Thursday, April 23, 2009

Η έκθεση βιβλίου πηγαίνει στην Ερμού. Στον πεζόδρομο ανάμεσα στο Θησείο και το Γκάζι, κοντά στον σταθμό του ΗΣΑΠ και του μετρό

  • Το ραντεβού είναι σταθερό, κάθε χρόνο εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχει όμως μια μικρή αλλαγή στον τόπο και στους διοργανωτές, αλλά όλα τα υπόλοιπα είναι σταθερά. Μιλάμε για την ανοιξιάτικη έκθεση βιβλίου που από φέτος αφήνει τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και μεταφέρεται λίγο πιο κάτω, στην πεζοδρομημένη Ερμού, στο τμήμα του δρόμου που ξεκινάει από τον σταθμό του Θησείου και φτάνει μέχρι την Πειραιώς, απέναντι από το Γκάζι. Εκεί οι εκδότες θα στήσουν, όπως κάθε χρόνο, τα περίπτερά τους από τις 14 ώς τις 25 Μαΐου. Κι αυτή τη φορά προχωρούν λίγο πιο πέρα: για πρώτη φορά διοργανωτής της Εκθεσης Βιβλίου δεν είναι ένας από τους δύο συνδικαλιστικούς φορείς των Αθηνών, αλλά συνενώνονται ο ΣΕΒΑ, ο ΣΕΚΒ και το ΕΚΕΒΙ. Η πρόταση για την Ερμού είχε ξαναπέσει στο τραπέζι των εκδοτών πριν από 3-4 χρόνια, από τον τότε πρόεδρο Μάκη Παντελέσκο. Η γοητεία του πεζόδρομου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου είχε παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες την απόφαση. Αυτή τη φορά, τα επικείμενα εγκαίνια και η λειτουργία, πλέον, του νέου Μουσείου της Ακρόπολης δεν σήκωνε περαιτέρω καθυστέρηση και διαπραγμάτευση με τους αρχαιολόγους. Η έκθεση έπρεπε να μετακινηθεί.
  • Δεν είναι η πρώτη μετακίνηση της Εκθεσης Βιβλίου, που ξεκίνησε τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια από την Κηφισιά, «κατέβηκε» στο Ζάππειο, μετακινήθηκε στο Πεδίον του Αρεως για πολλά χρόνια και όταν ξεκίνησαν τα έργα ανάπλασης εκεί, μεταφέρθηκε στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Μια μετακίνηση για την οποία είχαν ακουστεί από την αρχή πολλές και διαφορετικές απόψεις, ενστάσεις, ένας τόπος που είχε υποστηρικτές και πολέμιους.
  • Ο νέος πεζόδρομος που υποδέχεται σε λίγες μέρες την εαρινή Εκθεση Βιβλίου έχει πολλά αβαντάζ. Κατ’ αρχήν είναι δίπλα στον σταθμό «Θησείο» των ΗΣΑΠ (που σύμφωνα με πηγές των ΗΣΑΠ «δεν αποκλείεται να έχει δοθεί στην κυκλοφορία μέχρι τότε»). Συνδέει το ιστορικό κέντρο της πόλης με μια ανερχόμενη γειτονιά, το Γκάζι, είναι τόπος έλξης των νέων και βρίσκεται πολύ κοντά στο Μετρό (σταθμός Κεραμεικός). Για φέτος οι διοργανωτές δεν έχουν σχεδιάσει και πολλά σ’ ό,τι αφορά το πολιτιστικό πρόγραμμα. «Προσπαθούμε να βάλουμε την πόλη να χορέψει» είναι η έκφραση που διατυπώθηκε στην «Κ» και προγραμματίζονται 2-3 εκδηλώσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», ίσως κάποιες παρουσιάσεις βιβλίων στον χώρο της έκθεσης, ενώ σχεδιάζονται και κάποιες προεκθέσεις σε διάφορα σημεία του Δήμου Αθηναίων (Σταθμός Λαρίσης, Νέος Κόσμος, Αμπελόκηποι).

Τέλος, οι διοργανωτές ετοιμάζουν ένα dvd, όπου περίπου 30 προσωπικότητες θα μιλούν για τη σχέση τους με το βιβλίο και δρομολογείται η προβολή του από την ΕΡΤ. Ελπίζουμε ο νέος τόπος ν’ ανανεώσει και την Εκθεση.

  • Της Ολγας Σελλα, Η Καθημερινή, 23/04/2009

No comments: