Saturday, February 24, 2007

Ο χιουμορίστας Πιέρ Ντανινός...



Ο Γάλλος δημοσιογράφος και χιουμορίστας Πιερ Ντανινός πέθανε την Παρασκευή στο Παρίσι σε ηλικία 91 χρόνων. Λατρεύτηκε στη χώρα του και έγινε παγκόσμια γνωστός χάρη στον λεπτό και ευφυή γεμάτο χιούμορ τρόπο με τον οποίο σατίρισε τα ήθη των συμπατριωτών του έχοντας ως σύμμαχο έναν μυθιστορηματικό ήρωα, που ήταν... εντελώς μα εντελώς Βρετανός. Ο Μάρμαντιουκ Τόμπσον, μυστακοφόρος, αυστηρός και κουβαλώντας πάντα την ομπρέλα του, δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να διηγείται με φαρμακερό στιλ τις περιπέτειές του με τη Γαλλία και τους Γάλλους.

Τα «Σημειωματάρια του ταγματάρχη Τόμπσον» άρχισαν να δημοσιεύονται το 1954 στην καθημερινή εφημερίδα «Le Figaro». Μεταφράστηκαν σε 27 γλώσσες, ενώ στη Γαλλία πούλησαν σχεδόν 2 εκατομμύρια αντίτυπα.

Ο Πιερ Ντανινός έκανε κυρίως καριέρα δημοσιογράφου διαπρέποντας στο χρονογράφημα. Δηλώσεις για τον θάνατό του έκαναν τόσο ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν όσο και ο υπουργός Πολιτισμού Ρενό Ντονεντιέ. Ιδού μερικά από τα ευφυολογήματα που τον έκαναν διάσημο: «Οι Αγγλοι δίδαξαν στον κόσμο πώς να συμπεριφέρεται στο τραπέζι. Οι Γάλλοι όμως είναι αυτοί που τρώνε». «Συνάδελφος: ένα άτομο χωρίς κανένα ταλέντο, που κάνει ανεξήγητα την ίδια δουλεια με σένα». «Σνομπ: ένας κύριος που θέλει να κάνει παρέα μόνο με ανθρώπους, που ούτε θέλουν να τον ξέρουν».

(Η Γαλλία έχασε τον χιουμορίστα της, Ελευθεροτυπία, 10/01/2005)

No comments: