Wednesday, March 30, 2016

ULRICH BECK: Η «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΣΗΣ»...



 
ULRICH BECK

Κοινωνία της διακινδύνευσης

«Καθ’ οδόν προς μια άλλη νεωτερικότητα»

Επιστημονική επιμέλεια: Νικήτας Πατινιώτης

Μετάφραση από τα αγγλικά: Ηρακλής Οικονόμου

«Περισσότερο επειγόντως παρά ποτέ, χρειαζόμαστε ιδέες και θεωρίες που θα μας επιτρέψουν να αντιληφθούμε το νέο το οποίο ξεδιπλώνεται μπροστά μας με έναν νέο τρόπο, και να ζήσουμε και να δράσουμε εντός του…»
Ο ίδιος ο Ούλριχ Μπεκ (1944-Ιανουάριος 2015), γνωστός στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό κι από άλλα βιβλία του που κυκλοφορούν στη χώρα μας, έχει παρουσιάσει ενδιαφέρουσες αναλύσεις για το πώς λειτουργούν οι μοντέρνες κοινωνίες και ο σύγχρονος κόσμος μέσα στον οποίο ζούμε. Το 1986, γράφοντας το παρόν βιβλίο, κλασικό πλέον, διαφοροποίησε το βλέμμα μας για εμάς τους ίδιους και όσα μας συμβαίνουν. Το έκανε αντικαθιστώντας την έννοια «βιομηχανική κοινωνία» όχι πλέον με την έννοια «καταναλωτική κοινωνία», όπως έκαναν άλλοι, αλλά με την έννοια «κοινωνία της διακινδύνευσης».

Η «κοινωνία της διακινδύνευσης», κατά τον Γερμανό κοινωνιολόγο και διανοούμενο, χαρακτηρίζει την εξέλιξη των νεωτερικών σύγχρονων κοινωνιών στην πορεία προς την παγκόσμια κοινωνία. Ο Μπεκ ερεύνησε την παγκοσμιοποίηση ως εξωτερικό παράγοντα μετασχηματισμού εσωτερικών κοινωνικών καταστάσεων και αποτύπωσε τους μετασχηματισμούς αυτούς σε διάφορα κοινωνικά υποσυστήματα, από τις οικογενειακές συγκροτήσεις, τα κοινωνικά στρώματα και τις εκπαιδευτικές δομές, μέχρι την άσκηση των κρατικών πολιτικών και τις ερωτικές σχέσεις ακόμη, καταλήγοντας ότι το παγκόσμιο εκδηλώνεται διαρκώς περισσότερο στο τοπικό.

Η διακινδύνευση, το ρίσκο, δεν είναι καταστροφή, λέει ο Μπεκ. Δεν είναι ο κίνδυνος και η απώλεια αγαπημένων καταστάσεων, συνηθειών, διαδικασιών ή αγαθών, όσων αρνητικών μάς τυχαίνουν αυτή την εποχή από τα οποία υποφέρουμε. Διακινδύνευση υπάρχει κατά την οργανωμένη προσπάθεια αποφυγής της καταστροφής. Υπάρχει κατά την προσπάθεια υπέρβασης καταστροφών και γενικότερων αρνητικών καταστάσεων στις ανθρώπινες κοινωνίες. Ετσι, «η κοινωνία της διακινδύνευσης», σχολιάζει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο επιστημονικός επιμελητής Νικήτας Πατινιώτης, «λειτουργεί αποτελεσματικά μόνο με τη διεθνή συνεργασία, όχι με τον ελεύθερο ανταγωνισμό κρατών ή συστημάτων».

Η άποψη του Μπεκ, ο οποίος ως ένθερμος Ευρωπαίος έχει ασκήσει σκληρή κριτική στην καγκελάριο Μέρκελ για τη στάση της στην ευρωπαϊκή νομισματική κρίση, κατηγορώντας την ότι προσαρμόζει τακτικές του Μακιαβέλι στην εποχή μας («μερκιαβελισμός»), προσέχτηκε από ένα ευρύ κοινό όχι αποκλειστικά επιστημόνων της ειδικότητάς του, και τα βιβλία του έγιναν ιδιαίτερα ευπώλητα. Αυτό ισχύει ιδίως για το παρόν βιβλίο του, το οποίο μεταφράστηκε σε πάνω από 25 γλώσσες και το οποίο κατατάχθηκε ως ένα από τα είκοσι σημαντικότερα κοινωνιολογικά βιβλία του 20ού αιώνα.

Ο Ούλριχ Μπεκ γεννήθηκε το 1944 στο Στολπ της Πομμερανίας (σημερινό Σλουπσκ της Πολωνίας) και πέθανε αιφνίδια την 1η Ιανουαρίου 2015 στο Μόναχο λόγω καρδιακού προβλήματος. Σπούδασε αρχικά νομικά στο Φράιμπουργκ και αργότερα φιλοσοφία, ψυχολογία και πολιτική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Αναγορεύτηκε διδάκτορας αυτού του πανεπιστημίου, όπου δίδαξε και ως υφηγητής Κοινωνιολογίας. Το 1979-1981 εργάστηκε ως καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Μίνστερ (Munster) και το 1981-1992 στο Πανεπιστήμιο της Βαμβέργης (Bamberg). Από το 1992 μέχρι τη συνταξιοδότησή του, το 2009, ήταν καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Μόναχο. Από το 1997 εργάστηκε επίσης ως καθηγητής Κοινωνιολογίας στο London School of Economics (LSE).

Ως επισκέπτης καθηγητής δίδαξε το 1995-1998 στο Πανεπιστήμιο Κάρντιφ (Ουαλία) και μετά τη συνταξιοδότησή του στο Χάρβαρντ. Το 2001 έγινε καθηγητής-ερευνητής στο γαλλικό ερευνητικό ίδρυμα Fondation des Sciences de l’Homme (FMSH) στο Παρίσι. Την περίοδο 1999-2009 διηύθυνε το ειδικό ερευνητικό πεδίο 536 «αναστοχαστικός εκσυγχρονισμός» (Reflixive Modernisierung), στο πλαίσιο του οποίου διενεργήθηκαν διεπιστημονικά ερευνητικά προγράμματα. Σε αυτές τις έρευνες αξιολογήθηκε η θεωρία του Μπεκ για τον «αναστοχαστικό εκσυγχρονισμό», η οποία επεξεργάζεται τη βασική ιδέα ότι η νικηφόρα πορεία της βιομηχανικής νεωτερικότητας έχει επιδράσεις σε όλη την υφήλιο, που θέτουν υπό αμφισβήτηση και μεταλλάσσουν τους θεσμούς και τα δεδομένα των εθνικών κρατών και αποκρυσταλλώνονται επίσης στον βίο των ανθρώπων, ενώ οι αλλαγές ανοίγουν ατραπούς για σημαντικές πολιτικές διαφοροποιήσεις και νεωτερισμούς.

  • Σχήμα: 14 X 21cm | Σελίδες: 424 | Εξώφυλλο: Μαλακό | ISBN: 978-960-546-584-1 | Λιανική Τιμή: 25,00 €
  • Εκδόσεις Πεδίο Α.Ε.: Συντ. Δαβάκη 10 & Μυλοποτάμου, 11526, Αθήνα, Τηλ.: 210 3390204-5-6 • Fax: 210 3390209
  • e-mail: info@pediobooks.gr http: //www.pediobooks.gr/

No comments: