Monday, October 5, 2015

Πέθανε ο Σουηδός συγγραφέας Χένινγκ Μανκέλ

Τη μάχη με τη ζωή έχασε στα 67 του χρόνια ο σουηδός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Χένινγκ Μανκέλ, ευρέως γνωστός για τις ιστορίες του επιθεωρητή Κουρτ Βαλάντερ.
 
Ο διάσημος Σουηδός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, Χένινγκ Μανκέλ, δημιουργός του δημοφιλούς επιθεωρητή Κουρτ Βαλάντερ, πέθανε σε ηλικία 67 ετών. Ο Μανκέλ έπασχε από καρκίνο και αυτό ήταν το θέμα του πιό πρόσφατου βιβλίου του με τίτλο "Κινούμενη Αμμος: Τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος" ( Quicksand: What It Means To Be A Human Being).


Ο Μανκέλ γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1948 κι έγραψε δεκάδες θεατρικά έργα, σενάρια, παιδικά βιβλία και μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων ξεχώρισε η σειρά των αστυνομικών με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Κουρτ Βαλάντερ. Οι πωλήσεις των βιβλίων του έχουν ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο και αποτέλεσαν την βάση μίας σουηδικής τηλεοπτικής σειράς, η οποία μεταφέρθηκε και στη Βρετανία, με τον Κένεθ Μπράνα στον κεντρικό ρόλο.

Ο Μανκέλ μοιραζόταν τον χρόνο του μεταξύ Σουηδίας και Μοζαμβίκης, όπου ήταν επικεφαλής μίας θεατρικής εταιρείας και παράλληλα συμμετείχε στη μάχη κατά του AIDS.

Λίγο μετά την Πρωτοχρονιά του 2014, ο Μανκέλ επισκέφτηκε έναν ορθοπεδικό στη Στοκχόλμη νομίζοντας ότι έπασχε από δισκοπάθεια. Οι εξετάσεις όμως αποκάλυψαν έναν όγκο σοτν πνεύμονα, έναν στον λαιμό του και ενδείξεις ότι ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί σε όλο το σώμα του. «Πέθανε ήσυχα το βράδυ της Κυριακής έπειτα από μακρά ασθένεια», ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου Leopard Forlag.

Ο Μανκέλ είχε ο ίδιος αποκαλύψει ότι πάσχει από καρκίνο τον Ιανουάριο του 2014. Συγγραφέας 47 βιβλίων, τα οποία έχουν πουληθεί σε 40 εκατομμύρια αντίτυπα, είχε μιλήσει στη Liberation τότε, ενώ σε ερώτηση για τον θάνατο είχε εξομολογηθεί ότι αυτό που τον απασχολεί κάποιες φορές είναι να παραμείνει νεκρός για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Μου φαίνεται αρκετά επώδυνο. Το οποίο είναι χαζό, προφανώς αφού μετά τον θάνατο ο χρόνος και ο χώρος παύουν να υφίστανται. Δεν αισθανόμαστε πια τίποτα. Ορισμένες φορές όμως σκέφτομαι: πώς θα αντέξω να είμαι νεκρός για ένα εκατομμύριο χρόνια…».

Ηταν παντρεμένος με την Εύα Μπεργκμαν, κόρη της δεύτερης συζύγου του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, της χορεύτριας Ελεν Λουντστρομ.

Τον Μάιο του 2010, επέβαινε στο πλοίο «Sofia», το οποίο συμμετείχε στη διεθνή ναυτική αποστολή για την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας από τους Ισραηλινούς. 

Στα ελληνικά κυκλοφορούν σχεδόν όλα τα βιβλία του από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.
https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1002213/o-kosmos-toy-koyrt-balanter

No comments: