Sunday, October 19, 2014

Ουίλιαμ Μπάροουζ: γιατί μας συναρπάζει ακόμη;

Η Καθημερινή, 19.10.2014

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΜΙΩΤΗΣ
Ο Κωνσταντίνος Τζαμιώτης (Α) και ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης (Δ). 

  • Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ *
Πρωτοδιάβασα, ανυποψίαστος, τη δεκαετία του ογδόντα, τις «Πόλεις της κόκκινης νύχτας» και μου ήρθαν όλα ανάποδα στα όσα είχα διαβάσει και σπουδάσει στην Αγγλική Φιλολογία. Ενας ανυπάκουος, ιδιοφυής συγγραφέας, ιστορίες από τα βάθη μιας διευρυμένης φαντασίας και ενός εμποτισμένου με παραισθησιογόνα μυαλού, εκεί όπου φωλιάζει το ταλέντο, η παράνοια και η εκρηκτική έμπνευση. Αλλόκοτες αφηγήσεις που γοήτευαν αλλά δύσκολα αφομοιώνονταν στις δικές μου συγγραφικές πρακτικές.

Ο Ουίλιαμ Μπάροουζ παρέμεινε ένας πειραματιστής, στην παράδοση του Τζόις. Ξεπήδησε από το πουθενά στα αμερικανικά γράμματα όπως ο Μέλβιλ, ο Χένρι Τζέιμς, ο Εζρα Πάουντ – και ας μην έχουν σχέση όλοι αυτοί μεταξύ τους. Μισάνθρωπος, όπως ο Σελίν, απέρριψε οικογενειακές και παραδοσιακές αρετές, σπρώχνοντας τα όρια της γραφής στις εσχατιές της, αδιαφορώντας για τον κοινωνικό ή φιλολογικό αντίκτυπο. Μισούσε τον ρεαλισμό, ωστόσο στα γραπτά του ανιχνεύεται ο Κόνραντ, αλλά και άλλοι σημαδιακοί του εικοστού αιώνα όπως ο Μπέκετ και ο Ζενέ.

Friday, October 17, 2014

Ερχεται στην Αθήνα ο σκωτσέζος συγγραφέας Φίλιπ Κερ

Θα συναντήσει τους αναγνώστες του στο Public στις 20 Οκτωβρίου
Ερχεται στην Αθήνα ο σκωτσέζος συγγραφέας Φίλιπ Κερ



Στην Αθήνα θα βρίσκεται ο σκωτσέζος Φίλιπ Κερ, συγγραφέας των μυθιστορημάτων η «Τριλογία του Βερολίνου» (2012), «Μοιραία Πράγα» (2013) και «Άνθρωπος χωρίς ανάσα» (2014), από τις εκδόσεις Κέδρος. Ο συγγραφέας θα συναντήσει τους έλληνες αναγνώστες του στο café του βιβλιοπωλείου Public στο Σύνταγμα, τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, στις 8.30 μ.μ. Συζητούν μαζί του οι δημοσιογράφοι Αντώνης Πανούτσος και Μάκης Προβατάς.

Thursday, October 16, 2014

«Ντρέπομαι που είμαι Αυστραλός», δήλωσε ο νικητής του βραβείου Booker, Ρίτσαρντ Φλάναγκαν

«Ντρέπομαι που είμαι Αυστραλός» δήλωσε ο 53χρονος συγγραφέας Ρίτσαρντ Φλάναγκαν, που είναι ο νικητής του φετινού 46ου Βραβείου Booker, για το μυθιστόρημά του «The Narrow Road to the Deep North» (εκδόσεις Chatto & Windus). Ο Φλάναγκαν μετά την απονομή του βραβείου άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση του Τόνι Αμποτ για την περιβαλλοντολογική πολιτική της. Ο συγγραφέας, που ζει στην Τασμάνια, είναι ακτιβιστής εδώ και χρόνια για την προστασία των δασών του νησιού. Θεωρεί δε, ότι με τα μέτρα που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση Αμποτ απειλεί με αφανισμό τεράστιες δασικές εκτάσεις.

«Ερχεται» στα ελληνικά το βραβευμένο με Booker 2014 βιβλίο του Ρ.Φλάναγκαν

  • Το «The Narrow Road to the Deep North» του αυστραλού συγγραφέα
  • ΤΟ ΒΗΜΑ:  16/10/2014 09:39 |
Ήδη πριν από την ανακοίνωση του Booker 2014, οι Εκδόσεις Άγρα είχαν «κλείσει» στη Φρανκφούρτη το «The Narrow Road to the Deep North», του αυστραλού νικητή Ρίτσαρντ Φλάναγκαν. Είναι ο τρίτος αυστραλός, μετά τους Τόμας Κένελι και Πίτερ Κάρεϊ, που λαμβάνει το μεγάλο αυτό λογοτεχνικό βραβείο του αγγλόφωνου κόσμου. Η «Άγρα» έχει ούτως ή άλλως εκδώσει και τα δύο άλλα βιβλία του που κυκλοφορούν στα ελληνικά: την Αγνωστη τρομοκράτισσα και το Εγχειρίδιο ιχθύων-μυθιστόρημα σε 12 ψάρια.

Έκθεση σπάνιου υλικού στην Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών

Θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά σπάνιοι θησαυροί της Βιβλιοθήκης

Wednesday, October 15, 2014

Ο Ελρόι επιστρέφει στο L.A. του ’40

DENNIS LEHANE / THE NEW YORK TIMES
Η Σκάρλετ Γιόχανσον στη «Μαύρη Ντάλια», την κινηματογραφική διασκευή ενός από τα πιο διάσημα μυθιστορήματα του Τζέιμς Ελρόι.

  • JAMES ELLROY
    Perfidia
    εκδ. Alfred Knopf, σελ. 701
Λίγοι συγγραφείς, από τη στιγμή που είναι ήδη γνωστοί, έχουν αλλάξει το στυλ τους τόσο δραστικά όσο ο Τζέιμς Ελρόι. Τον πρώτο καιρό, ο Ελρόι περιπλανήθηκε στα σοκάκια της «λαϊκής» αστυνομικής μυθοπλασίας του ’80, αξιοποιώντας διδάγματα από τον Τζιμ Τόμσον και τον Ντάσιελ Χάμετ, πριν αποκτήσει τη δική του φωνή με μια τριλογία σύγχρονων μυθιστορημάτων όπου πρωταγωνιστεί ένας ανισόρροπος, ρατσιστής, ιδιοφυής μπάτσος ονόματι Λόιντ Χόπκινς. Στην καθημερινότητά του, ο Χόπκινς αδιαφορεί για τους κανόνες δεοντολογίας, αλλά συγκρινόμενος με τα τέρατα που αντιμάχεται στον φωτισμένο με νέον υπόκοσμο του Λος Αντζελες, φαντάζει σχεδόν αγγελικός. Οταν ο Ελρόι έκλεισε την τριλογία Χόπκινς με τον «Λόφο της αυτοκτονίας», το 1986, σταμάτησε να ενδιαφέρεται και για την τοπική υποκουλτούρα και μετακινήθηκε στη δεύτερη ενσάρκωση της καριέρας του, εκείνη του ρομαντικού αλλά ολοένα και πιο χολερικού χρονικογράφου του Λος Αντζελες τα πρώτα χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ενα λαμπρό λογοτεχνικό φθινόπωρο


Στη Φρανκφούρτη το βιβλίο κινείται άλλοτε στους ιλιγγιώδεις ρυθμούς των νέων μέσων κι άλλοτε με τη ραθυμία και την περιέργεια του βιβλιόφιλου.

ΚΩΣΤΑΣ Θ. ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ, Η Καθημερινή, 11.10.2014 

Την Τετάρτη η έκθεση βιβλίου άνοιξε τις πύλες της «στην ίδια πόλη υπό βροχή». Από το πρωί είχε κανείς την αίσθηση ότι ο βροχερός καιρός στη Φρανκφούρτη δεν συμβάδιζε απλώς με το «λογοτεχνικό φθινόπωρο» (την ονομασία που δίνουν οι Γερμανοί στην παραγωγή των βιβλίων, που παρουσιάζονται στο μεγαλύτερο σαλόνι του βιβλίου και των Μέσων, όπως έχει πλέον εξελιχθεί η διεθνής έκθεση), αλλά υπογράμμιζε, σαν σε ασπρόμαυρη ταινία, τον θάνατο του 88χρονου Ζίγκφριντ Λεντς.

Στον Αυστραλό Ρίτσαρντ Φλάναγκαν το βραβείο Μπούκερ 2014

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Ρίτσαρντ Φλάναγκαν έγινε ο τρίτος Αυστραλός που τιμάται με το βραβείο Μπούκερ.

Ο Φλάναγκαν, 53 ετών, ο οποίος εθεωρείτο φαβορί, είναι ο νικητής του 46ου Βραβείου Μπούκερ για το μυθιστόρημά του «The Narrow Road to the Deep North» (εκδόσεις Chatto & Windus), η ιστορία του οποίου διαδραματίζεται στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο σε ένα στρατόπεδο ιαπώνων αιχμαλώτων πολέμου, στη μεθόριο Βιρμανίας-Ταϊλάνδης. Το βιβλίο εξιστορεί τη ζωή ενός χειρουργού, ο οποίος βασανίζεται από τύψεις εξαιτίας της σχέσης του με τη σύζυγο του θείου του.
Πραγματεύεται ζητήματα όπως ο ηρωισμός, η στωικότητα και η απανθρωπιά.

Πέθανε ο Ιταλός φιλόσοφος Τζοβάνι Ρεάλε σε ηλικία 83 ετών

Ο διεθνούς φήμης φιλόσοφος και καθηγητής Τζοβάνι Ρεάλε, εκ των σημαντικότερων μελετητών της αρχαίας σκέψης, άφησε την τελευταία του πνοή την Τετάρτη στην κατοικία του στην επαρχία Βαρέζε της βόρειας Ιταλίας αφήνοντας ως κληρονομιά ένα μνημειώδες φιλοσοφικό έργο για την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή φιλοσοφία. Ο θάνατος του πιο γνωστού σύγχρονου Ιταλού πλατωνιστή ανακοινώθηκε από τον εκδοτικό του οίκο La Scuola, ο οποίος και είχε αναλάβει την έκδοση του διάσημου εγχειριδίου φιλοσοφίας για διδασκαλία στα ιταλικά λύκεια που είχε συγγράψει ο Τζοβάνι Ρεάλε από κοινού με τον Ντάριο Αντισέρι.

Αλκη Ζέη: Επίτιμη διδάκτορας της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ

Μετά από σειρά διακρίσεων στην Ελλάδα -και κυρίως στο εξωτερικό- η Άλκη Ζέη η πλέον μεταφρασμένη (σε περισσότερες από 20 γλώσσες) συγγραφέας λογοτεχνικών και θεατρικών έργων για παιδιά και εφήβους, θα αναγορευθεί σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 10.30, στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Τα χαμένα διηγήματα του Τρούμαν Καπότε

Τέσσερα άγνωστα κείμενά του δημοσιεύθηκαν προσφάτως σε γερμανικό περιοδικό, προπομπός μιας ευρύτερης έκδοσης στα αγγλικά και στα γερμανικά στα τέλη του 2015 
Καρασαρίνης Μάρκος, ΤΟ ΒΗΜΑ: 15/10/2014 

 Ενα μεγάλο συγγραφικό όνομα. Μερικά χαμένα διηγήματα. Μια μεταθανάτια συλλογή. Το φαινόμενο του ξεσκονίσματος των συρταριών κορυφαίων λογοτεχνών προκειμένου μετά τον διαχωρισμό του σιταριού να κοσκινιστεί και η ήρα είναι εξαιρετικά διαδεδομένο την τελευταία δεκαετία, μόνο τα ονόματα αλλάζουν. Η πιο πρόσφατη περίπτωση αφορά σπαράγματα από τα αρχεία του Τρούμαν Καπότε. Αν υπάρχει μια ιδιαιτερότητα εδώ, αυτή αφορά το μέσο και τον τρόπο της δημοσίευσης: τα τέσσερα διηγήματά του που είδαν το φως στις 9 Οκτωβρίου παρουσιάστηκαν μεταφρασμένα στα γερμανικά από το «ZEITmagazin», το περιοδικό της εφημερίδας «Die Zeit».

Tuesday, October 14, 2014

Το βραβείο Booker 2014 στoν Ρίτσαρντ Φλάναγκαν

Ο αυστραλός συγγραφέας έγραψε μια μυθιστόρημα για τον έρωτα και τον πόλεμο
Μπέκος Γρηγόρης, ΤΟ ΒΗΜΑ: 15/10/2014

Ο 53χρονος αυστραλός συγγραφέας Ρίτσαρντ Φλάναγκαν είναι ο νικητής του εφετινού 46ου Βραβείου Μπούκερ για το μυθιστόρημά του «The Narrow Road to the Deep North» (εκδόσεις Chatto & Windus). Το βραβείο ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, τον βρετανό φιλόσοφο Α.Κ. Γκρέιλινγκ, σε επίσημη τελετή το βράδυ της Τρίτης 14 Οκτωβρίου στην κατάμεστη μεσαιωνική αίθουσα Γκίλντχολ του Λονδίνου. Το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται γύρω από το θέμα του ανέφικτου. Πρωταγωνιστής ένας αυστραλός γιατρός που ερωτεύεται τη γυναίκα του θείου του. Στις σπηλιές των κυνηγών της Τασμανίας, σε ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο της προπολεμικής εποχής, σε μια ταϊλανδέζικη φυλακή, στο λιμάνι του Σίδνεϊ. Το μυθιστόρημα αφηγείται μια ιστορία αγάπης με πολλές μορφές. Το ενδιαφέρον του εφετινού βραβείου είναι ότι συμπεριέλαβε και την αμερικανική λογοτεχνία. Στα 46 χρόνια της ιστορίας του θεσμού, ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαν και Αμερικανοί (δύο στην βραχεία λίστα).

Το βραβείο Μπούκερ απονέμεται από το 1969 στο καλύτερο πρωτότυπο μυθιστόρημα γραμμένο στην αγγλική γλώσσα. Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό είχαν ως το 2013 οι πολίτες της Κοινοπολιτείας των Εθνών, της Ιρλανδίας και της Ζιμπάμπουε, δηλαδή Βρετανοί και κάτοικοι πρώην βρετανικών αποικιών.

Saturday, October 11, 2014

Κική Δημουλά: «Θα ήθελα να είμαι συνομήλικη με το αιώνιο»

Η ποιήτρια και ακαδημαϊκός μιλάει στο «Βιβλιοδρόμιο» για τη σύγκρουσή της με τη λογική, για την απήχηση του έργου της, το Ιντερνετ αλλά και το επεισόδιο της Κυψέλης
Λίγο πριν φτάσω στο σπίτι του σκηνογράφου και εικαστικού Ντίνου Πετράτου (όπου και έγινε η συνέντευξη με την Κική Δημουλά), σε έναν «τοίχο» του facebook αναρτήθηκε ο στίχος της, «Ερασιτέχνης άνθρωπος είμαι πόσο καλύτερα παράπονα να φτιάξω;».

Δεν ξέρω αν η μέγιστη επιτυχία για έναν ποιητή είναι να γίνει viral στο Διαδίκτυο (ίσως και αδικώντας τον με το να αποσπάμε φράσεις από το έργο του ως σλόγκαν), σύνθημα στον τοίχο, απαντοχή ερώτων και καημών ή κάτι από αυτά συν την κριτική αξιολόγηση των ειδικών της λογοτεχνίας.

Thursday, October 9, 2014

Στον Γάλλο Πατρίκ Μοντιανό το Νομπέλ Λογοτεχνίας



Ο Γάλλος Πατρίκ Μοντιανό είναι ο νικητής του φετεινού Νομπέλ Λογοτεχνίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας, ο Μοντιανό βραβεύεται "για την τέχνη της ανάμνησης με την οποία ζωντανεύει τις πιο ασύλληπτες ανθρώπινες μοίρες και αποκαλύπτει τον πραγματικό κόσμο της κατοχής". Ο Πατρικ Μοντιανό γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου 1945 σε προάστιο των Παρισίων. Ο πατέρας του ήταν επιχειρηματίας και η μητέρα του ηθοποιός. Σπούδασε στο  Lycée Henri-IV στο Παρίσι, όπου ο καθηγητής Γεωμετρίας ήταν ο Ρεϊμόν Κενώ, ένας συγγραφέας που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή του. Ο Μοντιανό έκανε το ντεμπούτο του ως συγγραφέας το 1968, με το μυθιστόρημα  La place de l’étoile, το οποίο είχε μεγάλη επιτυχία.

Tuesday, October 7, 2014

Ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ συγγραφέας


Το πρώτο μυθιστόρημα του καναδού σκηνοθέτη είναι οργανικά ενταγμένο στον κόσμο των ταινιών του

Καρασαρίνης Μάρκος, ΤΟ ΒΗΜΑ: 07/10/2014

Το πρώτο μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ με τίτλο «Consumed» κυκλοφορεί στην Αμερική στις 9 Οκτωβρίου. Η κινηματογραφική δουλειά του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ έμοιαζε πάντοτε να ακουμπάει μια πλευρά της στη λογοτεχνία των παραισθησιογόνων. Θα μπορούσε να είναι εκείνη του Γουίλιαμ Μπάροουζ, το «Γυμνό γεύμα» του οποίου ο καναδός σκηνοθέτης γύρισε σε φιλμ το 1986, διαισθητικά όμως ένιωθε κανείς μια στενότερη συγγένεια με τον βρετανό λογοτέχνη Τζέιμς Γκράχαμ Μπάλαρντ. Σεξ και ασθένεια, ακραία σωματικά πάθη, σκοτεινές διανοητικές εμμονές, η διαστροφή της τεχνολογίας για την ικανοποίηση των προσωπικών έξεων παρέπεμπαν εκεί ήδη από τους «Διχασμένους» του 1988, προτού ο Κρόνενμπεργκ μεταφέρει στη μεγάλο οθόνη το αμφιλεγόμενο «Crash» του Μπάλαρντ το 1996 και επιβεβαιώσει την αμοιβαία τους έλξη για την κοινοτοπία της ανθρώπινης ψυχοπαθολογίας με το «μπαλαρντικού» χαρακτήρα «eXistenZ» του 1999. Σε αυτή τη σύζευξη παράδοξου και καθημερινού επιστρέφει σήμερα, αλλά από τη σκοπιά του συγγραφέα πλέον: το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Consumed» (εκδόσεις Fourth Estate) κυκλοφόρησε στην Αμερική στις 9 Οκτωβρίου.

Πέθανε ο Ζίγκφριντ Λεντς σε ηλικία 88 ετών


Από τους πλέον σημαντικούς μεταπολεμικούς συγγραφείς της Γερμανίας

Ο Ζίγκφριντ Λεντς (Siegfried Lenz) ήταν ιδιαιτέρως αγαπητός στην πατρίδα του, πολυδιαβασμένος και πολυβραβευμένος συγγραφέας. Έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 7 Οκτωβρίου σε ηλικία 88 ετών. Μαζί με τους νομπελίστες Χάινριχ Μπελ και τον Γκίντερ Γκρας, εθεωρείτο ένας από τους πλέον σημαντικούς εκπροσώπους της μεταπολεμικής γερμανικής λογοτεχνίας ενώ υπήρξε και ιδρυτικό μέλος της περίφημης «Ομάδας 47». Με το έργο του στόχευσε στην συλλογική υπέρβαση του ναζιστικού παρελθόντος της Γερμανίας.

Monday, October 6, 2014

Νόμπελ Λογοτεχνίας: Φαβορί για τα γραφεία στοιχημάτων οι Νγκούτζι και Μουρακάμι

Guardian
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των γραφείων στοιχημάτων, ο Ιάπωνας Χαρούκι Μουρακάμι και ο Κενυάτης Νγκούτζι γουα Τιονγκό είναι φαβορί για το μεγάλο βραβείο.
Η Σουηδική Ακαδημία θα ανακοινώσει τον εκλεκτό της συγγραφέα το πρωί της Πέμπτης. Μέχρι τότε, όμως, τα γραφεία στοιχημάτων δίνουν τις δικές τους προβλέψεις. Το Ladbrokes, το οποίο έχει καταφέρει στο παρελθόν να προβλέψει το νικητή, θεωρεί ως επικρατέστερους (4/1) τους Νγκούτζι και Μουρακάμι.
Στην Τρίτη θέση του Ladbrokes βρίσκεται η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, η Λευκορώσος ερευνήτρια δημοσιογράφος (7/1) και ακολουθεί ο Σύρος ποιητής Άδωνις (10/1) μαζί με το Γάλλο μυθιστοριογράφο, Πατρίκ Μοντιάνο.
Ο Μουρακάμι περιγράφεται από το Ladbrokes ως ο «αγαπημένος των αναγνωστών». Η Ακαδημία Νόμπελ θα διατηρήσει και φέτος την παράδοση που τη θέλει να ενημερώνει το νικητή μισή ώρα πριν την επίσημη ανακοίνωση.

Sunday, October 5, 2014

Δάκρυα για άτυχους έρωτες


ΛΙΝΑ ΠΑΝΤΑΛΕΩΝ, Η Καθημερινή, 5/10/2014
  • ΒΑΣΩ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, Καιρός ήταν, εκδ. Εστία, σελ. 72
Το ειδύλλιο της γυναικείας γραφής με την ερωτική θεματολογία είναι εδώ και αιώνες φλογερό, σε αντίθεση με τους δύσκολους έρωτες, που τυραννούν τις μυθοπλαστικές ηρωίδες. Η Βάσω Νικολοπούλου φαίνεται να έλκεται και εκείνη από τα δράματα της σάρκας, καθώς μετά τον θρηνητικό μονόλογο της Βασιλικής (2010), εγκατασπείρει την ερωτική απόγνωση προδομένων γυναικών στις μικρές ιστορίες της παρούσας συλλογής. Ο πρόσβαρος μελοδραματισμός του προηγούμενου βιβλίου έχει κάπως υποχωρήσει, αλλά ο πόνος του χωρισμού και της διάψευσης παραμένει αβάσταχτος για τις αφηγήτριες. Στην ουσία πρόκειται για μία αφηγήτρια, οι συναισθηματικές διακυμάνσεις της οποίας διαμοιράζονται στα σαράντα έξι, μονοσέλιδα συνήθως, πεζά του βιβλίου.

Ο Τζόναθαν Φράνζεν βιογραφούμενος

Ο γνωστός αμερικανός συγγραφέας των «Διορθώσεων» και της «Ελευθερίας» θα δει σε ηλικία μόλις 55 ετών την πρώτη του βιογραφία
Η βιογραφία ενός ζώντος λογοτέχνη δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σκοντάφτει κυρίως σε ζητήματα χρόνου: αυτού της αντικειμενικής αξιολόγησης ενός έργου που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, εκείνου της φυσικής παρουσίας του προσώπου που ελέγχει τη δημόσια εικόνα και τον ιδιωτικό βίο του. Εξ ου και σπάνια απαντάται, ακόμη και για τα μεγάλα ονόματα μιας εποχής. Ο Τόμας Πίντσον δεν διαθέτει σήμερα βιογραφία, ούτε και ο Ντον Ντελίλο. Ως εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, ο Φίλιπ Ροθ έχει. Ο Τζόναθαν Φράνζεν θα αποκτήσει.

Thursday, October 2, 2014

Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων απονεμήθηκε στον Δημήτρη Ραυτόπουλο. Αφορά το σύνολο του έργου του 90χρονου κριτικού βιβλίων

Στη «δική του Καρυάτιδα, τη γυναίκα του» αφιέρωσε ο 90χρονος κριτικός λογοτεχνίας Δημήτρης Ραυτόπουλος το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του, το οποίο αποδέχθηκε με «συγκίνηση και ταπεινότητα», και το οποίο του απένειμε ομόφωνα η Επιτροπή των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2013. Η τελετή απονομής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2013 (αφορά στις εκδόσεις του 2012) και των Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2012 πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνου Τασούλα, της υφυπουργού Άντζελας Γκερέκου, της πρώην προέδρου της Βουλής Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη, πολλών συγγραφέων και ανθρώπων από τον χώρο του βιβλίου.