Saturday, July 25, 2015

Μια βιβλιοθήκη στη σπηλιά του Δία

  • Μια ανοιχτή βιβλιοθήκη στο Ιδαίον Άντρο οραματίζονται οι διοργανωτές του TEDxAnogeia
Μια βιβλιοθήκη στη σπηλιά του Δία
Ιδαίον Άντρον, Ψηλορείτης, Κρήτη. Ατενίζοντας τον ουρανό μέσα από τη σπηλιά του Δία.



 
Τη δημιουργία μιας ανοιχτής βιβλιοθήκης στο Ιδαίον Άντρο -ή έστω κάπου εκεί κοντά- οραματίζονται οι διοργανωτές του TEDxAnogeia, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 8 Αυγούστου, στην Κρήτη, στον Άγιο Υάκινθο, στην καρδιά του Ψηλορείτη.

Ακολουθώντας τη φιλοσοφία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ΤΕD, η οποία από το 1984 διοργανώνει συνέδρια αφιερωμένα στην Τεχνολογία, την Ψυχαγωγία και τον Σχεδιασμό καλύπτοντας σταδιακά όλα τα θέματα της επιστήμης, της επιχειρηματικότητας, των τεχνών και της ψυχαγωγίας, μια ομάδα 60 νέων από την Ελλάδα ανέλαβαν τη διοργάνωση του πρώτου διαθεματικού συνεδρίου σε υπαίθριο χώρο.
Ολιγόλεπτες ομιλίες (μέχρι 18 λεπτά) ελλήνων και ξένων πανεπιστημιακών καθηγητών, καλλιτεχνών και ακτιβιστών αλλά και εργαστήρια αστρονομίας, οινολογίας, υαλοτεχνίας και σκακιού αλλά και άλλα που αφορούν τη διαχείριση φυσικών πόρων στον Ψηλορείτη και τα παιχνίδια γνώσεων περιλαμβάνει το πρόγραμμα του TEDxAnogeia, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.tedxanogeia.com, από όπου -αποκλειστικά- μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προμηθευτούν τα εισιτήριά τους.

Στο πλαίσιο αυτό και αφορμής δοθείσης, γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργηθεί στον αρχαιολογικό χώρο του Ιδαίου Άντρου υπαίθρια ανοιχτή ανταλλακτική βιβλιοθήκη, «μια βιβλιοθήκη δηλαδή σε έναν χώρο που επί χιλιετίες δέχονταν αφιερώματα, προσκυνητές, περιηγητές και συμβόλιζε την πηγή γνώσης τόσο ως Ιερό Κορυφής του Δία, όσο και ως Μαντείο, Αστεροσκοπείο καθώς και ως χώρος διεξαγωγής Μυστηρίων αλλά και τόπος Φιλοσοφικής Σχολής Νεοπλατωνιστών», μας πληροφόρησε ο 25χρονος Γιώργος Καλομοίρης, ιδρυτής και διοργανωτής του TEDxAnogeia.

Πώς θα υλοποιηθεί η ιδέα; «Ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή (σε ομιλητές, εθελοντές, συνεργάτες και φυσικά στο κοινό) έχουμε ορίσει την προσφορά ενός βιβλίου (είτε από την προσωπική βιβλιοθήκη καθενός είτε από την προσωπική συγγραφική παραγωγή του) με γραμμένη μέσα μια προτροπή-αφιέρωση προς τον επόμενο αναγνώστη».

Στα 500 άτομα υπολογίζουν οι διοργανωτές την προσέλευση στο TEDxAnogeia και υπολογίζουν να συγκεντρώσουν 350 βιβλία, συν δωρεές από τον Σύλλογο Βιβλιοπωλών Ηρακλείου και Ρεθύμνου - πολλά μάλιστα ξενόγλωσσα, για τους τουρίστες που δεν διαβάζουν ελληνικά. Προετοιμάζεται ήδη ελαφριά κινητή κατασκευή για να φιλοξενήσει τα βιβλία και η πρόβλεψη είναι να βρίσκεται σε ανοιχτό χώρο στη διάρκεια του καλοκαιριού και να στεγάζεται στο σπιτάκι του φύλακα του αρχαιολογικού χώρου τον χειμώνα.

Στόχος, όπως εξηγούν οι διοργανωτές, «να δημιουργήσουμε την Ανοιχτή Βιβλιοθήκη του Ιδαίου Άντρου και ο τόπος να εξελιχθεί σταδιακά από αποστειρωμένος αρχαιολογικός χώρος σε σύγχρονο Άντρο των Ιδεών, ζωντανό χώρο έκφρασης, κουλτούρας, πολιτισμού».

No comments: