Tuesday, July 28, 2015

Καλοκαιρινό παζάρι βιβλίου από τον Καστανιώτη

  • Στο βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων, από 28 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου 
Καλοκαιρινό παζάρι βιβλίου από τον Καστανιώτη



Εκατοντάδες τίτλους από τον κατάλογό τους προσφέρουν οι Εκδόσεις Καστανιώτη σε καλοκαιρινό παζάρι βιβλίου που διοργανώνουν από την Τρίτη 28 Ιουλίου ως την Παρασκευή 31 Ιουλίου στο βιβλιοπωλείο τους (Ζαλόγγου 11, Εξάρχεια), καθημερινά 9.00 π.μ.-5.00 μ.μ. και το Σάββατο 1 Αυγούστου: 9.00 π.μ. - 3.00 μ.μ.

Δημοπρασία σπάνιων ελληνικών βιβλίων

  • Από τον οίκο «Σπανός-Βιβλιοφιλία», την Τρίτη 28 Ιουλίου, στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» 
Δημοπρασία σπάνιων ελληνικών βιβλίων


 Συνολικά 672 παλιά και σπάνια βιβλία, παλαιοί χάρτες της Ελλάδας, χαρακτικά, έργα και αρχεία ταξινομημένα σε 60 κατηγορίες δημοπρατούνται στην καλοκαιρινή 119η Δημοπρασία Σπανίων Βιβλίων Ελλήνων Βιβλιοφίλων του Οίκου «Σπανός-Βιβλιοφιλία» θα διεξαχθεί την Τρίτη 28 Ιουλίου στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» (Πλατεία Καρύτση 8), στις 7.00 μ.μ.

Οι τύχες ενός κειμένου

  • Η απίστευτη περιπέτεια του «νέου» μυθιστορήματος του κλασικού συγγραφέα του Μεσοπολέμου Μάλκολμ Λόουρι. 
Καρασαρίνης Μάρκος, ΤΟ ΒΗΜΑ: 28/07/2015

Οι τύχες ενός κειμένου
Στα τέλη του 2014 εκδόθηκε η παλαιότερη εκδοχή του κατεστραμμένου μυθιστορήματος «In Ballast to the White Sea» του Μάλκολμ Λόουρι




Ο συγγραφέας Μάλκολμ Λόουρι

Τα «χαμένα βιβλία» γνωστών συγγραφέων είναι της μόδας. Ημιτελή κείμενα, πρωτόλεια έργα, μεταθανάτια χειρόγραφα, όλα ξεχασμένα σε συρτάρια, ντουλάπες, αρχεία, βιβλιοθήκες, κάτω από κουβάδες ή μέσα σε παπουτσοθήκες, ανακαλύπτονται από επίμονους επιμελητές εκδόσεων που ξεσκονίζουν επαγγελματικά τα κατάλοιπα της λογοτεχνίας πρόθυμοι να προσφέρουν στο κοινό αυτό στο οποίο δεν ήλπιζε πια - άλλο ένα σύνολο λέξεων του μεγάλου ονόματος της αρεσκείας τους.

Saturday, July 25, 2015

Ε. Λ. Ντόκτοροου: μια μεγάλη απώλεια για τα αμερικανικά γράμματα

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 25/07/2015
 Ε. Λ. Ντόκτοροου, 1931-2015.
Ε. Λ. Ντόκτοροου, 1931-2015.

Τ​​ον πρόδωσαν τελικώς οι πνεύμονές του. Ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας Εντγκαρ Λόρενς (Ε. Λ.) Ντόκτοροου πέθανε προχθές, στα 84 του, από καρκίνο των πνευμόνων. Και όμως, ως γραφιάς υπήρξε δρομέας υψηλών αντοχών καθώς και μεγάλων, όσο και συναρπαστικών, αποστάσεων.
Ευφυής μυθιστοριογράφος, με ένστικτο, παιδεία και μοναδική ικανότητα ενδοσκόπησης και παρατήρησης της Ιστορίας, ο Ντόκτοροου αγαπήθηκε στη χώρα μας από ένα μικρό μα απαιτητικό, υποψιασμένο κοινό, αφού κάμποσα έργα του μεταφράστηκαν στα ελληνικά: «Μπίλι Μπάθγκεϊτ» (Bell, 1990), «Ράγκταϊμ» (Επιλογή/Θύραθεν, 1993), «Παγκόσμια έκθεση» (Νεφέλη, 1997), «Το βιβλίο του Ντάνιελ» (Πόλις, 2006), «Η στρατιά» (Πόλις, 2010), «Χόμερ και Λάνγκλεϋ» (Πατάκης, 2013).

Μια βιβλιοθήκη στη σπηλιά του Δία

  • Μια ανοιχτή βιβλιοθήκη στο Ιδαίον Άντρο οραματίζονται οι διοργανωτές του TEDxAnogeia
Μια βιβλιοθήκη στη σπηλιά του Δία
Ιδαίον Άντρον, Ψηλορείτης, Κρήτη. Ατενίζοντας τον ουρανό μέσα από τη σπηλιά του Δία.



 
Τη δημιουργία μιας ανοιχτής βιβλιοθήκης στο Ιδαίον Άντρο -ή έστω κάπου εκεί κοντά- οραματίζονται οι διοργανωτές του TEDxAnogeia, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 8 Αυγούστου, στην Κρήτη, στον Άγιο Υάκινθο, στην καρδιά του Ψηλορείτη.

Ακολουθώντας τη φιλοσοφία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ΤΕD, η οποία από το 1984 διοργανώνει συνέδρια αφιερωμένα στην Τεχνολογία, την Ψυχαγωγία και τον Σχεδιασμό καλύπτοντας σταδιακά όλα τα θέματα της επιστήμης, της επιχειρηματικότητας, των τεχνών και της ψυχαγωγίας, μια ομάδα 60 νέων από την Ελλάδα ανέλαβαν τη διοργάνωση του πρώτου διαθεματικού συνεδρίου σε υπαίθριο χώρο.

Οι αιώνες του Περικλή

  • Οι πολυπρισματικές όψεις της εικόνας του αθηναίου ηγέτη από την αρχαιότητα ως σήμερα σε μια συστηματική νέα προσέγγιση
Οι αιώνες του Περικλή
Ο Περικλής Αγορεύων στην Πνύκα.Πίνακας του Philipp von Folz,1860


Vincent Azoulay
Περικλής.
Η αθηναϊκή δημοκρατία υπό τη
δοκιμασία του μεγάλου ανδρός
Πόλις, 2015, τιμή 20 ευρώ

Ο άνθρωπος που πρώτος χρησιμοποίησε την έκφραση «αιώνας του Περικλή» ήταν ο Φρειδερίκος Β΄ της Πρωσίας το 1741 σε ένα κείμενο που γράφτηκε με την εγκωμιαστική ενθάρρυνση και την επιμέλεια του ίδιου του Βολταίρου. Η επακριβής χρονολόγηση της εμβληματικής φράσης από τον γάλλο ιστορικό Βενσάν Αζουλέ είναι χαρακτηριστική της προσέγγισής του. Στόχος του «Περικλή» δεν είναι να εκβιάσει την ενιαία αφήγηση ενός βίου αλλά να υποδείξει το αποσπασματικό στοιχείο των πηγών για τον ηγέτη της αθηναϊκής δημοκρατίας και να παρακολουθήσει την αναπαράστασή του από την εποχή του ως σήμερα. Το ερώτημα στο οποίο απαντά τελικά ξεπερνά τα συμβατικά όρια μιας βιογραφίας: πρόκειται για τη διερεύνηση της σχέσης του ατομικού με το συλλογικό, του πολιτεύματος με τον πολιτικό άνδρα.

Ο επιθεωρητής Ντυνό σε ρόλο Ηρακλή Πουαρό

  • Ο Αντουάν Μπελό γράφει ένα μυθιστόρημα με αστυνομικό αίνιγμα μιμούμενος το στυλ της Αγκαθα Κρίστι 
Φιλίππου Φίλιππος, ΤΟ ΒΗΜΑ: 12/07/2015
Ο επιθεωρητής Ντυνό σε ρόλο Ηρακλή Πουαρό


 
Antoine Bello
Ερευνα για την εξαφάνιση της Εμιλί Μπρυνέ
Μετάφραση Τιτίκα Δημητρούλια.
Εκδόσεις Πόλις, 2015,
σελ. 294, τιμή 15 ευρώ

Ο σπουδαίος αργεντινός συγγραφέας Ερνέστο Σάμπατο έχει γράψει πως το αστυνομικό μυθιστόρημα βασίζεται στο «παιχνίδι» και πως η διερεύνηση ενός αστυνομικού μυστηρίου είναι «διασκέδαση». Τέτοιο παιχνίδι μας προσφέρει ο Γάλλος Αντουάν Μπελό (Βοστώνη, 1970), γνωστός στους έλληνες αναγνώστες από τα μυθιστορήματά του Οι παραχαράκτες και Οι ιχνηλάτες (αμφότερα από τις εκδόσεις Πόλις). Στο παρόν μυθιστόρημα, το Ερευνα για την εξαφάνιση της Εμιλί Μπρυνέ, o συγγραφέας επιχειρεί να απαλλαγεί από τη σοβαρότητα των προηγούμενων έργων του, δίνοντάς μας την ευκαιρία να ξεφύγουμε από τα καθημερινά μας προβλήματα μέσω ενός αστυνομικού αινίγματος και να περάσουμε ευχάριστα την ώρα. Για να το επιτύχει, επιστρατεύει τα έργα της Αγκαθα Κρίστι - τα σημαντικότερα από αυτά - ανακαλώντας και στιγμές από τον βίο της.

«Η δημοκρατία είναι ελπίδα»

  • Ενα graphic novel με πρωταγωνιστή εναν νεαρό αγγειογράφο στην Αθήνα του 6ου αιώνα π. Χ. - Οι τρεις δημιουργοί του μιλούν στο «Βήμα»
Η πομπή των Παναθηναίων φθάνει στην Ακρόπολη. Εικόνα από το graphic novel «Δημοκρατία»



 
Αλέκος Παπαδάτος,
Αβραάμ Κάουα,
Annie Di Donna
Δημοκρατία

Εκδόσεις Ικαρος, 2015
(θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο)

O Λέανδρος, ένας νεαρός αγγειογράφος στην Αθήνα του 6ου αιώνα π.Χ., γίνεται μάρτυρας της γέννησης του πολιτεύματος που η αρχαία Ελλάδα άφησε παρακαταθήκη στην ανθρωπότητα. Δύο τύραννοι, ο Ιππίας και ο Ιππαρχος, δύο τυραννοκτόνοι, ο Αρμόδιος και ο Αριστογείτων, ένας ενορχηστρωτής της δημοκρατίας, ο Κλεισθένης. Ταραχές, αγώνες, αίμα, διπλωματία, μεθοδικοί χειρισμοί, το Μαντείο του Απόλλωνα ρυθμιστής δράσεων και συμπεριφορών σε ένα graphic novel για τη δημοκρατία από τους καλλιτέχνες του Logicomix (Ικαρος, 2008). «Η τεράστια και διεθνής επιτυχία του Logicomix», όπως επισημαίνει η εκδότρια του Ικαρου Κατερίνα Καρύδη, «συνέβαλε στην καθιέρωση του graphic novel - κάπως περιθωριοποιημένου ως τότε στην Ελλάδα - ως έγκυρου λογοτεχνικού είδους».

Από την ουτοπία στην Ιστορία

  • Μια γοητευτική εξιστόρηση που αρχίζει με την καταγωγή της Γης και φθάνει ως το 1922 από τον συγγραφέα της «Μηχανής του χρόνου» Χ. Τζ. Γουέλς
Από την ουτοπία στην Ιστορία
Ο Χ. Τζ. Γουέλς


 
H. G. Wells
Σύντομη ιστορία του κόσμου
Σχολιασμένη έκδοση από τον Μάικλ Σέρμπορν.
Εισαγωγή του Νόρμαν Στόουν.
Μετάφραση Γιώργος Μαραγκός.
Εκδόσεις Κέδρος, 2015,
σελ. 488, τιμή 18,80 ευρώ

Ο Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς (1866-1946) υπήρξε εξαιρετικά πληθωρικός και ως συγγραφέας και ως προσωπικότητα της πνευματικής και κοινωνικής ζωής της Αγγλίας. Ηταν επίσης θαυμάσιος συγγραφέας - και πρωτοπόρος στην εποχή του. Συγγραφέας της ουτοπίας αλλά και πρόδρομος της επιστημονικής φαντασίας, εξέδωσε 150 μπροσούρες και βιβλία, κάποια από τα οποία, όπως Η μηχανή του χρόνου, Το νησί του δρος Μορώ ή Ο αόρατος άνθρωπος, παραμένουν αξεπέραστα. Αλλά εκτός από τα μυθοπλαστικά του έργα έγραψε και πλήθος άλλα, πολιτικού και επιστημονικού περιεχομένου. Το κυριότερο από αυτά, η Σύντομη ιστορία του κόσμου, μεταφρασμένο υποδειγματικά από τον Γιώργο Μαραγκό, κυκλοφορεί τώρα και στη γλώσσα μας 93 χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση στη Μεγάλη Βρετανία.

Νέκρωσε η αγορά του βιβλίου

  • Ζοφερό βλέπουν το μέλλον οι εκδότες οι οποίοι ανησυχούν για περαιτέρω συρρίκνωση του κλάδου
Νέκρωσε η αγορά του βιβλίου


Μπροστά σε πρωτόγνωρες και δραματικές καταστάσεις βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες όλοι οι παράγοντες στην αγορά του βιβλίου μετά την επιβολή της τραπεζικής αργίας και των κεφαλαιακών περιορισμών που έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις όποιες συναλλαγές τους με το εξωτερικό. Πώς συνοψίζονται τα πράγματα με μία λέξη; Νέκρα. «Τα βιβλιοπωλεία παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή μια μείωση του τζίρου τους η οποία ξεκινά από το 50% και αγγίζει το 80% σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι εκδότες δεν δεχόμαστε επαναληπτικές παραγγελίες από αυτά. Αυτό ήταν και το πρώτο πράγμα που "πάγωσε" με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος» είπε στο «Βήμα» ο Γιάννης  Κωνστανταρόπουλος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ) και διευθύνων σύμβουλος των εκδόσεων Μίνωας.

Παράξενες ιστορίες

  • Είκοσι διηγήματα με μεγάλες δόσεις υπερρεαλισμού και παραλόγου σε μια εξωφρενικά ασύνδετη πορεία μεταξύ Αθήνας, Ευρώπης και ελληνικής επαρχίας
Παράξενες ιστορίες



Θοδωρής Ρακόπουλος
Νυχτερίδα στην τσέπη
Εκδόσεις Νεφέλη, Αθήνα,
σελ. 121, τιμή 9,30 ευρώ

Κανένα από τα διηγήματα της συλλογής του Θοδωρή Ρακόπουλου δεν εκπέμπει ένα ευθύ, αναφορικό νόημα, καμιά από τις καταστάσεις που παρουσιάζονται δεν διαθέτει ένα εύκολα αναγνωρίσιμο σχήμα, κανένας από τους ήρωες που κυκλοφορούν από σελίδα σε σελίδα δεν υπάγεται σε οποιαδήποτε ρεαλιστική συνθήκη. Και ως προς το σύνολο, πάλι, κανένα κομμάτι δεν μοιάζει να επικοινωνεί ακριβώς με κάποιο άλλο ενώ την ίδια στιγμή όλα μαζί καταφέρνουν να αποτελέσουν, χάρη στον εγγενώς παιγνιώδη χαρακτήρα τους, μιαν αδιαίρετη ενότητα.

Ο δοκιμιογράφος Χόρχε Λουίς Μπόρχες

  • Σε δύο τόμους τα θεωρητικά κείμενα του κορυφαίου αργεντινού συγγραφέα που ασκούν την ίδια γοητεία με τα διηγήματά του 
Βιστωνίτης Αναστάσης, ΤΟ ΒΗΜΑ: 19/07/2015
Ο δοκιμιογράφος Χόρχε Λουίς Μπόρχες
Ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες


Χόρχε Λουίς Μπόρχες
Δοκίμια
Μετάφραση, επιμέλεια, σχόλια
Αχιλλέας Κυριακίδης.
Εκδόσεις Πατάκη,
Τόμοι Α+Β, σελ. 664+488,
τιμή 19,70 ευρώ ο πρώτος
και 17,70 ο δεύτερος τόμος

Οι περισσότεροι συγγραφείς πρώτης γραμμής υπηρέτησαν κάθε είδος του γραπτού λόγου αλλά δεν έχουν όλα τους τα βιβλία την ίδια αξία. Ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες ανήκει στις εξαιρέσεις. Ηταν σπουδαίος διηγηματογράφος όσο και ποιητής και δοκιμιογράφος. Ολα του τα κείμενα είναι μέρος του ίδιου συνεκτικού ιστού ενός έργου απαράμιλλου ως προς την πρωτοτυπία, τη δύναμη και την αξία.

Τζορτζ Σόντερς: Σάτιρα είναι να κατεδαφίζεις κάτι με το οποίο διαφωνείς

Μπέκος Γρηγόρης ΤΟ ΒΗΜΑ: 28/06/2015

Τζορτζ Σόντερς: Σάτιρα είναι να κατεδαφίζεις κάτι με το οποίο διαφωνείς
Ο Τζορτζ Σόντερς κρατώντας το διεθνές βραβείο Folio Prize 2014



Μερικές φορές τα σύνορα ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό είναι δυσδιάκριτα. Συνυπάρχουν άλλωστε αυτά τα δύο. Και στη ζωή και στη λογοτεχνία. Πριν από κάμποσα χρόνια, προτού γίνει ένας από τους πλέον πρωτότυπους διηγηματογράφους των ΗΠΑ, ο 57χρονος σήμερα Τζορτζ Σόντερς δούλευε στην Ινδονησία για λογαριασμό μιας πετρελαϊκής εταιρείας με την ιδιότητα του γεωφυσικού. Εκείνη την εποχή άρχισε μάλιστα και «η αναγνωστική ζωή» του, στη διάρκεια εκείνων των σαραντάλεπτων μετακινήσεων που έπρεπε να κάνει με το ελικόπτερο πρωτοδιάβασε τον Κερτ Βόνεγκατ λ.χ. και τον Νόρμαν Μέιλερ.

Μια ημέρα αποφάσισε να βουτήξει, γυμνός και λίγο μεθυσμένος, σε ένα ποτάμι της Σουμάτρας, μέσα στη ζούγκλα. Κάποια στιγμή σήκωσε ψηλά το βλέμμα και είδε καμιά διακοσαριά μαϊμούδες, καθισμένες σε έναν αγωγό, να τα κάνουν (ναι, καλά καταλάβατε, να αφοδεύουν) στο ποτάμι! Το αποτέλεσμα ήταν να αρρωστήσει πολύ άσχημα ο ίδιος, η υγεία του να κλονιστεί για πολλούς μήνες. Είναι αστείο αυτό εν τέλει;

Friday, July 17, 2015

Μια διαδρομή με καλά βιβλία έφτασε στο τέλος

ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 14/07/2015
Και για τον χώρο του βιβλίου η περασμένη εβδομάδα ήταν πολύ δύσκολη, όπως λένε οι βιβλιοπώλες.
Και για τον χώρο του βιβλίου η περασμένη εβδομάδα ήταν πολύ δύσκολη, όπως λένε οι βιβλιοπώλες.

Ηταν σίγουρα από τις πιο θλιβερές ειδήσεις στον χώρο του βιβλίου - που έχει δοκιμαστεί πολύ σκληρά τα τελευταία χρόνια. Και ήταν ένα ακόμη θύμα του. Μόνο που αυτήν τη φορά υπήρχε ανακοίνωση θαρραλέα και πολιτισμένη, όπως ήταν όλη η διαδρομή των εκδόσεων Scripta, όσα χρόνια περπάτησε τις διαδρομές του εκδοτικού χώρου. Και παρότι από το 2011 στην ουσία υπήρχε αναστολή δραστηριότητας για τη Scripta, χθες ανακοινώθηκε επίσημα η παύση λειτουργίας.

Wednesday, July 8, 2015

Μια διαφορετική Αγκάθα Κρίστι

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 08.07.2015
 Ανέκδοτη φωτογραφία της Αγκάθα Κρίστι από το προσωπικό αρχείο της οικογένειάς της.
Ανέκδοτη φωτογραφία της Αγκάθα Κρίστι από το προσωπικό αρχείο της οικογένειάς της.

Στη συνείδηση του κοινού, η Αγκάθα Κρίστι είναι μια ηλικιωμένη με διεισδυτικό βλέμμα και ελαφρώς σκωπτική έκφραση. Μιλάμε, άλλωστε, για τη βασίλισσα του αστυνομικού μυθιστορήματος και τη συγγραφέα με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως. Μια δυναμική, αν και εσωστρεφής, γυναίκα με αστείρευτη φαντασία και καυστικό χιούμορ, η οποία λάτρευε τα αινίγματα και πιθανότατα «διάβαζε» τους συνομιλητές της με την ίδια ευκολία που οι ήρωές της εξιχνίαζαν τα πιο περίπλοκα μυστήρια.

Βιβλιοπωλεία, ελάχιστη κίνηση και «ψυχοθεραπεία»

ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 02.07.2015

Βιβλιοπώλες του κέντρου των Αθηνών δηλώνουν ότι το κοινό όλο και λιγότερο αγοράζει βιβλία ή, όταν αγοράζει, το 60% εξ αυτών το κάνει με πιστωτική κάρτα, ενώ εντός των βιβλιοπωλείων οι λιγοστοί πλέον πελάτες περισσότερο ξεφυλλίζουν τα βιβλία στα ράφια ή βρίσκουν την ευκαιρία για κουβέντα και «ψυχοθεραπεία», επιτείνοντας έτσι την ήδη δύσκολη κατάσταση στην αγορά του βιβλίου και καταδεικνύοντας ότι η τέχνη ίσως γίνεται πλέον «πολυτέλεια».


Βιβλιοπώλες του κέντρου των Αθηνών δηλώνουν ότι το κοινό όλο και λιγότερο αγοράζει βιβλία ή, όταν αγοράζει, το 60% εξ αυτών το κάνει με πιστωτική κάρτα, ενώ εντός των βιβλιοπωλείων οι λιγοστοί πλέον πελάτες περισσότερο ξεφυλλίζουν τα βιβλία στα ράφια ή βρίσκουν την ευκαιρία για κουβέντα και «ψυχοθεραπεία», επιτείνοντας έτσι την ήδη δύσκολη κατάσταση στην αγορά του βιβλίου και καταδεικνύοντας ότι η τέχνη ίσως γίνεται πλέον «πολυτέλεια».