Monday, April 1, 2013

Στο βιβλίο - εμπόρευμα βρίσκεται η αιτία των προβλημάτων


  • Αποφεύγουν την ουσία οι εκδότες στον απολογισμό του συνεδρίου για το βιβλίο
Το βιβλίο είναι «φθηνό» και για το κλείσιμο των εκδοτικών οίκων και των βιβλιοπωλείων... «φταίνε» οι προσφορές των εφημερίδων! Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα του συνεδρίου που οργάνωσε την περασμένη βδομάδα ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίων (ΣΕΚΒ) όπως προκύπτουν από τον απολογισμό του ίδιου. Συμπεράσματα που απέχουν μακράν από τη βασική αιτία, τόσο της αφόρητης πίεσης που δέχονται τα μικρομεσαία - και κυρίως ποιοτικά - εκδοτικά και βιβλιοπωλεία, όσο και της αδυναμίας της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού να έρθει σε επαφή με φθηνό και ποιοτικό βιβλίο: Την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού εν γένει και του βιβλίου ειδικότερα.

Οι εκδότες ενώ περιγράφουν την πραγματικότητα των βιβλιοπωλείων («η οικονομική κρίση "χτύπησε" κυρίως τα μικρά βιβλιοπωλεία», «αυτές οι μικρές εστίες πολιτισμού αδυνατούν να πληρώσουν τα πάγια έξοδά τους και να αγοράσουν μια μεγάλη "βεντάλια" νέων τίτλων», «επιστρέφουν μεγάλο όγκο βιβλίων, για να ξεφορτωθούν το χρέος τους από τους προμηθευτές τους») την εκλαμβάνουν ως αποτέλεσμα... «γενικευμένης ύφεσης της επιχειρηματικότητας»! Η δε «λύση» είναι «να γίνουν προσπάθειες, ώστε να αποκατασταθούν οι δεσμοί εκδότη και βιβλιοπώλη, με όχημα και εργαλείο κυρίως το σωστά ενημερωμένο αμιγές βιβλιοπωλείο».
Την ίδια στιγμή, ζητούν μείωση του ΦΠΑ, επειδή «αντιμετωπίζει το βιβλίο όχι ως πολιτιστικό αγαθό, αλλά ως εμπορικό προϊόν». Συγκεκριμένα, ζητούν το 6,5% που ισχύει στην τιμή λιανικής πώλησης να νομοθετηθεί και στα ενδιάμεσα στάδια: Αγορά χαρτιού, συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές. Με τα σημερινά δεδομένα πληρώνουν 13% (υπηρεσίες) και 23% (χαρτί), κατά τη διάρκεια της έκδοσης κάθε τίτλου, χωρίς ποτέ να τους αποδίδεται η διαφορά του ΦΠΑ.
Στο ερώτημα αν το βιβλίο είναι φτηνό, οι εκδότες λένε «ναι»! Και ο μόνος προβληματισμός είναι οι προσφορές των εφημερίδων. Δηλαδή, δεν φταίει ο άγριος ανταγωνισμός του κεφαλαίου στον κλάδο που εξαφανίζει τους μικρομεσαίους, ούτε το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού δεν μπορεί να αγοράσει το «φθηνό» βιβλίο...
Ο «νέος "αντίπαλος"» για τους εκδότες είναι το ηλεκτρονικό βιβλίο. «Ακόμη η χρήση του δεν έχει γενικευτεί» λένε, «όμως, η αναπτυσσόμενη αγορά του άυλου βιβλίου, επειδή επενδύει μεγάλα ποσά για βάσεις δεδομένων, διακίνησης και πώλησης, προβάλλεται ως η τελική λύση του μέλλοντος του βιβλίου».
Τέλος, διατυπώνουν το αίτημα για ίδρυση «δημόσιων, δημοτικών και λαϊκών βιβλιοθηκών παντού, σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε γειτονιά» κάτι που βεβαίως κανείς δε θα είχε αντίρρηση. Για να λειτουργήσει όμως προς όφελος του λαού απαιτούνται και άλλες προϋποθέσεις για την άνοδο συνολικά του πολιτιστικού επιπέδου, κάτι που το σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα σε καμία περίπτωση δε θέλει.
Ριζοσπάστης, 2/4/2013

No comments: