Wednesday, July 9, 2014

To Facebook σαν μυθιστόρημ

  • Το στόρι μιας ζωής, οι ήρωες και αντιήρωες, το σκηνικό που στήνεται με εκατοντάδες φωτογραφίες 
 Κουζέλη Λαμπρινή, Το Βήμα: 09/07/2014
To Facebook σαν μυθιστόρημα


 
Το Facebook είναι σωστό μυθιστόρημα. Σ' αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η αμερικανή πεζογράφος Ida Hattemer-Higgins σε πρόσφατο άρθρο της και επιμένει. Το κείμενό της, ένας απολογισμός της δεκάχρονης σχέσης της με το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, είναι το χρονικό του ενθουσιασμού, της τρέλας, της εμμονικής χρήσης και του σκεπτικισμού που έδωσαν τον τόνο σε διαδοχικά στάδια της σχέσης αυτής. Η συγγραφέας δεν μοιράζεται σκέψεις και συναισθήματα ξένα προς την εμπειρία του μέσου χρήστη του Facebook, οι κοινωνικές παρατηρήσεις της δεν είναι πρωτότυπες. Πρωτότυπη είναι η επιχειρηματολογία της με την οποία παραλληλίζει τη μυθοπλασία του Facebook, την κατασκευή του εαυτού δημόσια και online, με τη μυθιστορηματική μυθοπλασία.

Διένεξη για τα δικαιώματα του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη. Ο εγγονός του αρνείται τη μετάφραση 150 ποιημάτων

Το Βήμα:  10/7/2014
Διένεξη για τα δικαιώματα του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη



 
«Πιστεύουμε ότι το σημαντικό ποιητικό έργο του Τάσου Λειβαδίτη πρέπει να προβληθεί διεθνώς, χωρίς προσκόμματα» γράφει η ανοιχτή επιστολή-διαμαρτυρία. Την υπογράφουν συνολικά 72 έλληνες και γάλλοι άνθρωποι των γραμμάτων, μεταξύ των οποίων οι δύο λογοτέχνες ακαδημαϊκοί μας, διακεκριμένοι ποιητές και πεζογράφοι, φιλόλογοι και μεταφραστές αλλά και νέοι συγγραφείς.

Αφορμή η διένεξη του γάλλου μεταφραστή Μισέλ Βόλκοβιτς με τον εγγονό και κληρονόμο του Τάσου Λειβαδίτη (1922-1988) Στέλιο Χαλά, ο οποίος αρνείται στον γάλλο μεταφραστή την άδεια να εκδώσει μεταφράσεις 150 επιλεγμένων ποιημάτων από το ποιητικό έργο του Λειβαδίτη.

Tuesday, July 1, 2014

Ο Τζεφ Μπέζος δεν είναι άγγελος

Ο Τζεφ Μπέζος δεν είναι άγγελος 

Μια νέα βιογραφία του Τζεφ Μπέζος στέκεται στις μονοπωλιακές πρακτικές του Amazon 
Καρασαρίνης Μάρκος, ΒΗΜΑ: 01/07/2014
 
Ο Τζεφ Μπέζος, χωρίς αμφιβολία, δικαιούται να θεωρείται μία από τις κεντρικές φιγούρες της ψηφιακής εποχής: είδε την ισχύ του Διαδικτύου να έρχεται προτού οι Σεργκέι Μπριν και Λάρι Πέιτζ δημιουργήσουν τον αλγόριθμο του Google ή ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ φανταστεί σελίδες επί σελίδων γεμάτες πρόσωπα και λόγια. Εκμεταλλευόμενος το πρωτοποριακό όραμά του απέκτησε μια περιουσία 30 δισ. δολαρίων και διευκόλυνε εκατομμύρια αναγνώστες ανά τον κόσμο.

Πέθανε η συγγραφέας Καίτη Οικονόμου. Υπήρξε μεταφράστρια της σειράς βιβλίων του Χάρι Πότερ

Η συγγραφέας και μεταφράστρια Καίτη Οικονόμου πέθανε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσαν οι εκδόσεις «Ψυχογιός». Η ίδια έχασε τη μάχη με τον καρκίνο.

Τα βιβλία της Καίτης Οικονόμου ήταν αρκετά συχνά στις λίστες των ευπωλήτων και αγαπήθηκαν ιδιαιτέρως από εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστριες.

Στις εκδόσεις «Ψυχογιός» εξέδωσε τα μυθιστορήματά της «Λευκή ορχιδέα» (2010), «Το φθινόπωρο της μάγισσας» (2011), «Έρωτας πόλεμος» (2012) και «Η καρδιά θυμάται» (2013) που προσφάτως έλαβε και το Βραβείο Κοινού από τα καταστήματα Public στην κατηγορία των Μεγάλων Συγκινήσεων.