Friday, January 25, 2013

Το ζήτημα της Εθνικής Βιβλιοθήκης


  • Του Χαραλαμπου Μ. Μουτσοπουλου*Η Καθημερινή, 25/1/2013
H Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, όπως και όλες οι εθνικές βιβλιοθήκες και στις πέντε ηπείρους, από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη μέχρι της Ουγκάντας, είναι ο σημαντικότερος εθνικός φορέας πολιτισμού, ο θησαυροφύλακας της εθνικής πνευματικής συλλογής. Συγκεντρώνει, επεξεργάζεται, συντηρεί, διαφυλάσσει και προβάλλει τη συλλογή, αναπτύσσει δραστηριότητες με στόχο την ενίσχυση της πολιτιστικής και πνευματικής ζωής της χώρας, συντάσσει την αναδρομική και τρέχουσα εθνική βιβλιογραφία, παρέχει τις εθνικές υπηρεσίες διεθνών αριθμοδοτήσεων, όπως αυτές των βιβλίων (ISBN), των περιοδικών (ISSN) και των μουσικών εκδόσεων (ISMN). Φήμες, διεκδικήσεις, δηλώσεις, ανακοινώσεις, «σχέδια» δίνουν και παίρνουν στις μέρες μας: η Εθνική Βιβλιοθήκη λέγεται ότι συγχωνεύεται με τις δημόσιες βιβλιοθήκες σ’ έναν πανελλήνιο φορέα δημοσίων βιβλιοθηκών. Λες και η Εθνική Βιβλιοθήκη είναι μία επιπλέον δημόσια υπηρεσία που είχε, σαν δημόσιος υπάλληλος, μία αρμοδιότητα και τώρα της την αφαιρούμε ή την προσαρμόζουμε στα μέτρα μας ανάλογα με τις δικές μας φιλοδοξίες και τα προσωπικά μας στοιχήματα.

Sunday, January 6, 2013

Σάρωσε τα βρετανικά βραβεία η Χίλαρι Μαντέλ... Μετά το Booker πήρε και το βραβείο Costa για το μυθιστόρημά της «Bring up the Bodies»


Στη βρετανή συγγραφέα Χίλαρι Μαντέλ, η οποία κέρδισε πρόσφατα για δεύτερη φορά το βραβείο Booker, απονεμήθηκε και το βρετανικό λογοτεχνικό βραβείο Costa Book Award για το μυθιστόρημά της Bring up the Bodies. Η Μαντέλ είναι η πρώτη συγγραφέας που κερδίζει την ίδια χρονιά και το Booker και το Costa. To Bring up the Bodies είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην εποχή των Τυδώρ και αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου μυθιστορήματός της Γουλφ Χολ(Πάπυρος, 2010). Πρόκειται να εκδοθεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πάπυρος μέσα στο 2013.

Η ιστορία των εκδόσεων ΑΓΡΑ στο βιβλιοπωλείο Ιανός. Σειρά εκδηλώσεων αρχίζει από τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου



Στη σειρά των εκδηλώσεων «Η ιστορία των εκδοτών» παρουσιάζεται την Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου, στις 8 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο Ιανός ο  εκδότης  Σταύρος Πετσόπουλος, των εκδόσεων ΑΓΡΑ και  συνομιλεί με τον Γιάννη Ν. Μπασκόζο, επιμελητή του κύκλου εκδηλώσεων.  Παρεμβαίνουν συγγραφείς και φίλοι των εκδόσεων Άγρα. Οι εκδόσεις Άγρα με μια 35χρονη περίπου παρουσία στον εκδοτικό χώρο και με πάνω από 1000 τίτλους στον κατάλογό τους αγαπήθηκαν από το αναγνωστικό κοινό χάρις στο ιδιαίτερο ύφος, την αισθητική τους και τους συγγραφείς τους.

Εχασε τη μάχη η Ρούλα Κακλαμανάκη, στα 77 της χρόνια!



"ΕΦΥΓΕ" η συγγραφέας και πολιτικός Ρούλα Κακλαμανάκη, σε ηλικία 77 ετών, το απόγευμα του Σαββάτου, στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα.
Είχα να δω την Ρούλα από το 1999, όταν είχε κυκλοφορήσει το βιβλίο της με τη βιογραφία του Γιάννη Ρίτσου. Της είχα κάνει μια συνέντευξη για τη ΝΕΤ. Ήταν μια σπουδαία γυναίκα. Οι αγώνες της γνωστοί αλλά και η θητεία της στα Γράμματα επίσης γνωστή. Είχαμε γνωριστεί από τότε που είχε αναλάβει Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων (1981-1986). Δυναμική γυναίκα, πολιτεύτηκε με εντιμότητα και θάρρος. 

Η Ρούλα Κακλαμανάκη γεννήθηκε στον Πειραιά από Μονεμβασίτες γονείς. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε ως δικαστικός υπάλληλος από το 1959 ως το 1967 και από το 1967 μέχρι το 1977 ως δικαστής. Την περίοδο 1978-1981 άσκησε τη δικηγορία.

Friday, January 4, 2013

Συμβιβασμός το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Στάινμπεκ το 1962 δείχνουν αρχεία στη Σουηδία


Το Νόμπελ στον Αμερικανό συγγραφέα Τζον Στάινμπεκ το 1962 είχε προκαλέσει συζητήσεις   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Η καλύτερη λύση ανάμεσα σε μια προβληματική δεξαμενή υποψηφίων θεωρήθηκε ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ, ο οποίος το 1962 κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Στοιχεία από αρχεία που άνοιξαν στη Σουηδία, δείχνουν ότι ο Στάινμπεκ αποτέλεσε μία συμβιβαστική λύση για την επιτροπή που αποφασίζει για το βραβείο. Εκτός από τον Στάινμπεκ, υποψήφιοι για το βραβείο ήταν ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας Ζαν Ανούιγ, η Κάρελ Μπλίξεν από τη Δανία, ο Βρετανός Λόρενς Ντάρελ και ο Άγγλος ποιητής Ρόμπερτ Γκρέιβς. Σύμφωνα με τα -διαβαθμισμένα έως τώρα- έγγραφα της τετραμελούς επιτροπής Νόμπελ της Σουηδικής Ακαδημίας, δείχνουν ότι τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν να κερδίσει το βραβείο ο Στάινμπεκ (συγγραφέας αριστουργημάτων όπως το Άνθρωποι και Ποντίκια και Τα Σταφύλια της Οργής), ωστόσο εκφράστηκαν επιφυλάξεις.