Thursday, April 12, 2007

ΕΦΥΓΕ ο Παναγιώτης Κατσιρέλος!

Πόσοι από τους μεγαλοσχήμονες που κατοικοεδρεύουν στο "κλειστό" (και όχι κλεινό, όπως έγραψε κάπου το Katoikidio) άστυ, γνώριζαν τον Παναγιώτη Κατσιρέλο (1915-2007); Αν έχετε απορία, δεν μένει παρά να ανατρέξετε στο blog της elpida και θα μάθετε για έναν σπουδαίο άνθρωπο, αγωνιστή αλλά και σπουδαίο πεζογράφο που δεν θέλησε να μεταναστεύσει στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη και προτίμησε τον τόπο του - τη Νέα Ιωνία του Βόλου. Εκεί στο σπίτι του τον είχα συναντήσει το 1984, όταν έκανα την τηλεοπτική εκπομπή "Δημιουργοί στην περιφέρεια" (ΕΡΤ) και εκτίμησα τη γενναία στάση του απέναντι στη ζωή και στα διάφορα προβλήματα και ζητήματα που ξεδιπλώνονται στις βιτρίνες του εποικοδομήματος.
Ο Κατσιρέλος ήταν ακριβώς ένας από τους εξέχοντες πνευματικούς δημιουργούς που ζούσαν και παρήγαγαν λογοτεχνικό έργο στην περιφέρεια. Αγαπητός σε όλους όσοι τον γνώριζαν, προσηνής και άνθρωπος προσγειωμένος. Το λογοτεχνικό του έργο αμφιβάλλουμε αν κρίθηκε ποτέ από τους σχολιογράφους κριτικούς της Αθήνας. Τα μυθιστορήματά του Στάση Μουρομάτη, Οι Αρβύλες, Ο Μπουρζουά, Οι Ζωντανοί, Οι Μαυραγορίτες (νουβέλα), το χρονικό Ο προσφυγικός συνοικισμός και τόσα άλλα, είναι έργα που τον κατοχύρωσαν στη συνείδηση των αναγνωστών του.


ΥΓ. elpida, νομίζω ότι κάνεις καλή δουλειά. Δυστυχώς δεν κατάλαβα πώς χάθηκε η είδηση του φευγιού του Κατσιρέλου. "Ψάχνοντας" τα blog σου, έπεσα πάνω στο "τελευταίο αντίο"... Να, λοιπόν, που οι εν Αθήναις κοιτάζουν συνεχώς την κοιλιά τους και δεν βλέπουν παραπέρα. Πόσοι από τους διάφορους προβεβλημένους μπορούσαν να μετρηθούν με τον Κατσιρέλο;

2 comments:

Katoikidio said...

Αγαπητέ Νίκο,
Το βιβλίο σου καταχωρήθηκε μαζί με κάποια άλλα στις λίστες της ψηφοφορίας μου. Σου το γνωστοποιώ δια πάν ενδεχόμενον!

Ελπίδα said...

Αν είναι δυνατόν Νίκο μου! Τώρα το είδα αυτό!
Σ' ευχαριστώ, όπως και το κατοικίδιο!