Friday, September 2, 2016

Βιβλία, συγγραφείς, κριτικοί και κοινό…


trans5
The following two tabs change content below.
Οι κριτικοί έχουν τη δυνατότητα να αναγκάσουν τον κόσμο να δώσει προσοχή σ’ έναν εντελώς ήσσονος σημασίας συγγραφέα, κι ο κόσμος να ξετρελαθεί με κάποιον που δεν έχει καμιά αξία, αλλά ο αποτέλεσμα και στις δυο περιπτώσεις διαρκεί ελάχιστα. Και δεν μπορώ να σκεφτώ ότι κάποιος συγγραφέας μπορεί να κρατάει το ενδιαφέρον του κοινού για μεγάλο χρονικό διάστημα  χωρίς να έχει σπουδαία χαρίσματα!
Ο Σόμερσετ Μομ παραδέχεται ότι μπορεί να συμβεί: κάποιο μεγάλο αριστούργημα που αξίζει την αθανασία να αγνοηθεί από τον Τύπο, μα οι μεταγενέστεροι δεν θα μάθουν ποτέ τίποτα γι’ αυτό. Μπορεί πάλι οι μεταγενέστεροι να πετάξουν ως άχρηστα όλα τα μπεστ-σέλερ της εποχής, αλλά μεταξύ αυτών είναι που πρέπει να διαλέξουν.
Καθημερινά βλέπω καινούργια ονόματα, αντρών και γυναικών, που σύμφωνα με τις παροτρύνσεις των ενασχολούμενων με τα βιβλία, ο καθένας και η καθεμιά έχουν γράψει από ένα έξυπνο και πολλά υποσχόμενο μυθιστόρημα. Κι όλοι αυτοί τριγυρνούν στο δοξασμένο από τα δημοσιεύματα σύννεφό τους και φυσικά αρχίζουν να μας λένε τι πρέπει να σκεφτόμαστε περί τέχνης, ζωής και περί του σύμπαντος, εκσφενδονίζοντας λέξεις με  χαριτωμένη ατημελησία για τις παραφορτωμένες σελίδες τους.
Και το κοινό τούς ακολουθεί σε ό,τι ανόητο και να γράψουν ή σε όποια βλακεία κι αν ξεστομίσουν. Μου θυμίζουν κάποιους γέρους που δεν αλλάζουν σώβρακο και φανέλα πριν περάσει μια εβδομάδα. Στην εποχή μας και στην Ελλάδα μας πιστεύει κανείς ότι υπάρχουν συγγραφείς με περισσότερα από ένα ή δυο καλά βιβλία;;; Ελάχιστοι είναι, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού… Φυσικά δεν το πιστεύω και αναρωτιέμαι γιατί εισπράττουν συνεχώς εγκώμια!!!
Σήμερα ελάχιστοι νοήμονες άνθρωποι διαβάζουν. Τώρα πιθανολογώ ότι ακόμη και τέτοιες σκέψεις όπως αυτές εδώ μπορεί να μην ενδιαφέρουν τον κόσμο. Ενδεχομένως να τους απασχολούν λόγου χάρη μετά τις εφτά το βράδυ. Ή ίσως να μην τους ενδιαφέρουν. Τέλος πάντων, αυτά σκεφτόμουν και τα έγραψα.
  • https://www.timesnews.gr/%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8C/

No comments: