Tuesday, February 28, 2017

Παρουσίαση του παιδικού βιβλιου «Όταν η μαμά μου είπε ψέματα» | Εκδόσεις Λιβάνη | Σάββατο 4 Μαρτίου

Ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη και τα Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου της Α.Σ. Δάρτζαλη «Όταν η μαμά μου είπε ψέματα», σε εικονογράφηση Σάντρας Ελευθερίου το Σάββατο 4 Μαρτίου 2017 στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης.
Η δραματοποίηση του βιβλίου θα γίνει από την ηθοποιό Αγγελική Φράγκου.

«Εισαγωγή στην κοινωνική θεωρία» από τις Εκδόσεις Πλέθρον


Από τις εκδόσεις Πλέθρον κυκλοφορεί το βιβλίο «Εισαγωγή στην κοινωνική θεωρία» των Pip Jones, Liz Bradbury, Shaun Le Boutiller.
H αναθεωρηµένη έκδοση της ιδιαίτερα δηµοφιλούς Eισαγωγής στην κοινωνική θεωρία έχει εκσυγχρονιστεί µε προσοχή και λεπτοµέρεια και περιέχει τις τελευταίες εξελίξεις σ’ αυτό το συνεχώς µεταλλασσόµενο πεδίο.

Αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς γλώσσες του κόσμου

Μπορεί τα αγγλικά να αποτελούν τη γλώσσα που συνεννοούμαστε οι περισσότεροι με τους άλλους λαούς, στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχουν άλλες γλώσσες τις οποίες μιλούν οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη.

3-ήμερο Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής με τον Αλέξη Σταμάτη στο Πήλιο

Η δυναμική ομάδα του Pelion Homes διοργανώνει ένα 3-ήμερο (12/5/2017 με 15/5/2017) σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής στο Πήλιο με εισηγητή τον καταξιωμένο και βραβευμένο συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη!
Εμπνευστείτε και μοιραστείτε τις ιδέες σας στο Πήλιο!

«Ο Δαίμονας της Μνήμης» – Άγγελος Φιλύδης | Εκδόσεις Βακχικόν

Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορεί η νουβέλα του Άγγελου Φιλύδη Ο Δαίμονας της Μνήμης, μια σκοτεινή ιστορία ενδοοικογενειακής βίας που θα σοκάρει.
Σε αυτούς τους τέσσερις τοίχους ήμασταν όλοι χαμένοι, σχεδόν καταραμένοι από κάποιο αόρατο πνεύμα.

«Ελ Ντάμπα» του Δημήτρη Χριστοδούλου | Εκδόσεις Μετρονόμος

Eπανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χριστοδούλου «Ελ Ντάμπα».
Η Ελ Ντάμπα υπήρξε ένα από τα δεκάδες στρατόπεδα που «φιλοξένησαν» κατά τη διάρκεια του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου χιλιάδες Έλληνες. Το ιδιαίτερο σ’ αυτό όμως είναι ότι πρόκειται για φυλάκιση 10.000 Ελλήνων πολιτών από τους Άγγλους «συμμάχους» κατά τη διάρκεια των «Δεκεμβριανών», που με την ανοχή της «σκιώδους» κυβερνήσεως του Γεωργίου Παπανδρέου έδρασαν σαν κυρίαρχοι στη χώρα.

Παρουσίαση του κόμικ «Enter Crisis» του Νίκου Κουτσιαρά και Κυριάκου Φιλίνη | Εκδόσεις Παπαζήση | 6 Μαρτίου

Οι Εκδόσεις Παπαζήση, με αφορμή την έκδοση του κόμικ των Νίκου Κουτσιαρά και Κυριάκου Φιλίνη «Enter Crisis». Μια οικονογραφημένη ιστορία
(εικονογράφηση Δημήτρης Κουμεντακάκος) σας προσκαλούν για ένα ποτήρι κρασί στο Book Plus & Coffee τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017.
Για το κόμικ θα πει δύο λόγια, ο Γιάννης Τσίρμπας, Λέκτορας ΕΚΠΑ και Πεζογράφος.

Monday, February 27, 2017

Παρουσίαση του βιβλίου «Η Άκρα Ταπείνωση» της Ρέας Γαλανάκη στο Φουγάρο | Εκδόσεις Καστανιώτη | 4 Μαρτίου

Το Φουγάρο υποδέχεται το Σάββατο 4 Μαρτίου την καταξιωμένη συγγραφέα Ρέα Γαλανάκη στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της με τίτλο «Η Άκρα Ταπείνωση» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.
Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης Ανθός, Γιάννη Στάμο, θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.

Ένα ισπανικό χωριό γεμάτο… βιβλία!

Φανταστείτε μια μικρή μεσαιωνική πόλη πίσω από έναν ψηλό τοίχο. Ένα κάστρο στέκεται στο ένα άκρο και ολόγυρα αμπέλια και χωράφια με σιτηρά. Φανταστείτε ότι εντός των τειχών ολόκληρη η πόλη είναι αφιερωμένη στην ανάγνωση και τη γραφή. Φανταστείτε ότι ολόκληρη η πόλη είναι, στην ουσία ένα μαγικό βιβλιοπωλείο. Η πόλη αυτή βρίσκεται στην Ισπανία και ονομάζεται Urueña, μόλις δύο ώρες βορειοδυτικά από τη Μαδρίτη.

«Γκαίρλιτς» – Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη | Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια κυκλοφορεί το βιβλίο, Γκαίρλιτς της Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη.
Δύσκολα χρόνια, αλλεπάλληλοι πόλεμοι, ρευστά σύνορα, εθνικός διχασμός, προσφυγιά, πόνος. Και μέσα σ’ όλα αυτά μια δυνατή φιλία, που σημαδεύει για πάντα τις ζωές των ανθρώπων.
Στη μέση ενός παρανοϊκού πολέμου, εφτά χιλιάδες ελληνικές ψυχές βρέθηκαν αποκλεισμένες σε μια πόλη της Γερμανίας.

Το παλιότερο βιβλιοπωλείο στον κόσμο!

Το βιβλιοπωλείο Bertrand στη Λισαβόνα είναι το παλαιότερο στον κόσμο καθώς άρχισε τη λειτουργία του το μακρινό 1732. Μετρά, λοιπόν, 281 χρόνια ζωής αν και δεν ήταν πάντα στο σημείο που βρίσκεται σήμερα στην οδό Garrett 73-75. Το κατάστημα που άνοιξε ο Peter Faure, αποτέλεσε σημαντικό σημείο συνάντησης των ανθρώπων των Τεχνών και της πνευματικής σκηνής της πορτογαλικής πρωτεύουσας. Το αρχικό κατάστημα καταστράφηκε από σεισμό και μεταφέρθηκε εδώ το 1755.

Thursday, February 16, 2017

Γιώργος Ιωάννου, ένας βιωματικός λογοτέχνης

Ο Γιώργος Ιωάννου (20 Νοεμβρίου 1927 – 16 Φεβρουαρίου 1985) είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες της μεταπολεμικής εποχής.
 
Ο Γιώργος Ιωάννου (ψευδώνυμο και στη συνέχεια κατοχυρωμένο νομικά ονοματεπώνυμο του Γεωργίου Σορολόπη) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Νοέμβριο του 1927. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου και υπηρέτησε για ένα διάστημα ως βοηθός στην έδρα της Αρχαίας Ιστορίας.

Άγγελος Τερζάκης, της πολύτιμης γενιάς του 30

O Άγγελος Τερζάκης (16 Φεβρουαρίου 1907 – 3 Αυγούστου 1979) ήταν Έλληνας λογοτέχνης της γενιάς του ’30 και δοκιμιογράφος. Έγραψε διηγήματα, μυθιστορήματα και θεατρικά έργα. Πολύ αξιόλογο είναι το δοκιμιακό του έργο: αυτός και ο Γεώργιος Θεοτοκάς είναι οι κύριοι εκφραστές του θεωρητικού προβληματισμού και των αναζητήσεων της ανανεωτικής γενιάς του ’30.

Sunday, February 12, 2017

Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ

Η Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1920. Κόρη του Μιχάλη Γκρίτζη και της Ελένης Σάλαρη, τέλειωσε το Γυμνάσιο με μαθήματα κατ’ οίκον, ενώ ασχολήθηκε για λίγο με το χορό. Το 1942 γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μα σε σύντομο διάστημα εγκατέλειψε τις σπουδές της και στράφηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών για την εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας. Συγχρόνως έπαιρνε μαθήματα φωνητικής στο Ελληνικό Ωδείο. Το 1939 παντρεύτηκε το Γάλλο λόγιο και φιλέλληνα Ροζέ Μιλλιέξ ο οποίος ήταν δάσκαλός της στο Γαλλικό Ινστιτούτο και με τον οποίο απέκτησε δυο παιδιά.

Monday, February 6, 2017

Κάρολος Ντίκενς: Η επιρροή του εξακολουθεί να είναι αισθητή

Ο Κάρολος Ντίκενς, ορθότερα Τσαρλς Ντίκενς [Charles Dickens, 7 Φεβρουαρίου 1812 – 9 Ιουνίου 1870] ήταν Άγγλος μυθιστοριογράφος. Ο Κάρολος Ντίκενς υπήρξε ένας από τους πιο διάσημους Άγγλους μυθιστοριογράφους. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους συγγραφείς της Βικτωριανής Εποχής (19ος αιώνας). Η δημοτικότητά του ποτέ δεν μειώθηκε στη διάρκεια της ζωής του και σήμερα ακόμη η εκτίμηση για το έργο του είναι πολύ υψηλή.
 

Sunday, February 5, 2017

Ζακ Πρεβέρ: Υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα των γαλλικών γραμμάτων

Ο Ζακ Πρεβέρ (Jacques Prévert, 4 Φεβρουαρίου 1900 – 11 Απριλίου 1977) ήταν Γάλλος ποιητής και σεναριογράφος. Υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα των γαλλικών γραμμάτων, με ιδιαίτερη συνεισφορά στο χώρο της ποίησης και του θεάτρου. Κατά τη διάρκεια των σχολικών του χρόνων στο Παρίσι έδειξε ιδιαίτερη αγάπη για το θέατρο, μια αγάπη που καλλιέργησε και ο πατέρας του που υπήρξε κριτικός θεάτρου. Ολοκλήρωσε μόνο την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και εγκατέλειψε το σχολείο μόλις έλαβε το Certificat d’études.

Mαντάμ ντε Σεβινιέ: Έγινε διάσημη για την επιστολές της….

Η Mαντάμ ντε Σεβινιέ [Marie de Rabutin-Chantal, marquise de Sévigné, 5 Φεβρουαρίου 1626 – 17 Απριλίου 1696] ήταν Γαλλίδα συγγραφέας. Από αριστοκρατική οικογένεια, έτυχε επιμελημένης ανατροφής και σύχναζε στα κοσμικά και φιλολογικά σαλόνια της εποχής. Έγινε διάσημη για την επιστολές που έγραψε σε διάστημα τριάντα τουλάχιστον χρόνων, κυρίως στην κόρη της. Θεωρούνται υποδείγματα ζωηρότητας, πνεύματος και ψυχολογικής ανάλυσης και γράφηκαν σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει η μαρκησία την μάλλον αδιάφορη κόρη της. Ήδη ενώ ζούσε ακόμη, οι επιστολές αντιγράφονταν, κυκλοφορούσαν και διαβάζονταν με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ουίλιαμ Μπάροουζ: Ένας αβάν-γκαρντ συγγραφέας που επηρέασε τη λαϊκή κουλτούρα αλλά και τη λογοτεχνία

O Γουίλιαμ Σ. Μπάροουζ [William S. Burroughs, 5 Φεβρουαρίου 1914 – 2 Αυγούστου 1997] ήταν Aμερικανός νοβελίστας, δοκιμιογράφος, κοινωνικός κριτικός, ζωγράφος και ομιλητής. Το περισσότερο έργο του είναι αυτοβιογραφικό, βασιζόμενο στις προσωπικές του εμπειρίες από τον εθισμό του στο όπιο, γεγονός που σημάδεψε τα τελευταία 50 χρόνια της ζωής του. Καθοριστική παρουσία της Μπητ γενιάς, ήταν ένας αβάν-γκαρντ συγγραφέας που επηρέασε τη λαϊκή κουλτούρα αλλά και τη λογοτεχνία. Το 1984 εκλέχθηκε μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας και Ινστιτούτου Γραμμάτων και Τεχνών.
Ο Μπάροουζ γεννήθηκε το 1914 και ήταν ο νεώτερος από τους δύο γιους του Μόρτιμερ Π. Μπάροουζ και της Λάουρα Χάμμον Λι. Ο παππούς του ίδρυσε εταιρεία με καινοτόμους αριθμητικούς υπολογιστές που είχε εφεύρει ο ίδιος. Η μητέρα του ήταν κόρη ιερέα και ο πατέρας του είχε κατάστημα με αντίκες και είδη δώρου.

Ο νέος «Πόρφυρας» κυκλοφορεί με σελίδες για την Μάρω Δούκα

Στο νέο τεύχος του περιοδικού «Πόρφυρας» (Νο 161, Οκτ.-Δεκ. 2016), που κυκλοφορεί, τον ειδικότερο τόνο δίνουν σελίδες για την πεζογράφο Μάρω Δούκα.
Ειδικότερα, τα κείμενα για τη Μάρω Δούκα υπογράφουν οι: Γιάννης Δημητρακάκης, Αθανασία Παπαγεωργίου, Γιάννης Παρίσης, Δημήτρης Κόκορης, Μιχάλης Κεμεντζετσίδης, Μαρία Κρασούλη, Νίκος Κοσκινάς, Αντωνία Κοσένα, Αργυρώ Λουλαδάκη, Κώστας Σουέρεφ, Μαρίνα Αρετάκη, Βασίλης Λέτσιος και Εύα Γανίδου.

«Παρέμβαση»: Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μαρωνίτη

Παρά τις κάθε λογής  αντιξοότητες, που είναι κυρίως οικονομικές, είναι συνεπής στη συνάντησή της με τους φίλους της η «Παρέμβαση» / πνευματική επιθεώρηση της Κοζάνης που εκδίδει και διευθύνει ο ακάματος Βασίλης Καραγιάννης, κυκλοφορεί… Κορμός του τεύχους είναι ένα αφιέρωμα στον Δημήτρη Μαρωνίτη.

Friday, February 3, 2017

Γκεόργκ Τρακλ: Αυστριακός εξπρεσιονιστής ποιητής

Ο Γκεόργκ Τρακλ [Georg Trakl, 3 Φεβρουαρίου, 1887 — 3 Νοεμβρίου, 1914] ήταν Αυστριακός εξπρεσιονιστής ποιητής. Ο Τρακλ γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα 18 χρόνια της ζωής του στο Σάλτσμπουργκ. Ο πατέρας του, Τομπίας, ήταν αντιπρόσωπος ειδών κιγκαλερίας· λάτρης της μόρφωσης, είχε φιλοδοξίες να σπουδάσει το γιο του. Η μητέρα του, Μαρία, υπέφερε από κατάθλιψη και έτσι τη φροντίδα των παιδιών της ανέλαβε μια Γαλλίδα γκουβερνάντα.

Πολ Όστερ: Χρησιμοποιεί την αστυνομική ιστορία για να αναζητήσει υπαρξιακά θέματα

Ο Πολ Μπέντζαμιν Όστερ [Paul Benjamin Auster, 3 Φεβρουαρίου 1947] είναι Αμερικανός συγγραφέας. Είναι πιθανώς πιο γνωστός για την Τριλογία της Νέας Υόρκης. Είναι επίσης ποιητής, αρθρογράφος, έχει διατελέσσει μεταφραστής, σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Ο Πολ Όστερ γεννήθηκε στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ από εβραίους γονείς πολωνικής καταγωγής, τον Σάμουελ και την Κουίνι. Πήγε σχολείο στο Μάπλγουντ (Maplewood) και αποφοίτησε από το Λύκειο Columbia High.

Γουτεμβέργιος: Εισήγαγε την τυπογραφία στην Ευρώπη

Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος [Johannes Gutenberg, 1400 – 3 Φεβρουαρίου 1468] ήταν Γερμανός σιδηρουργός, χρυσοχόος, τυπογράφος και εκδότης, ο οποίος εισήγαγε την τυπογραφία στην Ευρώπη. Η δική του εφαρμογή της μηχανικής εκτύπωσης με κινητά στοιχεία θεωρείται ευρέως ως η πιο σημαντική εφεύρεση της δεύτερης χιλιετίας και το γεγονός που εγκαινίασε τη νεότερη Εποχή της ανθρώπινης ιστορίας. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Αναγέννησης, τη Μεταρρύθμιση, τον Διαφωτισμό και την επιστημονική επανάσταση και έθεσε τη βάση για τη σύγχρονη -βασισμένη στη γνώση- οικονομία και τη διάδοση της μάθησης στις μάζες.

Ζήσιμος Λορεντζάτος: Μια φωτισμένη προσωπικότητα των γραμμάτων μας

Ο Ζήσιμος Λορεντζάτος (25 Ιουνίου 1915 – 3 Φεβρουαρίου 2004) ήταν συγγραφέας, λογοτέχνης και κριτικός λογοτεχνίας.Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1915. Γιος του δημοτικιστή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγή Λορεντζάτου (1872 – 1941). Σπούδασε, χωρίς να πάρει πτυχίο, στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Τιμήθηκε το 1988 με το Α’ κρατικό βραβείο κριτικής-δοκιμίου, το οποίο δεν αποδέχτηκε, ενώ το 2001 τιμήθηκε με το Βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη για το σύνολο του έργου του.

Wednesday, February 1, 2017

Τάκης Βαρβιτσιώτης: «Βαθύς γνώστης της λυρικής τέχνης, ποιητής Ευρωπαίος…»

Ο Τάκης Βαρβιτσιώτης (1916 – 1 Φεβρουαρίου 2011) ήταν ποιητής της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Ήταν «βαθύς γνώστης της λυρικής τέχνης[…], ποιητής Ευρωπαίος, που του αξίζει ο έπαινος όχι μόνο της ιδιαίτερης του πατρίδας αλλά των καλλιεργημένων ανθρώπων όλου του κόσμου», σύμφωνα με τον Οδυσσέα Ελύτη.

Λάνγκστον Χιουζ: Ένας εμπνευσμένος ποιητής της αφροαμερικανικής φυλής

Ο Λάνγκστον Χιουζ [James Mercer Langston Hughes, 1 Φεβρουαρίου 1902 – 22 Μαΐου 1967] ήταν Αμερικανός ποιητής, από τις πλέον αντιπροσωπευτικές φυσιογνωμίες και εμπνευσμένους ποιητές της αφροαμερικανικής φυλής. Γεννήθηκε στο Τζόπλιν του Μισούρι  και πέθανε στη Νέα Υόρκη. Οι γονείς του ζούσαν χωρισμένοι κι έτσι ο μικρός Λάνγκστον στάλθηκε να ζήσει με τη γιαγιά του στο Λώρενς του Κάνσας. Εκεί βρήκε αργότερα δουλειά κι η μητέρα του σε θέση γραμματέα ενός νέγρου δικηγόρου. Ήθελε να δώσει στο παιδί της κάποια μόρφωση και το έστειλε στο σχολείο της περιοχής. Ήταν σχολείο λευκών κι οι σχολικές αρχές αρνήθηκαν να το δεχτούν. Μα η μητέρα του πολέμησε για το δικαίωμα του παιδιού της. Έμειναν έκπληκτοι με την τόλμη της και τελικά ο Λάνγκστον έγινε δεκτός.