Thursday, June 11, 2015

Στον Λεονάρδο Παδούρα το λογοτεχνικό Βραβείο των Αστουριών 2015

  • Ο κουβανός συγγραφέας τιμήθηκε για το σύνολο του έργου του. 
 Στον Λεονάρδο Παδούρα το λογοτεχνικό Βραβείο των Αστουριών 2015
Στον Λεονάρδο Παδούρα απονεμήθηκε το εφετινό λογοτεχνικό βραβείο «Πριγκίπισσα των Αστουριών» όπως έχει μετονομαστεί πλέον αυτή η σημαντικότατη διάκριση (Premio Princesa de Asturias de las Letras) που ξεπερνά τα όρια του ισπανόφωνου κόσμου. Ο κουβανός συγγραφέας, που έγινε ευρύτερα γνωστός για την σειρά των αστυνομικών μυθιστορημάτων του με πρωταγωνιστή τον Μάριο Κόντε, τιμήθηκε για το σύνολο του έργου του.


Σε ανακοίνωσή της από το Οβιέδο της Ισπανίας, η κριτική επιτροπή εξυμνεί τον κουβανό (και πολιτογραφημένο ισπανό) συγγραφέα αναφορικά με «το ενδιαφέρον του για τις φωνές των ανθρώπων και τις χαμένες ιστορίες των άλλων» ενώ χαρακτηρίζει το έργο του «μια σπουδαία περιπέτεια διαλόγου και ελευθερίας».

O Λεονάρδο Παδούρα γεννήθηκε το 1955 στην Αβάνα. Έχει εργαστεί ως σεναριογράφος, δημοσιογράφος και κριτικός. Έχει γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα και δοκίμια.

Εκείνη όμως που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό είναι η αστυνομική τετραλογία του «Οι τέσσερις εποχές» (Ένα άψογο παρελθόνΆνεμοι της ΣαρακοστήςΜάσκεςΦθινοπωρινό τοπίο), με πρωταγωνιστή τον αστυνομικό Μάριο Κόντε, στην οποία ήρθαν αργότερα να προστεθούν άλλα δύο βιβλία με τον ίδιο ήρωα, το Παρελθόν χαμένο στην ομίχλη και το Αντιός, Χέμινγουεϊ.

Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ενώ έχει βραβευτεί στην Κούβα, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Αυστρία. Ανάμεσα στα βραβεία του, το Βραβείο Χάμετ για το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα (1997, 1998 και 2006) και το Καφέ Χιχόν (1995).

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Αντιός, Χέμινγουεϊ (2007), Παρελθόν χαμένο στην ομίχλη (2009), Μάσκες (2010) και ο Άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά (2011) και Αιρετικοί (2015) όλα μεταφρασμένα από τον Κώστα Αθανασίου.

Το ίδιο βραβείο για τις Τέχνες απονεμήθηκε στον αμερικανό σκηνοθέτη Φράνσις Φορντ Κόπολα ενώ το αντίστοιχο στις Κοινωνικές Επιστήμες στην γαλλίδα οικονομολόγο Εστέρ Ντιφλό (δύο βιβλία της για τη φτώχεια κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πόλις).

Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής» ο Λεονάρδο Παδούρα πριν την εφετινή επίσκεψή του στην Ελλάδα: http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=685784

No comments: