Tuesday, July 21, 2009

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ ΜΕ ΠΟΥΛΙΤΖΕΡ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΦΡΑΝΚ ΜΑΚΚΟΡΤ

  • Άφησε πίσω του τις «Στάχτες της Άντζελας»

Τα παιδικά του χρόνια στην  Ιρλανδία περιέγραφε ο Φρανκ  ΜακΚορτ στο δημοφιλές βιβλίο  του «Οι στάχτες της Άντζελα» που  έγινε και ταινία με την Έμιλι  Γουότσον και τον Ρόμπερτ  Καρλάιλ

Ο Φρανκ ΜακΚορτ, ο συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Οι στάχτες της Άντζελας» (που είχε γίνει και ταινία με την Έμιλι Γουότσον το 1999) πέθανε στα 78 του χρόνια, από μεταστατικό μελάνωμα.

«Οι στάχτες της Άντζελας» (1996), το μυθιστόρημα που βασίστηκε στις αναμνήσεις του από τα παιδικά του χρόνια στην Ιρλανδία, πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, το βιβλίο αυτό του άλλαξε πορεία: ο επί 30 χρόνια καθηγητής σε γυμνάσιο της Νέας Υόρκης κέρδισε με τις «Στάχτες» του το Βραβείο Πούλιτζερ. Και μαζί μια περίοπτη θέση στη διεθνή κοινότητα των συγγραφέων.

Γεννημένος στη Νέα Υόρκη από γονείς Ιρλανδούς μετανάστες, ταξίδεψε σε μικρή ηλικία στην Ιρλανδία την εποχή του Μεγάλου Κραχ. Η οικογένεια ΜακΚορτ ήλπιζε να βρει εκεί μια καλύτερη τύχη, αλλά τα πράγματα ήταν πιο μαύρα απ΄ ό,τι περίμεναν. Ο πατέρας του, εξαρτημένος από το αλκοόλ, ξόδευε στο ποτό ό,τι έβγαζε από τα περιστασιακά μεροκάματα και στο φινάλε παράτησε την οικογένεια κι έφυγε διά παντός. Τρία από τα επτά αδέλφια του πέθαναν από ασιτία και από αρρώστιες, ενώ και ο ίδιος κινδύνεψε από τυφοειδή πυρετό.

Στις «Στάχτες της Άντζελας» περιγράφει πώς πλημμύριζε το σπίτι όπου έμεναν κάθε τρεις και λίγο, πώς περπατούσαν ανάμεσά τους τα ποντίκια, πώς ζούσαν σε άθλιες συνθήκες. Η δυστυχία όμως και ο θάνατος δεν του στέρησαν το χιούμορ. Παρά τα δεινά εκείνης της εποχής, οι περιγραφές του είναι γεμάτες χιούμορ, εξαιρετικά ζωντανές και γεμάτες αγάπη και κατανόηση για την οικογένειά του. Ακόμη και για τον πατέρα του που τους εγκατέλειψε, λέει ότι σε εκείνον χρωστούσε την αγάπη του για τη γλώσσα και τη διήγηση ιστοριών.
  • TA NEA: Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

No comments: