Sunday, June 30, 2013

33ο Συμπόσιο Ποίησης στην Πάτρα... Πραγματοποιείται από τις 5 ως τις 7 Ιουλίου, με αφιέρωμα στη Λύντια Στεφάνου, βραβεία και εκδόσεις

[Λαμπρινή Κουζέλη, Το Βήμα, 26/6/2013].  Στη μνήμη της ποιήτριας Λύντιας Στεφάνου (1927-2013), μέλους της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου Ποίησης, η οποία πέθανε πριν από μερικούς μήνες, είναι αφιερωμένο το εφετινό 33ο Συμπόσιο Ποίησης στην Πάτρα. Με θέμα «Ποίηση και αλογία», θα διεξαχθεί στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών από την Παρασκευή 5 Ιουλίου έως την Κυριακή 7 Ιουλίου. Στο αφιερωματικό μέρος του συνεδρίου οι κριτικοί Αλέξης Ζήρας και Γιώργος Αράγης θα μιλήσουν για τη ζωή και το έργο της Λύντιας Στεφάνου. Ποιήματά της θα διαβάσει η ΑσπασίαΛυκουργιώτη.


Το φαινόμενο της αλογίας, νοηματικής και γλωσσικής, στην ποίηση, στην αρχαία ελληνική τραγωδία, στο δημοτικό τραγούδι, στην ποίηση για παιδιά, στη νεότερη ελληνική ποίηση ως τον υπερρεαλισμό και τη δεύτερη μεταπολεμική γενιά, και από την πλευρά της ψυχανάλυσης θα εξετάσουν οι: Νάνος Βαλαωρίτης, ποιητής, Κατερίνα Συνοδινού, ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Λίζυ Τσιριμώκου, καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και Συγκριτικής Γραμματολογίας ΑΠΘ, Μαρία Ιατρού, επίκουρη καθηγήτρια τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ, Γιώργος Αράγης, κριτικός λογοτεχνίας-δοκιμιογράφος, Σάββας Μιχαήλ, δοκιμιογράφος, κριτικός, Θανάσης Νάκας, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θανάσης Β. Κούγκουλος, δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, Σωτήρης Τριβιζάς, συγγραφέας, Θανάσης Χατζόπουλος, ποιητής, παιδοψυχίατρος, ψυχαναλυτής, Ξένη Σκαρτσή, δρ φιλολογίας, Βούλα Επιτροπάκη, ποιήτρια, Λάμπρος Σπυριούνης, ποιητής, Βασιλική Γκούνη και Ευαγγελία Ιορδανάκη, μεταπτυχιακές φοιτήτριες ΠΤΔΕ.


Όπως κάθε χρόνο κριτικοί θα παρουσιάσουν νεότερους και παλαιότερους ποιητές: ο Σωκράτης Λ. Σκαρτσής θα αναφερθεί στο έργο του Πατρινού ποιητή Α.-Φ. Πασχαλά, ο Αλέξης Ζήρας παρουσιάζει την Άννα Αφεντουλίδου, ο Στέλιος Μαφρέδας τον Θωμά Ιωάννου, ο Κώστας Κρεμμύδας τη Χλόη Κουτσουμπέλη, ο Θανάσης Κούγκουλος την Κούλα Αδαλόγλου, ο Αλέξανδρος Αραμπατζής τη Γεωργία Τρούλη και τον Γιώργο Αλισάνογλου και ο Γιώργος Σταματόπουλος τον Δημήτρη Νανούρη.


Βραβεία Ποίησης Καλύτερου Βιβλίου Νέου Ποιητή 2012

Οι εισηγήσεις του Συμποσίου θα συνδέονται με ποιητικές γέφυρες και συγκεκριμένα με αναγνώσεις ποιημάτων από τις συλλογές που είναι υποψήφιες για τα τρία Βραβεία Ποίησης Καλύτερου Βιβλίου Νέου Ποιητή 2012 του Συμποσίου Ποίησης.

Υποψήφιοι εφέτος είναι οι ποιητές: Δημήτρης Αθηνάκης, Παναγιώτης Αρβανίτης, Εσμεράλδα Γκέκα, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Άννα Γρίβα, Νικόλας Ευαντινός, Βασίλης Ζηλάκος, Βάγια Κάλφα, Ανέστης Μελιδώνης, Νίκη Χαλκιαδάκη. Η τελική επιλογή των τριών πρώτων συλλογών θα γίνει με ψηφοφορία μεταξύ των συνέδρων του Συμπoσίου Ποίησης και της Οργανωτικής Επιτροπής, με το πέρας της πρωινής συνεδρίας του Σαββάτου 6 Ιουλίου. Η απονομή των βραβείων θα γίνει το μεσημέρι της Κυριακής 7 Ιουλίου.

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του 33ου Συμποσίου Ποίησης.

Πρακτικά 31ου και 32ου Συμποσίου Ποίησης

Κυκλοφόρησαν μόλις τα Πρακτικά Τριακοστού Πρώτου Συμποσίου Ποίησης: Ποίηση και Κρίση (επιμέλεια Ξένη Σκαρτσή, εκδόσεις Μανδραγόρας, Αθήνα 2013, σελ. 264), που πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα το 2011. Ο τόμος περιλαμβάνει αναφορές στο έργο του κριτικού και δοκιμιογράφου Ανδρέα Μπελεζίνη και του ποιητή Δημήτρη Κατσαγάνη, μελών της Οργανωτικής Επιτροπής, στους οποίους ήταν αφιερωμένο το Συμπόσιο, κείμενο της Ξένης Σκαρτσή για τον Νίκο Γκάτσο και την Αμοργό, με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννηση του ποιητή και δεκαοκτώ εισηγήσεις για τη σχέση της κρίσης με την ποίηση. Γράφουν: Μιχάλης Γ. Μερακλής, Άννα Ποταμιάνου, Σάββας Μιχαήλ, Αλέξης Ζήρας, Χρίστος Αλεξίου, Γιώργος Μπλάνας, Ρούλα Κακλαμανάκη, Κώστας Βούλγαρης, Βαγγέλης Κάσσος, Δημήτρης Κοσμόπουλος, Μιχάλης Σκούλλος, Σπήλιος Αργυρόπουλος, Γιάννης Ζέρβας, Αντιγόνη Σαμέλα, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Ελένη Καρασαββίδου, Χρήστος Γιαννακός, Πάτροκλος Λεβεντόπουλος.


Στα Πρακτικά Τριακοστού Δεύτερου Συμποσίου Ποίησης: Ποίηση και Όνειρο (επιμέλεια Ξένη Σκαρτσή, εκδόσεις Μανδραγόρας, Αθήνα 2013, σελ. 296), που κυκλοφορούν επίσης, περιλαμβάνεται αφιέρωμα του Συμποσίου του 2012 στον Νικηφόρο Βρεττάκο, με αφορμή τα εκατό χρόνια από τον θάνατό του. Δεκαοκτώ μελετητές εξετάζουν την οντολογική σχέση της ποίησης με το όνειρο και το όραμα από τον Όμηρο ως τον Σολωμό και τους ρομαντικούς, τον υπερρεαλισμό, τη νεωτερική ποίηση και τις πρώτες μεταπολεμικές γενιές, διερευνούν τη σχέση ποίησης και ονείρου από τη σκοπιά της ψυχανάλυσης, αλλά και την επίδραση των ναρκωτικών ουσιών στην ποιητική διαδικασία. Περιλαμβάνονται κείμενα των: Γιάννη Δάλλα, Μιχαήλ Ζ. Κοπιδάκη, Κώστα Στεργιόπουλου, Άννας Ποταμιάνου, Σωκράτη Λ. Σκαρτσή, Ζωής Σαμαρά, Αλέξη Ζήρα, Σάββα Μιχαήλ, Αναστάσιου Στέφου, Κατερίνας Μάτσα, Νικόλαου Α.Ε. Καλοσπύρου, Μιχάλη Κ. Άνθη, Μαρίας Λιτσαρδάκη, Αριστείδη Βουγιούκα, Γιώργου Δουατζή, Βασίλη Κ. Καλαμαρά, Έλενας Νούσια, Μαρίας Περατικού-Κοκαράκη.

No comments: