Saturday, February 24, 2007

Ο συγγραφέας Ιορντάν Ραντίτσκοφ

Ο πιο διάσημος σύγχρονος συγγραφέας της Βουλγαρίας, ο Ιορντάν Ραντίτσκοφ, πέθανε στις 14 Ιανουαρίου 2004 σε ηλικία 74 ετών, έπειτα από μακρά ασθένεια, αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη κληρονομιά 40 έργων, μετέδωσε το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA.
Η λογοτεχνική σταδιοδρομία του "Κάφκα της Σόφιας", όπως συχνά χαρακτηριζόταν, άρχισε το 1959 και ήταν πλούσια σε διηγήματα, μυθιστορήματα, μικρές νουβέλες και θεατρικά έργα, τα οποία μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και κυκλοφόρησαν σε πολλές εκδόσεις στο εξωτερικό.
Οι ήρωες του είναι βαλκάνιοι χωρικοί, πουλιά, λουλούδια, δένδρα, με μια παιδική ματιά στον κόσμο, ενώ κάποτε ο ίδιος είχε πει: "Ο άνθρωπος είναι μια πάρα πολύ μακριά πρόταση, γραμμένη με πολλή αγάπη και πάθος, όμως γεμάτη γραμματικά λάθη".
Ο Ραντίτσκοφ, ο οποίος είχε τιμηθεί με πολλά βραβεία, και θεωρείτο ως ο βούλγαρος συγγραφέας με τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει το Νόμπελ Λογοτεχνίας, χρησιμοποιεί συχνά στις αφηγήσεις του το όπλο του γκροτέσκου κατά του παράλογου του κόσμου, αντλώντας την τέχνη του από τη σοφία των βούλγαρων χωρικών και προσφέρει στους αναγνώστες του οικουμενικές εικόνες, μέσω μιας χλευαστικής απόστασης, ειρωνείας και ποίησης.
Έργα του έχουν μεταφραστεί στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ελβετία, τη Ρωσία, τη Γιουγκοσλαβία, την Κύπρο, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα ("Το εύηχον σκεύος" Μετάφραση Πάνος Σταθόγιαννης, 1999, Εκδόσεις Κέδρος). Επίσης θεατρικά του έργα έχουν παρουσιαστεί στην Αυστρία, στη Γερμανία, στη Ρωσία, στην Ελβετία, στις ΗΠΑ και στη Δανία. (21/01/04 πηγή: Α.Π.Ε.)

No comments: