Saturday, July 2, 2011

Πέφτουν οι μάσκες στη Θεσσαλονίκη

  • αστυνομική λογοτεχνία
  • Εγκληματίες, νομικοί, αστυνόμοι, στρατιώτες, πόρνες στη βαλκανική σκηνή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο αμερικανός συγγραφέας Αλαν Φερστ δημιουργεί ένα αστυνομικό-κατασκοπικό μυθιστόρημα στα χνάρια του Ερικ Αμπλερ
Πέφτουν οι μάσκες  στη Θεσσαλονίκη



 Οκτώβριος του 1940, Θεσσαλονίκη. Ο αστυνόμος Κώστας Ζαννής, ένας μοναχικός άνθρωποςδιαβάζει βιβλία του Σιμενόν με ήρωα τον επιθεωρητή Μεγκρέ-, και ο βοηθός του Γαβριήλ Σαλτιήλ, εβραϊκής καταγωγής, ασχολούνται με κλοπές και εκβιασμούς, ώσπου στο λιμάνι ανακαλύπτουν έναν νεκρό Γερμανό που κρατάει χαρτοφύλακα με φωτογραφίες και χάρτη από το οχυρό Ρούπελ. Ο Ζαννής συνάπτει ερωτική σχέση με μιαν Αγγλίδα, τη Ροξάν Μπράουν, ιδιοκτήτρια σχολής μπαλέτου, η οποία εργάζεται για τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, και ενώ ο πόλεμος κατηφορίζει προς την πόλη φροντίζει για τη μετακίνηση δύο εβραίων γυναικών που διαφεύγουν από το Βερολίνο και σκοπεύουν να πάνε μέσω Τουρκίας στην Παλαιστίνη. Ή στην Αμερική. Οι γυναίκες εξαφανίζονται και λίγο αργότερα οι Ιταλοί εισβάλλουν στην Ελλάδα. Τον Ιανουάριο του 1941 πεθαίνει ο Ιωάννης Μεταξάς και πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Κορυζής. Τότε ο Ζαννής, επικεφαλής μιας υπηρεσίας που χειρίζεται υποθέσεις ειδικού πολιτικού ενδιαφέροντος, αναλαμβάνει μυστικές αποστολές. Πηγαίνει κρυφά στο Παρίσι με αποστολή τη φυγάδευση ενός Αγγλου και παράλληλα ζει τον έρωτα στην αγκαλιά δύο Ελληνίδων, της Τασίας και της Δήμητρας, συζύγου εφοπλιστή. Οι Γερμανοί ετοιμάζονται να εισβάλουν στην Ελλάδα και αρχίζει ο χορός των κατασκόπων: τουρκικό προξενείο, γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, βρετανοί κατάσκοποι, αλλά και Σλαβομακεδόνες, οι οποίοι επιδιώκουν την ίδρυση μιας ανεξάρτητης Μακεδονίας. Τον Απρίλιο του 1941 οι στρατιώτες της Βέρμαχτ μπαίνουν στην Αθήνα και το βιβλίο τελειώνει. Από τις σελίδες του έχουν περάσει όλες οι φάσεις του ελληνο-ιταλικού πολέμου, καθώς και τα πολιτικοστρατιωτικά γεγονότα που εκτυλίσσονται παράλληλα στην Ευρώπη. Βασισμένος σε ιστορική βιβλιογραφία, ο Φερστ έγραψε ένα χορταστικό αστυνομικό- κατασκοπικό - πολιτικό μυθιστόρημα ελληνικού ενδιαφέροντος.



  • MICHAEL RIDPATH 
  •   Σκιές στον πάγο
Μετάφραση Αργυρώ Μαντόγλου, Εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί,2011, σελ.382,τιμή 18,90 ευρώ
Ο συγγραφέας είναι Αγγλος.

Ωστόσο στο μυθιστόρημά του μιλάει για τους ισλανδικούς θρύλους. Η ιστορία αρχίζει με τον καθηγητή της ισλανδικής γλώσσας Αγκναρ Χάραλντσον, ο οποίος καταπιάνεται με παλιά χειρόγραφα της πατρίδας του, τις σάγκα. Οταν δολοφονείται, ο ισλανδικής καταγωγής υπαστυνόμος Μάγκνους Γιόνσον από τη Βοστώνη πηγαίνει στο Ρέικιαβικ για να εξιχνιάσει το έγκλημα. Οι έρευνές του τον οδηγούν σε ένα άγνωστο χειρόγραφο μεγάλης αξίας, τη Σάγκα του Γκάουκουρ, από την οποία ο Τόλκιν εμπνεύστηκε την τριλογία του Ο Αρχοντας των Δαχτυλιδιών.
  • AΝΤΡΕΑ KΑΜΙΛΛΕΡΙ  
  • Η ηλικία της αβεβαιότητας
Μετάφραση Φωτεινή Ζερβού, Εκδόσεις Πατάκη,2011, σελ.306, τιμή 10,90 ευρώ
Ο αστυνόμος Μονταλμπάνο βρίσκεται σε μια κρίσιμη ηλικία.

Τις νύχτες βλέπει όνειρα που γρήγορα μετατρέπονται σε εφιάλτες. Οταν μια νέα γυναίκα τρέχει σαν χαμένη μέσα στη βροχή, αυτός τη φιλοξενεί. Και όταν βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού μια βάρκα με έναν νεκρό άντρα, αναλαμβάνει να διαλευκάνει την υπόθεση. Το μυστικό κρύβεται σε δύο γιοτ με ύποπτους ναυτικούς και μια ανδροφάγα γυναίκα. Και ύστερα εμφανίζεται μια νέα γυναίκα, η Λάουρα, αξιωματικός του Λιμενικού που παίρνει μέρος στις έρευνες για το έγκλημα.

Τότε ο Μονταλμπάνο ονειρεύεται έναν μεγάλο έρωτα, όπως εκείνον του ποιητή Πετράρχη (για μια άλλη Λάουρα). Αραγε θα τον ζήσει;

  • MΠΑΤΥΑ ΓΚΟΥΡ  
  • Φόνος στο κιμπούτς
Μετάφραση Κωνσταντίνος Παπαδάκης,Εκδόσεις Πόλις,2011, σελ.470,τιμή 18 ευρώ
Ολα συμβαίνουν σε ένα από τα πρώτα κιμπούτς του Ισραήλ, όπου βρίσκονται νεκροί η Οσνάτ, η όμορφη γραμματέας, και ο ηλικιωμένος κύριος Σρούλκε.

Ο επιθεωρητής Μίχαελ Οχαγιόν αναλαμβάνει δράση και ανακαλύπτει πως ίσως δηλητηριάστηκαν με παραθείο. Η συγγραφέας επιχειρεί να δείξει τον περίκλειστο κόσμο των κιμπούτς- κοινοκτημοσύνη, ομαδικά γεύματα, ισότητα- που σήμερα φαίνονται αναχρονιστικά και τείνουν να καταργηθούν. Πρόκειται στην ουσία για την αντιπαράθεση ανάμεσα στη νέα γενιά που απαιτεί εκσυγχρονισμό και στους βετεράνους οι οποίοι εμπνέονται ακόμη από τη σοσιαλιστική ιδεολογία.

Ο Ελληνοαμερικανός, η Αγγλίδα, η Σουηδή
  • ΤΖΟΡΤΖ ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ  
  • Το αδιέξοδο
Μετάφραση Θανάσης Γιαννακόπουλος, Εκδόσεις Πατάκη,2011, σελ.374,τιμή 17,50 ευρώ
Ενα καλοκαιρινό απόγευμα του 1972 τρεις λευκοί έφηβοι με νοικιασμένο αμάξι εισβάλλουν σε μια γειτονιά μαύρων της Ουάσιγκτον και προσβάλλουν τα αγόρια που συναντούν.Είναι ο Μπίλι,ο Πιτ και ο Αλεξ Πάπας, γιος του έλληνα εστιάτορα Τζον Πάπας.Λευκοί και μαύροι συμπλέκονται: ένας λευκός πέφτει νεκρός και ο Αλεξ τραυματίζεται σοβαρά.Τριάντα πέντε χρόνια αργότερα όλοι συναντώνται ξανά καθώς κάποιος που βγήκε από τη φυλακή αναζητεί τη δικαίωσή του. Ο συγγραφέας περιγράφει την αμερικανική κοινωνία του 1972,εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ, και εκείνη του 2007, εποχή Τζορτζ Μπους,του υπευθύνου του πολέμου στο Ιράκ.Ο συγγραφέας εδώ παίρνει αντιπολεμική θέση.

  • ΑΝΝ ΖΟΥΡΟΥΔΗ
  • Το άγγιγμα του Μίδα
Μετάφραση Ευαγγελία Αυλωνίτη,Εκδόσεις Κέδρος,2011, σελ.306, τιμή 14 ευρώ
Στο δεύτερο αστυνομικό βιβλίο της Ανν Ζουρούδη,Αγγλίδας με δεσμούς με την Ελλάδα, που κυκλοφορεί στα ελληνικά,ο ήρωας Ερμής Διάκτορας,ο από μηχανής ντετέκτιβ,αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τη δολοφονία του μελισσοκόμου Γαβρίλη Καλόγερου.Η πλοκή εξελίσσεται σε μια περιοχή όπου υπάρχει ο ερειπωμένος ναός του Απόλλωνα.Ο Ερμής βρήκε τον νεκρό και θεωρείται ύποπτος από την τοπική αστυνομία.Οπως υποψιάζεται,το έγκλημα διαπράχθηκε για το χρήμα: η αξία των οικοπέδων έχει ανεβεί και είναι πολλοί εκείνοι που θα κερδίσουν από τον θάνατο του Γαβρίλη.Η Ζουρούδη έχει ζήσει στα ελληνικά νησιά και γνωρίζει καλά τα ήθη και τις νοοτροπίες των κατοίκων τους.

  • CAMILLA LACKBERG  
  • Η παγωμένη πριγκίπισσα
Μετάφραση Γρηγόρης Κονδύλης,Εκδόσεις Μεταίχμιο,2011, σελ.504,τιμή 17,70 ευρώ
Η Καμίλα Λέκμπεργκ είναι η διασημότερη συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων της Σουηδίας,το θηλυκό αντίπαλο δέος στον Χένινγκ Μανκέλ και στον Στιγκ Λάρσον. Η επιτυχία του πρώτου της βιβλίου,της «Παγωμένης πριγκίπισσας»,με ηρωίδα τη συγγραφέα Ερίκα Φαλκ και τον Πάτρικ Χέντστρεμ,την ώθησε να γράψει μια σειρά με τους ίδιους ήρωες.Εδώ η Ερίκα,επιστρέφοντας στη γενέτειρά της, το ψαροχώρι Φιελμπάκα,βρίσκει την παιδική της φίλη, την Αλεξ,νεκρή στην μπανιέρα της.Αυτοκτονία ή έγκλημα; Ερευνώντας το παρελθόν και το παρόν των συγγενών και των φίλων της έγγαμης Αλεξ ανακαλύπτει κρυμμένα μυστικά και ψέματα,παράνομους έρωτες,οικογενειακή βία και άλλα τινά.

No comments: