Μια σκοτεινή υπόθεση απαιτεί την παρουσία του αστυνόμου Καζαμπόνα, ο οποίος διακόπτει τις καλοκαιρινές του διακοπές και επιστρέφει στο καθήκον για να ερευνήσει μια παλιά ιστορία που, από ό,τι φαίνεται, πολλοί προσπαθούν να συγκαλύψουν.

Βρισκόμαστε στην καρδιά του Αυγούστου, με έναν φρικτό καύσωνα να ταλαιπωρεί ολόκληρη την Ιταλία, όταν στους λόφους της Τοσκάνης ανακαλύπτεται το πτώμα ενός δολοφονημένου άντρα. Πρόκειται για ξεκάθαρη εκτέλεση, όπως γίνεται αμέσως αντιληπτό από τον έμπειρο Καζαμπόνα, που αναγκάζεται να σπεύσει ολοταχώς. Δεν προλαβαίνει όμως να ξεκινήσει τις έρευνες και την υπόθεση αναλαμβάνει η Διεύθυνση Ερευνών κατά της Μαφίας. Παράξενο… όπως παράξενη είναι και η ατμόσφαιρα σε εκείνα τα μέρη. Ο Καζαμπόνα θα γνωρίσει τη Μονίκ, μια γοητευτική και αδάμαστη Γαλλίδα, η οποία ερευνά έναν μυστηριώδη φάκελο για μια σφαγή που είχαν κάνει οι ναζί στην περιοχή. Είναι η Υπόθεση 178, ένας «καυτός» φάκελος, που περνά από χέρι σε χέρι και, σαν θανατική καταδίκη, φέρνει μαζί του μια σειρά από ανεξήγητους φόνους.
Η εκκένωση του τοπικού φράγματος, που κατασκευάστηκε μετά τον πόλεμο, θα φανερώσει μέσα από τη λίμνη, εκτός από το παλιό χωριό-φάντασμα Τόρε Γκιμπελίνα, μια συνταρακτική ιστορία μίσους και εκδίκησης. Ο Καζαμπόνα πρέπει να ανακαλύψει τι κρύβουν τόσα χρόνια αυτά τα ταραγμένα νερά. Ποιο είναι το τίμημα της αλήθειας; Θα βοηθήσει η απόδοση δικαιοσύνης να ξεχαστούν τα πάντα;
Η επιστροφή ενός σπουδαίου αστυνομικού, ο οποίος επιστρατεύει το θάρρος, το ήθος και την ανυποχώρητη επιμονή του για να μας αποδείξει ότι, όσα χρόνια κι αν περάσουν, η αλήθεια πρέπει πάντα να αποκαλύπτεται και η δικαιοσύνη πρέπει πάντα να αποδίδεται. Ένα ιστορικό, πολιτικό και αστυνομικό θρίλερ, με εξαιρετικές στιγμές στοχασμού γύρω από την ανθρώπινη φύση και τη ζωή.

Αντόνιο Φούσκο

Ο Αντόνιο Φούσκο γεννήθηκε στη Νάπολη το 1964. Σπούδασε Νομικά και Δημόσια Διοίκηση. Υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος της ιταλικής αστυνομίας και δικαστικός εγκληματολόγος. Εργάστηκε στη Ρώμη και στη Νάπολη. Από το 2000 ζει στην περιοχή της Τοσκάνης, όπου ασχολείται με την εγκληματολογική έρευνα στην ιταλική δικαιοσύνη. Έκανε το λογοτεχνικό του ντεμπούτο με το βιβλίο «Πέντε μικρές αδικίες», ένα θρίλερ με στοιχεία νουάρ και παράλληλα μια ανατομία της ανθρώπινης ψυχής, στην οποία το καλό και το κακό συνυπάρχουν αδιαχώριστα.