardia», Εργαστήρι πολυφωνίας Μουσείου Λαϊκών Οργάνων - Πολυφωνικό σύνολο ΧΑΟΝΙΑ, Χρήστος Θηβαίος, Καίτη Κουλιά, Δημήτρης Κώτσικας, Λόλεκ, Μάρθα Μαυροειδή, Πάνος Μουζουράκης, Νίκος Οικονομίδης, Δανάη Παναγιωτοπούλου, Ορφέας Περίδης, Ναταλία Ρασούλη, Θέμος Σκανδάμης, «ΓΚastΑΡbeitΕΡ», «Cart Postal», Γιώργος Λυκούρας και το συγκρότημά του «Ο πάπυρος του κ. Fackelmann» κ.ά.

No comments: