Sunday, February 21, 2016

O πλατωνικός μύθος και ο Αδάμ...


 «Ο Παράδεισος με τη Δημιουργία και την Πτώση του Ανθρώπου», έργο αγνώστου Ολλανδού ζωγράφου χρονολογημένο το 1576.
«Ο Παράδεισος με τη Δημιουργία και την Πτώση του Ανθρώπου», έργο αγνώστου Ολλανδού ζωγράφου χρονολογημένο το 1576.

«Ηρθε στον Κόσμο ένας Φιλόσοφος, που εμφανίστηκε με τη γραφή του η Φύση των Πραγμάτων στα Ονόματά τους: μπορούσε να βλέπει τις Ουσίες καθαυτές, και να διαβάζει τις Μορφές με τις ιδιότητές τους· μπορούσε να βλέπει τις Ακολουθίες όταν ακόμη υπέφωσκαν στις αρχές τους, και τα αποτελέσματα που δεν είχαν γεννηθεί ακόμη στη Μήτρα των αιτίων τους· η αντίληψή του μπορούσε σχεδόν να διεισδύσει στα μελλοντικά ενδεχόμενα, οι εικασίες του να φτάσουν ακόμη και το επίπεδο της Προφητείας, ή τις βεβαιότητες της Πρόβλεψης· ώς την πτώση του γνώριζε τα πάντα εκτός της Αμαρτίας, ή τουλάχιστον αρκούνταν στην εντύπωση χωρίς τον κόπο της Δοκιμής...».

«Τα βιβλία που αγαπήσαμε»... και μας διαμόρφωσαν

 
Η «Καθημερινή» κάνει τη μεγάλη στροφή στις ρίζες της αναγνωστικής απόλαυσης και σε κλασικά αριστουργήματα της λογοτεχνίας που μας διαμόρφωσαν, μέσα από τη νέα εκδοτική της προσφορά «Tα βιβλία που αγαπήσαμε». Η σειρά περιλαμβάνει δημοφιλή έργα Ελλήνων και ξένων κλασικών συγγραφέων. Με αφετηρία τη σημερινή Κυριακή, θα κυκλοφορήσουν αρχικά οκτώ βιβλία – από τα πιο γνωστά της παγκόσμιας εφηβικής λογοτεχνίας: «Το νησί των θησαυρών», του Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον· «Τομ Σόγερ», του Μαρκ Τουαίην· «Πήτερ Παν», του Τζέιμς Μάθιου Μπάρι· «Χάιντι», της Γιοχάνα Σπίρι· «Μικρός Πρίγκιπας», του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ· «Παραμύθι χωρίς όνομα», της Πηνελόπης Δέλτα· «Μικρές Κυρίες», της Λουίζα Μέι Αλκοτ και «Μόγλης - Το βιβλίο της ζούγκλας», του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ.

Μια οφειλόμενη τιμή στον Στρατή Τσίρκα

ΚΩΣΤΑΣ Θ. ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 21.02.2016
 

Ο​​ι «Ακυβέρνητες Πολιτείες» του Στρατή Τσίρκα αποτελούν το opus magnum του συγγραφέα και συγκαταλέγονται, μαζί με το «Κιβώτιο» του Αρη Αλεξάνδρου, τον «Γλαύκο Θρασάκη» του Βασίλη Βασιλικού και το «Διπλό βιβλίο» του Δημήτρη Χατζή, στα μυθιστορήματα εκείνα που σημάδεψαν μια ολόκληρη λογοτεχνική και αναγνωστική γενιά. Ταυτόχρονα, είναι από τα λίγα έργα της μεταπολεμικής νεοελληνικής λογοτεχνίας που «συνομιλούν» απευθείας με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή παράδοση, αφού και τα τέσσερα ευτύχησαν να μεταφραστούν έγκαιρα ήδη τη δεκαετία του ’70 στα γαλλικά (Seuil, Gallimard, Julliard) και στα γερμανικά (Romiosini), ενώ είχε προηγηθεί σε ανύποπτο χρόνο η «Αναφορά περιπτώσεων» (Fälle, Suhrkamp 1969): βιβλία που επιπλέον κατάφεραν να «σπάσουν» το μεταφραστικό μονοπώλιο των έργων του Καζαντζάκη.

Saturday, February 20, 2016

Χάρπερ Λι: Πέθανε η βραβευμένη με Πούλιτζερ συγγραφέας του «Οταν σκοτώνουν τα κοτσίφια»

 
© Παρέχεται από: imerisia.gr

Η Χάρπερ Λι, η Αμερικανίδα συγγραφέας του κλασικού πλέον μυθιστορήματος "Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια", η οποία περίμενε 55 χρόνια για να εκδώσει το δεύτερο μυθιστόρημά της, μια συνέχεια του πρώτου από μια πολύ διαφορετική οπτική γωνία, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 89 ετών.
Ο θάνατος της Λι ανακοινώθηκε από έναν ιστότοπο της Αλαμπάμας, τον Al.com και επιβεβαιώθηκε από πολλές πηγές της ιδιαίτερης πατρίδας της, της πόλης Μονρόεβιλ.
Η Μαίρη Τζάκσον, μια δημοτική υπάλληλος του Μονρόεβιλ επιβεβαίωσε το γεγονός μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Friday, February 19, 2016

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΙΤΑΛΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΈΚΟ


Είχε μιαν ιδιαίτερη σημασία και για μας. Διαβάσαμε κάποια από τα βιβλία του, πολλά άρθρα και παραινέσεις του, συχνά τον είχαμε αναφέρει στα δικά μας κείμενα, ήταν τέλος πάντων μια πολυδιάστατη προσωπικότητα, ένας δυναμικός διανοούμενος της εποχής μας...
Ο συγγραφέας Ουμπέρτο Έκο, ο δημιουργός του πασίγνωστου μυθιστορήματος «Το όνομα του ρόδου», απεβίωσε στην Ιταλία σε ηλικία 84 ετών, μετέδωσαν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Ουμπέρτο Έκο πέθανε χθες Παρασκευή περί τις 22:30 ώρα Ελλάδας στην κατοικία του, ανέφερε στον ιστότοπό της η εφημερίδα La Repubblica, η οποία επικοινώνησε με την οικογένειά του. Ο ιταλός συγγραφέας έπασχε από καρκίνο.

Thursday, February 18, 2016

Με ξεχωριστή τρυφερότητα στο 'τότε' των ταραγμένων χρόνων!!!!!

 
  • Νίκος Χ. Λαγκαδινός. «Είσαι παράνομος ρε».Αφηγήματα. Εκδόσεις Δυτικός Άνεμος.
Για την ανάγνωση ενός βιβλίου αναγκαία ενίοτε προϋπόθεση αποτελεί η διάθεση της στιγμής, κάτι που στους σύγχρονους καιρούς της κρίσης - οικονομικής και όχι μόνο - δεν νοείται ως δεδομένο. Ο χρόνος λίγο έως πολύ βρίσκεται και σπανίως αποτελεί ειλικρινή λόγο και αιτία για την ακύρωση ή την αναβολή. Όμως κάποια βιβλία δεν χρειάζονται ούτε τον χρόνο αλλά ούτε και αυτήν την πολύτιμη διάθεση καθώς την φτιάχνουν από μόνα τους αβίαστα, χωρίς προσπάθεια και δίχως καν τον ναρκισσιστικό υπαινιγμό της επιτήδευσης. Αντιθέτως, ειλικρινή, με την πραγματική επιθυμία της έκθεσης και όχι της εντύπωσης, εξωτερικεύονται και αυτοπαρουσιάζονται με αθωότητα αλλά όχι και με αφέλεια.

Thursday, February 4, 2016

Πέθανε στο Παρίσι η σύντροφος του Αρη Αλεξάνδρου, Καίτη Δρόσου

ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 4/2/20116
 Η Καίτη Δροσου με τον Γιάννη Ρίτσο.
 Η Καίτη Δροσου με τον Γιάννη Ρίτσο. 

 Εζησε πολλά χρόνια, 94. Και έτυχε σ' αυτά τα χρόνια η Καίτη Δρόσου, η «γιαγιά Καίτη» όπως της άρεσε από μια ηλικία και μετά να αυτοαποκαλείται και να την αποκαλούν, να συναναστραφεί με τα σημαντικότερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας: τον Γιάννη Ρίτσο, τον Ανδρέα Φραγκιά, τον Αρη Αλεξάνδρου, που έγινε ο σύντροφος της ζωής της. Η ίδια ήταν δημοσιογράφος (εργάστηκε πολλά χρόνια στην «Ημερησία») και το σπίτι της στην Αθήνα ήταν ένα από εκείνα που είχε αποκτήσει με το περίφημο Λαχείο Συντακτών, στην Κυψέλη. Ενα σπίτι παραπάνω από λιτό, με μόνη «επίπλωση» τα βιβλία και τις κούτες με τα χειρόγραφα ή τα ενθυμήματα από την κοινή ζωή με τον Αρη Αλεξάνδρου, με τον οποίο παντρεύτηκε το 1959.