Monday, November 3, 2014

«Kάγκουρας», «μπαχαλάκιας», «μπουζουκλερί»: τα λήμματα του νέου λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών

Τρία εκατομμύρια λέξεις-ψηφίδες, 75.000 λήμματα και 103 γνωστικοί τομείς συνθέτουν τις 1.819 σελίδες του νέου λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας, το οποίο παραδίδει σε ερευνητές και κοινό η Ακαδημία Αθηνών.

Προϊόν δεκαετούς έρευνας, το «Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας», όπως τιτλοφορείται, καταγράφει νεολογισμούς της ελληνικής γλώσσας, σημειώνει τη διπλή ορθογραφία όπου υφίσταται, και χρησιμοποιεί παραδείγματα από διαλόγους της καθημερινότητας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στο λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών συμπεριλαμβάνονται νεολογισμοί, όπως «ιός Εμπολα», «άμπερ αλέρτ», «τηλεμαϊντανός», «αεροκουρτίνα», «μπότοξ» και «γενόσημα», λήμματα που προέρχονται από τη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, λέξεις με νέες σημασίες, αλλά και φράσεις της αργκό, όπως «κάγκουρας», «ιντερνετάκιας», «μπαχαλάκιας» ή «μπουζουκλερί».

Απεβίωσε ο μεταφραστής, κριτικός και ποιητής Τάκης Μενδράκος

  • Ενταγμένος στην Αριστερά, με ενεργό δράση από τα νιάτα του 
Κουζέλη Λαμπρινή, ΤΟ ΒΗΜΑ: 03/11/2014
Απεβίωσε ο μεταφραστής, κριτικός και ποιητής Τάκης Μενδράκος



 
Το απόγευμα της Κυριακής 2 Νοεμβρίου, πλήρης ημερών, απεβίωσε ο κριτικός, μεταφραστής, λογοτέχνης και αγωνιστής Τάκης Μενδράκος. Ήταν 87 ετών. Τάκης Μενδράκος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1927. Γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Ενταγμένος στην Αριστερά, με ενεργό δράση από τα νιάτα του, ήταν ο τελευταίος επιζών μιας θρυλικής παρέας, μιας τριάδας καλλιτεχνών που συναποτελούσαν ο σπουδαίος βιολονίστας Τάτσης Αποστολίδης και ο ξεχωριστός κινηματογραφιστής Κώστας Σφήκας. Απίθανες ήταν οι αφηγήσεις τους για παράνομες αφισοκολλήσεις στην Κατοχή τραγουδώντας μπολσεβίκικα τραγούδια.