Tuesday, November 27, 2012

Πέθανε ο Μίμης Σουλιώτης, ένας ακρίτας των γραμμάτων. Υπέκυψε ύστερα από εξάμηνη μάχη με τον καρκίνο...


Φωτογραφία: Πέθανε ο Μίμης Σουλιώτης, ένας ακρίτας των γραμμάτων
Υπέκυψε ύστερα από εξάμηνη μάχη με τον καρκίνο...

Θλίψη για έναν σπουδαίο Ελληνα. Εναν πνευματικό άνθρωπο που ζούσε και δημιουργούσε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Τον άρπαξε ο θάνατος στα νιάτα του απάνω... Γιατί ο Μίμης ήταν νέος άνθρωπος, ευαίσθητος και πάντοτε η σκέψη του ήταν κοφτερή. Αγαπούσε την Ελλάδα και ιδιαίτερα την ακριτική Ελλάδα. Τον είχα γνωρίσει στη Φλώρινα και με είχε εντυπωσιάσει η αγαθότητα του χαρακτήρα του.  

Γεννημένος το 1949 με καταγωγή από την Πελοπόννησο και το Μοναστήρι της πρώην Γιουγκοσλαβίας είχε επιλέξει να ζει στη Φλώρινα και να «φροντίζει» τα γράμματα. Είχε σπουδάσει Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακά έκανε στη  Βυζαντινή Φιλολογία στη Βουδαπέστη ενώ εκπόνησε το Διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 

Είχε περάσει από πολλές δουλειές, μανάβης, φορτωτής ξυλείας, τυπογράφος αλλά βασικά ήταν ένας  ακρίτας, ένας πολιτιστικός πόλος από μόνος του. Πνευματικό τέκνο του Γ. Π. Σαββίδη και λάτρης του Καβάφη είχε  ιδρύσει το «Βαλκανικό Άσυλο Ποίησης στις Πρέσπες», εξέδιδε περιοδικά, βιβλία για τη Φλώρινα αλλά και την ποίηση, έκανε διαλέξεις, καλούσε συγγραφείς να μιλήσουν. Παράλληλα ήταν αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και υπεύθυνος της βιβλιοθήκης του. 

Στη Φλώρινα στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας οργάνωσε το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής στα αγγλοσαξονικά πρότυπα με δίδακτρα και πολλούς καλεσμένους.
Είχε εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: «Σβούρα»,( Τραμ, 1972), «Ποιήματα εν παρόδω», (Τραμ, 1974), «Βαθιά επιφάνεια», (Κέδρος, 1992), «Αβγά μάταια», (Ερμής, 1998), «Περί ποιητικής»,( Ερμής, 1999), «Υγρά», (Ερμής, 2000), «Ήλιος στην σκοτία», (Ερμής, 2001), «Παλιές ηλικίες», (Ερμής, 2002).   Τελευταία ποιητική του συλλογή ήταν η «Κύπρον , ιν ντηντ» (Μεταίχμιο, 2011). Στα  μη ποιητικά του έργα  περιλαμβάνονται τα : «58 σχόλια στον Καβάφη»,( Ύψιλον, 1993), «Οχτώ παραμύθια της Φλώρινας», (Φλώρινα, 1994), «Φλώρινα, μια πόλη στη λογοτεχνία», (Μεταίχμιο, 2002), «Αλφαβητάριο για την ποίηση», (Α.Π.Θ., Επίκεντρο, 1995), «Σκόρπια», (Gutenberg, 2001).

Ήταν υπεύθυνος της σειράς «Ανθολόγος Ερμής» των εκδόσεων «Ερμής», ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Δυτικής Μακεδονίας και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων

Θλίψη για έναν σπουδαίο Ελληνα. Εναν πνευματικό άνθρωπο που ζούσε και δημιουργούσε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Τον άρπαξε ο θάνατος στα νιάτα του απάνω... Γιατί ο Μίμης ήταν νέος άνθρωπος, ευαίσθητος και πάντοτε η σκέψη του ήταν κοφτερή. Αγαπούσε την Ελλάδα και ιδιαίτερα την ακριτική Ελλάδα. Τον είχα γνωρίσει στη Φλώρινα και με είχε εντυπωσιάσει η αγαθότητα του χαρακτήρα του. Γεννημένος το 1949 με καταγωγή από την Πελοπόννησο και το Μοναστήρι της πρώην Γιουγκοσλαβίας είχε επιλέξει να ζει στη Φλώρινα και να «φροντίζει» τα γράμματα. Είχε σπουδάσει Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακά έκανε στη Βυζαντινή Φιλολογία στη Βουδαπέστη ενώ εκπόνησε το Διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Friday, November 16, 2012

Aπ’ του Ουρανού το αίμα εβγήκε ΚΕΡΚΥΡΑ

αἵματος Οὐρανίοιο γένος Φαίηκες ἔασιν
ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ ΡΟΔΙΟΣ 
Το τρίτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου του 2012 οι Εκδόσεις Αλκίνοος θα θέσουν σε κυκλοφορία τη συλλεκτική έκδοση
Aπ' του Ουρανού το αίμα εβγήκε ΚΕΡΚΥΡΑ / Η Κέρκυρα μέσα από την ποίηση  
Θα τεθούν σε κυκλοφορία 300 αριθμημένα, ονομαστικά, μοναδικά αντίτυπα. Η έκδοση δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει σε άλλη μορφή ή να επαναληφθεί πριν από την πάροδο πενταετίας. Για πρώτη φορά ανθολογούνται οι ποιητές και τα ποιήματα που αναφέρονται στην Κέρκυρα και τους ανθρώπους της, από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Ολόκληρη η ιστορία της Κέρκυρας αναδύεται μέσα από στίχους κορυφαίων Ελλήνων ποιητών, με συνοδευτικά κείμενα.
Η μυθική υπόσταση της γης των Φαιάκων, η αρχαία και η σύγχρονη Κέρκυρα, ο τόπος και οι άνθρωποί του, η πολυκύμαντη ιστορία και η μαγευτική φύση του νησιού αναδύονται μέσα από τους στίχους του Ομήρου, του Απολλώνιου Ρόδιου και χιλιάδων στίχων των αιώνων που ακολούθησαν και της νεότερης εποχής, από λαϊκούς στιχουργούς και περισσότερους από 100 επώνυμους ποιητές, όπως ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο Φώτος Γιοφύλλης, η Ειρήνη Δενδρινού, ο Ιάσων Δεπούντης, ο Μ. Ι. Δεσύλλας, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Ανδρέας Εμπειρίκος, ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης, ο Κ. Π. Καβάφης, ο Νίκος Καββαδίας, ο Ανδρέας Κάλβος, ο Κ. Γ. Καρυωτάκης, ο Νικόλαος Κονεμένος, ο Τάσος Κόρφης, ο Λορέντζος Μαβίλης, ο Μιλτιάδης Μαλακάσης, ο Αντώνιος Μανούσος, ο Γεράσιμος Μαρκοράς, ο Αντώνιος Μαρτελάος, η Μυρτιώτισσα, ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, ο Κωστής Παλαμάς, ο Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, ο Ιωάννης Πολέμης, ο Άγγελος Σικελιανός, ο Διονύσιος Σολωμός, ο Δημήτρης Σουρβίνος, ο Γεώργιος Σουρής, ο Γεράσιμος Σπαταλάς, ο Ιάκωβος Τριβώλης, η Ιωάννα Τσάτσου, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Στυλιανός Χρυσομάλλης.

Wednesday, November 14, 2012

Στον Κώστα Κουτσουρέλη για μετάφραση του Nοβάλις απονεμήθηκε το Βραβείο Μεταφρασμένης Ποίησης «Άρης Αλεξάνδρου»


Απονεμήθηκε το Βραβείο Μεταφρασμένης Ποίησης «Άρης Αλεξάνδρου» στον Κώστα Κουτσουρέλη(φωτο) για το βιβλίο του Νοβάλις Ύμνοι στη νύχτα (Περισπωμένη, 2011). Το βραβείο απονέμεται, για πρώτη φορά, από το περιοδικό Ποιητικά.  Υποψήφια για το βραβείο, στη βραχεία λίστα, ήταν επίσης τα έργα:
  • Γκέρχαρντ Φάλκνερ, Πόλη αμφίδρομης επικοινωνίας - Ground zero. Εισαγωγή-μετάφραση Μαρίνα Αγαθαγγελίδου (Γαβριηλίδης, 2011)
  • Λωτρεαμόν, Μαλντορόρ. Εισαγωγή-μετάφραση-σημειώσεις Στρατής Πασχάλης (Νεφέλη, 2011)
  • Βλαδίμιρος Μαγιακόφσκι, Τραγωδία. Μετάφραση Γιώργος Κεντρωτής (Τυπωθήτω, 2011)
  • Ράινερ Μαρία Ρίλκε, Οι ελεγείες του Ντουίνο. Μετάφραση-σημειώσεις-σχέδια  Σ. Σελαβής, επίμετρο Κώστας Κουτσουρέλης (Περισπωμένη, 2011)

Friday, November 9, 2012

Οι βραχείες λίστες για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας


Τις βραχείες λίστες για τα Κρατικά Λογοτεχνικά βραβεία, Διηγήματος-Νουβέλας, Μυθιστορήματος, Ποίησης, Δοκιμίου-Κριτικής, Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, Χρονικού-Μαρτυρίας, καθώς και τις βραχείες λίστες για τα βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Πολιτισμού.

«Για να πω την αλήθεια, τελείωσα!» Αποχαιρετά οριστικά το γράψιμο ο Φίλιπ Ροθ


Ένας από τους πιο σημαντικούς εν ζωή Αμερικανούς συγγραφείς, ο Φίλιπ Ροθ, ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την συγγραφική του δραστηριότητα, όπως επιβεβαίωσε και ο εκδότης του. Στο γαλλικό περιοδικό Les inRocks δήλωσε το περασμένο μήνα: «Για να σας πω την αλήθεια, τελείωσα! Το ''Νέμεσις'' θα είναι το τελευταίο βιβλίο μου». Ο ίδιος είπε ότι μετά το «Νέμεσις» που το έγραψε το 2009 και κυκλοφόρησε το 2010 δεν έχει γράψει άλλο βιβλίο και ούτε σκοπεύει να γράψει. Πριν από λίγα χρόνια, εξήγησε ο Ροθ, συνειδητοποίησε ότι το τέλος πλησιάζει και αποφάσισε να διαβάσει όλα τα αγαπημένα του μυθιστορήματα (Ντοστογέφσκι, Χέμινγουεϊ και άλλους) και μετά να διαβάσει όλα τα δικά του βιβλία με αντίστροφη χρονολογική σειρά.

Saturday, November 3, 2012

«Νικηφόρος Βρεττάκος: Ποίηση και Ιστορία»


Το διήμερο συνέδριο με τίτλο «Νικηφόρος Βρεττάκος: Ποίηση και Ιστορία», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, αποτελεί κορύφωση των επίσημων εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του ποιητή, με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννησή του, στο πλαίσιο του «Ετους Νικηφόρου Βρεττάκου 2012». Στόχος του συνεδρίου είναι η ανάδειξη του Νικηφόρου Βρεττάκου ως ανθρώπου και δημιουργού μέσα από το λογοτεχνικό έργο του, τις πνευματικές αναζητήσεις του σε συνάρτηση με την Ιστορία και το ιδεολογικό του υπόβαθρο, χάρη και σε μαρτυρίες προσωπικοτήτων από το χώρο των Γραμμάτων που επισημαίνουν και αναδεικνύουν την παρουσία του στο πλαίσιο της νεοελληνικής γραμματείας.

Ο Ικαρος αφηγείται την ιστορία και το μέλλον του στον Ιανό. Εκδήλωση-γιορτή για τον εκδοτικό οίκο τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου


Η εκδότρια του Ικαρου, Κατερίνα Καρύδη
Οι εκδόσεις Ικαρος παρουσιάζουν την ιστορία τους, το παρόν και το μέλλον τους σε μια εκδήλωση-γιορτή που θα γίνει τη  Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, στις 20:00, στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS  (Σταδίου 24). Στην εκδήλωση θα μιλήσει η εκδότρια Κατερίνα Καρύδη, η νεότερη γενιά των εκδοτών του ιστορικού Ικαρου, Νίκος Αργύρης και Μαριλένα Πανουργιά, ενώ το παρόν θα δώσουν συνάδελφοι εκδότες και πολλοί συνεργάτες του Ικαρου, όπως συγγραφείς, επιμελητές, διορθωτές και άλλοι.
Ο Ικαρος που δημιουργήθηκε το 1943 από μια μικρή ομάδα παθιασμένων με το βιβλίο ανθρώπων, του Νίκου Καρύδη, του Αλέκου Πατσιφά και του Μάριου Πλωρίτη, συγκέντρωσε στις τάξεις του το ανανεωτικό έργο μεγάλων δημιουργών της ποιητικής γενιάς του ΄30 και είχε τη χαρά δύο συγγραφείς του να τιμηθούν με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας (Σεφέρης, Ελύτης). Εκτοτε, με μια συνετή και συνεπή πορεία στον εκδοτικό χώρο κατάφερε να έχει πάντα ένα συνδυασμό υψηλής ποιότητας έργων και μεγάλης αναγνώρισης από το αναγνωστικό κοινό. 

Πέθανε ο πεζογράφος Νίκος Α. Καββαδίας. Έγραψε διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, δοκίμια, βιβλιοκρισίες και μελέτες

Την τελευταία του πνοή άφησε την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου στην Αθήνα ο επτανήσιος πεζογράφος Νίκος Α. Καββαδίας. Ήταν 74 ετών. Γεννήθηκε το 1938 στην Κέρκυρα. Σπούδασε ιατρική στη Θεσσαλονίκη, φοίτησε στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου και υπηρέτησε σε στρατιωτικές μονάδες, σε νοσοκομεία και στο Κέντρο Βιολογικών Ερευνών του Στρατού. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1985, δημοσιεύοντας διηγήματά του στα περιοδικά «Ανακύκληση», «Χάρτης» και στο λογοτεχνικό περιοδικό «Πόρφυρας» της Κέρκυρας, του οποίου ήταν στενός συνεργάτης. Έγραψε διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, δοκίμια, βιβλιοκρισίες και μελέτες, μεταξύ άλλων, για τον λογοτέχνη Κωνσταντίνο Θεοτόκη.

Thursday, November 1, 2012

Το αρχείο Καβάφη στο Ιδρυμα Ωνάση

Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για τους Ελληνες, το Ιδρυμα Ωνάση προχώρησε σε μία εξαιρετικά σημαντική, εθνικής σημασίας ενέργεια: απέκτησε το περίφημο αρχείο του Κωνσταντίνου Καφάβη. Και τώρα, με αφορμή και τα εκατόν πενήντα χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου αλεξανδρινού ποιητή τα οποία συμπληρώνονται το 2013, ξεκινάει μία σειρά παρεμβάσεων και εκδηλώσεων.