Monday, January 4, 2016

Η Μαριγώ - Απόσπασμα από το βιβλίο "Είσαι παράνομος ρε..." του Νίκου Λαγκαδινού

Η Μαριγώ
Απόσπασμα από το βιβλίο "Είσαι παράνομος ρε..." 
του Νίκου Λαγκαδινού 



Παλικάρι ήταν ο Δημήτρης. Τον έλεγαν «Πευκιά». Πολέμησε τους Γερμανούς στα βουνά της Αρκαδίας και στη Λακωνία. Τον πιάσανε  έξω από το χωριό, κάπου στις αμμόγουβες. Περνάνε μέσα από το χωριό και ξεσηκώθηκε σούσουρο. Βγαίνει και η γιαγιά μου φωνάζοντας ν’ αφήσουν το παιδί της. Οι Γερμανοί δεν χαμπαριάζανε. Πιάνουν και τη γιαγιά και τους πήγανε στη Σπάρτη. Εκεί, έξω από το νοσοκομείο, τον βάλανε να παίξει με το βιολί – το είχε πάρει από το σπίτι, στο χωριό, ένας Γερμανός.

                                                                                                                                                      «Μουζίκ, μουζίκ…», του λέει και του το δίνει. Ο Δημήτρης το πήρε το βιολί γιατί το αναγνώρισε. Με το βιολί κάπου-κάπου έπαιζε κι ο πατέρας μου.

Ο Δημήτρης το κρατούσε το βιολί και το χάιδευε, χωρίς να λέει κάτι. Τότε ο Γερμανός τον χτυπάει με τον υποκόπανο στην πλάτη κι ο Δημήτρης πέφτει, αλλά το βιολί δεν το άφησε να πέσει.

«Μουζίκ, μουζίκ…», του ξαναλέει, δείχνοντάς του ότι θέλει να παίξει. Ο Δημήτρης τον κοίταγε, αλλά δεν έκανε κίνηση για να παίξει.


Τους πήραν κάποια στιγμή και τραβήξανε στο δρόμο κατά το Γεράκι. Βρήκαν ένα ξέφωτο, τους βάλανε δίπλα-δίπλα και τους ντουφέκισαν. Το παράξενο είναι ότι πρώτη έπεσε η γιαγιά μου κι απάνω της πέσανε τα άψυχα κορμιά των πατριωτών. Η γριά για καλή της τύχη δεν είχε χτυπηθεί.

~~~~~~~~~~~~~


1 comment:

Unknown said...

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!