Wednesday, December 31, 2008

Βραβεία Ουράνη και Πέτρου Χάρη: Τολμηρές επιλογές στη λογοτεχνία

Οι καταξιωμένοι Τίτος Πατρίκιος και Μένης Κουμανταρέας και η πολλά υποσχόμενη Δήμητρα Κολλιάκου πήραν τα Βραβεία Ουράνη και Πέτρου Χάρη

Ο Τίτος Πατρίκιος και ο Μένης Κουμανταρέας έχουν μακρά ιστορία στον χώρο της λογοτεχνίας. Σ' αυτούς απονεμήθηκαν τα βραβεία ποίησης και πεζογραφίας αντίστοιχα του Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη για το σύνολο του έργου τους. Με την τιμή αυτή επιβραβεύονται δύο προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων που αποτύπωσαν στο έργο τους την εποχή τους και άφησαν παρακαταθήκες για το μέλλον.

Τα άλλα βραβεία Ουράνη δόθηκαν στη Μαρία Πυλιώτου για το βιβλίο της «Μ' αγαπάς; Σ' αγαπώ!!!» (Παιδικής Λογοτεχνίας) και στον Διονύσιο Μαγκλιβέρα για το «Η ζωή ως διαδρομή» (Δοκιμίου). Ολα τα βραβεία συνοδεύονται από το ποσό των 6.000 ευρώ.

«Θα ήθελα να έπαιρνα αυτό το βραβείο όχι ανάμεσα από δολοφονικές σφαίρες, δακρυγόνα, σπασμένα όνειρα και τζάμια», δήλωσε ο Μένης Κουμανταρέας
Σε μια νέα και πολλά υποσχόμενη πεζογράφο, τη Δήμητρα Κολλιάκου, πήγε το βραβείο μυθιστορήματος (6.000 ευρώ) του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη για το βιβλίο της «Θερμοκρασία δωματίου». Στον ποιητή της γενιάς του '70 Γιώργο Βέη δόθηκε το βραβείο Λάμπρου Πορφύρα (5.000 ευρώ) για την ποιητική του συλλογή «Λεπτομέρειες κόσμων». Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και πανεπιστημιακός Νίκος Μπακουνάκης κέρδισε το βραβείο Ελένης και Πάνου Ψημένου (5.000 ευρώ) για τη μελέτη του «Μια στιγμή της Ευρώπης στην Ελλάδα του 19ου αιώνα. Ο λόγος, η εικόνα, ο μύθος του Ανδρέα Ρηγόπουλου».

ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ: «Το ότι αποδέχτηκα αυτή τη βράβευση σημαίνει ότι αισθάνθηκα και χαρά και ικανοποίηση. Οφείλω να ευχαριστήσω αυτούς που μου την προσέφεραν. Οπωσδήποτε το βραβείο δεν είναι καμία εξουσία, σου δίνει όμως μια ηθική ικανοποίηση και μια κάποια υλική ικανοποίηση. Ας μη γελιόμαστε, όλοι έχουμε την τάση να κρίνουμε τη σπουδαιότητα ενός βραβείου ανάλογα με την υλική του υπόσταση. Το βραβείο που περισσότερο σέβονται και επιθυμούν όλοι ανεξαιρέτως (ίσως μόνο με την εξαίρεση του Σαρτρ) είναι το Νομπέλ, που έχει και τη μεγαλύτερη οικονομική παροχή. Να θυμίσω ότι και το βραβείο Λένιν -προηγουμένως βραβείο Στάλιν- είχε σχεδόν τις ίδιες χρηματικές παροχές με το Νομπέλ. Από τα είκοσι βιβλία που έχω βγάλει -δεκάξι ποίησης και τέσσερα πεζογραφίας- δεν έχει βραβευτεί ποτέ κανένα».

Η Δήμητρα Κολλιάκου, συγγραφέας του εξαιρετικού μυθιστορήματος «Θερμοκρασία δωματίου», πήρε το βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη
ΜΕΝΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ: «Θα ήθελα αυτό το βραβείο να το έπαιρνα υπό άλλες συνθήκες και όχι ανάμεσα από δολοφονικές σφαίρες, δακρυγόνα, σπασμένα όνειρα και τζάμια. Αυτό που προέχει είναι τα γεγονότα που ζήσαμε και δεν αποκλείεται να ξαναζήσουμε αν δεν συνετιστούν οι υπεύθυνοι, να οδηγήσουν σε μια έξοδο και λύτρωση για όλους μας».

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΛΛΙΑΚΟΥ: «Είμαι πολύ συγκινημένη. Ηταν μεγάλη τιμή για μένα η βράβευση από το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας. Γνωρίζω ότι με το ίδιο βραβείο έχουν τιμηθεί σημαντικοί Ελληνες λογοτέχνες. Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι τα μέλη του ιδρύματος ξεχώρισαν το βιβλίο μου. Ελπίζω ότι θα ανταποκριθώ στις προσδοκίες που δημιουργεί μια τέτοια διάκριση».


Β.Κ. ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/12/2008

Ο Αυστραλός πατέρας, ο φιλάνθρωπος ιερέας και οι Ελληνίδες της δράσης


Της ΝΙΝΕΤΤΑΣ ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ

Δεν ήταν το μοναδικό μάθημα που ήθελε φέτος να δώσει η Ακαδημία Αθηνών στην ελληνική κοινωνία. Διάλεξε να τιμήσει κι έναν ταπεινό ιερέα, τον πατέρα Αντώνιο Παπαϊωάννου του Αγ. Γεωργίου στον Κολωνό, που σιτίζει καθημερινά στην «Κιβωτό του Κόσμου» 400 μανάδες και παιδιά της προσφυγιάς. Ετσι, έδωσε ένα μικρό αντιπαράδειγμα στη ζοφερή εικόνα απληστίας των ρασοφόρων της Μονής Βατοπεδίου.

Πλάγια
Ο μεγάλος απών: το βραβείο του Ολιβερ Ζάμιτ παρέλαβε ο πρέσβης της Αυστραλίας Τζέρεμι Νιούμαν
Η βραδιά ήταν, όπως πάντα, λαμπρή. Παρόντες ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, μέλη της κυβέρνησης (Γιώργος Αλογοσκούφης, Σπύρος Ταλιαδούρος), ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, εκπρόσωποι κομμάτων. Η πανηγυρική συνεδρία ξεκίνησε με μια επίκαιρη ομιλία του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Κωνσταντίνου Δρακάτου με θέμα «Πρόβλημα των συσσωρευμένων διαρθρωτικών αδυναμιών της Ελληνικής Οικονομίας», για να δοθεί η σκυτάλη στον γενικό γραμματέα Νικόλαο Ματσανιώτη, ο οποίος παρουσίασε τα πεπραγμένα της περασμένης χρονιάς και τους τιμώμενους, συνολικά 55.

Την κορυφαία διάκριση, το χρυσό μετάλλιό της, η Ακαδημία το πρόσφερε σε μια μη κυβερνητική οργάνωση. Το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων, που υπάρχει εδώ και έναν αιώνα. Στη δεκαετία του '20 μερίμνησε για την περίθαλψη των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, λειτούργησε νυχτερινές σχολές για την κατάρτιση γυναικών, ίδρυσε νομικό γραφείο, το πρώτο στην Ελλάδα, που παρείχε μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του '90 δωρεάν νομικές συμβουλές σε γυναίκες, περιέθαλψε τα ορφανά του πολέμου και από το 1975 μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται στην παρακολούθηση και στον έλεγχο της εφαρμογής των διεθνών συμβάσεων για τη μείωση των διακρίσεων κατά των γυναικών.

Το αργυρό της μετάλλιο απένειμε σε έναν δικό της άνθρωπο που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, τον καθηγητή Δημήτριο Ζ. Σοφιανό, αθόρυβο μελετητή των χειρογράφων και της ιστορίας των Μετεώρων και άλλων μοναστηριών. Παλαιογράφος στο Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ερευνητής στο Κέντρο Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, διευθυντής του Κέντρου από το 1984 έως την εκλογή του ως καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, συνέχισε με αφοσίωση το έργο των προκατόχων του Νίκου Βέη και Λέανδρου Βρανούση στη μελέτη των χειρογράφων και κωδίκων των μοναστηριών, γράφοντας πλήθος ερευνητικών έργων.

Ο Τίτος Πατρίκιος παραλαμβάνοντας το βραβείο του από τα χέρια του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Κωνσταντίνου Δρακάτου
Επιστήμονες (ιδίως γιατροί αφιερωμένοι στην έρευνα), νέοι καλλιτέχνες, συγγραφείς ιστορικών, αρχαιολογικών και φιλολογικών βιβλίων βρέθηκαν και φέτος εμπρός από το προεδρείο. Ανάμεσά τους δύο Ελβετοί γιατροί: ο Ζουλιέν Γκριβέλ και ο Αλέν Μοργκαντινί, που τιμήθηκαν για την πολύχρονη προσφορά τους σε πάσχοντες από τη νόσο Hansen συμπολίτες μας.

Οι πιο τολμηρές επιλογές έγιναν από την Επιτροπή των Βραβείων Ουράνη, η οποία φάνηκε να ξεπερνάει τις πολιτικές, ιδεολογικές και αισθητικές προκαταλήψεις του παρελθόντος. Ετσι, τα φώτα έπεσαν στον Τίτο Πατρίκιο και τον Μένη Κουμανταρέα. Υπήρχαν όμως κι άλλοι που παρέλαβαν τον μπλε βελούδινο κύλινδρο, γιατί εργάζονται χρόνια τώρα προσφέροντας βιβλία γνώσης, όπως για παράδειγμα ο Ανδρέας Μαρκαντωνάτος, που βραβεύτηκε για το βιβλίο του «Oedipus at Colonus: Sophocles, Athens and the World», η Ζακλίν Καραγιώργη, που έγραψε το βιβλίο «Κύπρις, η Αφροδίτη της Κύπρου: Αρχαίες πηγές και αρχαιολογικές μαρτυρίες», ο Παντελής Νίγδελης με τα «Επιγραφικά Θεσσαλονίκεια» και η Βασιλική Σταματοπούλου με τη μελέτη της «Οπλον. Η αργολική ασπίδα και η τεχνολογία της».

Την τιμητική του είχε και ο ζωγράφος Τάκης Κατσουλίδης, ο οποίος βραβεύτηκε για το σύνολο του έργου του, όπως και ο Βορειοελλαδίτης χαράκτης Χριστόδουλος Γκαλτέμης. Ενώ ο συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης πήρε το βραβείο εις μνήμην Γιάννη Παπαϊωάννου (5.000 ευρώ) για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της σοβαρής ελληνικής μουσικής.

Το μεγαλύτερο, πάντως, χειροκρότημα κέρδισαν οι Ελληνες αθλητές και αθλήτριες που μας κάνουν υπερήφανους όταν αγωνίζονται με πείσμα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, υπερνικώντας τα σωματικά τους εμπόδια. *


Τάξη Θετικών Επιστημών

* Ιωάννης Μπαζιώτης και Ευριπίδης Μπόσκος (βραβείο Κτενά).

* Θεόδωρος Στάμου (βραβείο Κτενά).

* Ελευθερία Κοροπούλη (βραβείο Κέπετζη), αριστούχος Ιατρικής Σχολής.

* Χριστίνα Σταλιά, Αναστάσιος Γκοτζαμάνης, Γεώργιος Ζιώγας, Νικόλαος Βλασταράς (βραβείο Λαμπαδαρίου), αριστούχοι απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών.

* Χριστόφορος Κωτσάκης (βραβείο Λαμπαδαρίου).

* Ηλίας Σταμπολιάδης (βραβείο Μούσουλου), για εργασία στη Μεταλλειολογία - Μεταλλευτική.

* Ιωάννης Κούτσης, Νικόλαος Πουλακάκης, Γεώργιος Παπαδούλης, Ανδρέας Καραμάνος, Γαρυφαλλιά Οικονόμου, Ανδρέας Παπασταύρου (βραβεία Μπενάκη).

* Ιωάννης Χατζηζήσης (βραβείο Βλυσίδη).

* Μιχάλης Καρανδεινός (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών).

Β' Τάξη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών

* Κριστίν - Ανη Τοκατλιάν (βραβείο Μυκονίου) πιανίστα.

* Παναγιώτης Φ. Χριστόπουλος (βραβείο Κόκκινου).

* Μαρίνα Δετοράκη (έπαθλο Κατσαρά) για εργασία στη Βυζαντινή Φιλολογία.

* Παντελής Νίγδελης (βραβείο Οικονόμου).

* Χαρίκλεια Κωνσταντινίδη (βραβείο Μαρίας Θεοχάρη).

* Μιλτιάδης Μιχαλόπουλος (βραβείο Συνδέσμου των εν Αττική Λακεδαιμονίων).

* Βασιλική Γ. Σταματοπούλου (βραβείο Αυρηλίας Κομνηνού).

* Δημήτριος Ι. Τσιουρής, Σταυρούλα Δ. Τσιουρή, Αθανασία Δ. Τσιουρή και Χρήστος Κολλερός (βραβεία Κέντρου Ερεύνης Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας).

* Χριστόδουλος Γκαλτέμης (βραβείο Ακαδημίας) ζωγράφος.

* Κωνσταντίνος Κοτσίλης (έπαινος).

* Χάρης Καραμπαρμπούνης (έπαινος).

Γ' Τάξη Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών

* Πρόδρομος-Ιωάννης Προδρομίδης (βραβείο Σεπεντζή).

* Ευστράτιος Δ. Ταρίνας (βραβείο Μπότση).

* Χρήστος Δεσύλλας (βραβείο Καψάσκη).

* Χρήστος Μπαλόγλου (βραβείο Καραβία).

* Σύλλογος «Δωδεκανησιακή Μέλισσα» (βραβείο Ακαδημίας).

* Αρης Σταθάκης (βραβείο Ακαδημίας).

* Μιχάλης Τσιρώνης (έπαινος).

* Περιοδικό «Νομοθεσία Ι.Κ.Α.» (έπαινος).

* Αναστασία Τσιακάλου (έπαινος).

* Ιωάννης Κ. Διώτης Πρωτοπρεσβύτερος (έπαινος).
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/12/2008

Tuesday, December 30, 2008

Τους Τίτο Πατρίκιο και Μένη Κουμανταρέα βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών


Για το σύνολο του έργου τους

TO BHMA, Αθήνα - Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008 [ 21:45 ]

Το βραβείο ποίησης στον Τίτο Πατρίκιο και το βραβείο πεζογραφίας στον Μένη Κουμανταρέα απένειμε η Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου τους, στη διάρκεια της καθιερωμένης πανηγυρικής συνεδρίας, στην οποία φέτος ξεχώρισε η επιβράβευση του ανθρωπισμού.

«Ποτέ δεν είναι οι μέρες ποιητικές και ακριβώς γι΄αυτό χρειάζεται η ποίηση. Και όσο λιγότερο ποιητικές είναι τόσο πιο κόντρα πρέπει να πηγαίνεις», δήλωσε ο Τίτος Πατρίκιος. Προβληματισμένος για τις ταραγμένες μέρες που βίωσε η Ελλάδα, δήλωσε ότι προσπαθεί να κατανοήσει τα γεγονότα «χωρίς έτοιμες ιδέες και χωρίς να θέλει να ταυτιστεί με τους νέους, παριστάνοντας τον δεκαεξάρι».

Για τον Μένη Κουμανταρέα, τα βραβεία «θα έπρεπε να τα παίρνουμε νέοι, να μας δίνουν αυτοπεποίθηση, λεφτά και κουράγιο. Θυμάμαι όμως, λέει ο Μένης Κουμανταρέας, «μολονότι βραβευμένο το δεύτερο βιβλίο μου, Το αρμένισμα, δικάστηκε επί χούντας τέσσερις φορές και παραλίγο να καεί. Το τελευταίο , Το σόου είναι των Ελλήνων, σκεπάζεται τώρα από τους καπνούς των δακρυγόνων και τα δάκρυα για τον χαμό ενός νέου ανθρώπου αλλά και από τον φριχτό πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Οπωσδήποτε είναι μελαγχολικό να σε βραβεύουν για το σύνολο του έργου σου. Σημαίνει ότι όπου να 'ναι σημαίνουν κι οι καμπάνες».

Αναλυτικά, η Ακαδημία Αθηνών στην καθιερωμένη πανηγυρική συνεδρία της απένειμε τα εξής βραβεία:

Τάξη των Θετικών Επιστημών

1. Bραβείο Κωνσταντίνου Κτενά, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, από τα έσοδα του κληροδοτήματος Ευθυμίας Μερτσάρη, για τη συγγραφή πρωτότυπης εργασίας ορυκτολογικού περιεχομένου, στους κ.κ. Ιωάννη Μπαζιώτη και Ευριπίδη Μπόσκο για την εργασία τους «Petrogenesis of ultramafic rocks from the ultrahigh-pressure metamorphic Kimi complex in Eastern Rhodope (N.E. Greece)».

2. Bραβείο Κωνσταντίνου Κτενά, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, από τα έσοδα του κληροδοτήματος Ευθυμίας Μερτσάρη, για τη συγγραφή πρωτότυπης εργασίας με την οποία προωθείται η γεωλογική γνώση του ελληνικού χώρου, στον κ. Θεόδωρο Στάμου για την εργασία του «Υποθαλάσσια Γεωφυσική έρευνα αρχαίου ναυαγίου πλησίον του ακρωτηρίου του Μαραθώνα».

3. Βραβείο Αικατερίνης Κέπετζη, εις μνήμην του συζύγου της ιατρού Νικολάου Κέπετζη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, στην αριστούχο πτυχιούχο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ακαδημαϊκού έτους 2006-2007, στην κυρία Ελευθερία Κοροπούλη.

4. Τέσσερα (4) Βραβεία Δημητρίου Λαμπαδαρίου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ το καθένα, για τους ικανότερους στο μάθημα της Γεωδαισίας, αποφοίτους Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής, ακαδημαϊκού έτους 2006-2007, στους:

α. κ. Χριστίνα Σταλιά, απόφοιτο της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου
β. κ. Αναστάσιο Γκοτζαμάνη, απόφοιτο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών
γ. κ. Γεώργιο Ζιώγα, απόφοιτο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
δ. κ. Νικόλαο Βλασταρά, απόφοιτο του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης.

5. Βραβείο Δημητρίου Λαμπαδαρίου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για ερευνητική εργασία στον κλάδο της Γεωδαισίας, στον κ. Χριστόφορο Κωτσάκη για την εργασία του «Least-squares collocation with covariance-matching constraints».

6. Βραβείο της Οικογενείας Λουκά Μούσουλου, εις μνήμην του ακαδημαϊκού Λ. Μούσουλου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για πρωτότυπη ερευνητική εργασία στην Μεταλλειολογία - Μεταλλευτική, στον κ. Ηλία Σταμπολιάδη για την εργασία του «The evolution of a mineral liberation model by the repetition of a simple random breakage pattern».

7. Τέσσερα (4) Βραβεία Εμμανουήλ Μπενάκη , με χρηματικό έπαθλο 4.500 ευρώ το καθένα, για τη βράβευση πρωτοτύπων ερευνητικών εργασιών στα ακόλουθα θέματα: α) τη συστηματική εντόμων της Ελλάδας που αποτελούν αντικείμενα οικολογικού ενδιαφέροντος και δείκτη βιοποικιλότητας β) την ιστορική προέλευση αρτιγόνων ή απολιθωμένων ζωικών ειδών με μελέτη αλληλουχιών DNA γ) τη συστηματική αρθροπόδων της Ελλάδας σε ομάδα με γεωργικό ενδιαφέρον και δ) την αξιολόγηση καλλιεργημένων ποικιλιών φυτών στην Ελλάδα, στους:

α) κ. Ιωάννη Κούτση για την εργασία του: «Revision of the Turanana endymion species-group (Lycaenidae)»
β) κ. Νικόλαο Πουλακάκη για την εργασία του: «Ancient DNA forces reconsideration of evolutionary history of Mediterranean pygmy elephantids».
γ) κ. Γεώργιο Θ. Παπαδούλη για την εργασία του: «Phytoseiidae of Greece and Cyprus (acari: mesostigmata)» και
δ) κ. κ. Ανδρέα Ι. Καραμάνο, Γαρυφαλλιά Οικονόμου και Ανδρέα Παπασταύρου για το βιβλίο τους: «Evaluating Yield Responses to Water Stress and Drought Resistance Mechanisms of 20 Local Bread and Durum Wheat Landraces».

8. Βραβείο Οικογενείας Ιωάννου Βλυσίδη, εις μνήμην Αντιγόνης Βλυσίδη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για τη βράβευση πρωτότυπης ερευνητικής εργασίας ιατρικού περιεχομένου, στον Ιωάννη Χατζηζήση για την εργασία του: «Localization of High - Risk Coronary Atherosclerotic Plaques on the basis of a Low Endothelial Shear Stress: An Intravascular Ultrasound And Histopathology Natural History Study».

9. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Μιχάλη Καρανδεινό, για το βιβλίο του «Ποσοτικές Οικολογικές Μέθοδοι - Από την Θεωρία στην Πράξη» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλεια 2007).

Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών

1. Αργυρό μετάλλιο , μετά θάνατον, στον ομότιμο καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου Δημήτρη Ζ. Σοφιανό, για το σύνολο της επιστημονικής του προσφοράς.

2. Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, που αφορά στη βράβευση Έλληνα λυρικού ποιητή, στον κ. Γεώργιο Βέη για την ποιητική του συλλογή με τίτλο «Λεπτομέρειες κόσμων» (Ύψιλον/ βιβλία, 2006).

3. Βραβείο εις μνήμην Γιάννη Παπαϊωάννου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για τη βράβευση Έλληνα συνθέτη ο οποίος έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της σοβαρής ελληνικής μουσικής, στον κ. Φίλιππο Τσαλαχούρη.

4. Βραβείο Ελένης Τιμ. Μυκονίου, εις μνήμην των γονέων της Ανδρομέδας και Τιμολέοντος Μυκονίου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονεμόμενο σε αριστούχο διπλωματούχο πιανίστα, στην κυρία Κριστίν-Άνη Τοκατλιάν.

5. Βραβείο Διονυσίου Κοκκίνου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την καλύτερη επιστημονική ιστορική μελέτη Έλληνος συγγραφέως, στον κ. Παναγιώτη Φ. Χριστόπουλο για το βιβλίο του με τίτλο «Νικολάου Σπηλιάδου ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ, ήτοι Ιστορία της Επαναστάσεως των Ελλήνων» (Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαρίλαος Τρικούπης, Αθήνα 2007).

6. Βραβείο Ελένης και Πάνου Ψημένου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για εκδεδομένο έργο που αναφέρεται στην Νεοελληνική Ιστορία ή Φιλολογία από το 1669 μέχρι σήμερα, στον κ. Νικόλαο Μπακουνάκη για το βιβλίο του «Μια στιγμή της Ευρώπης στην Ελλάδα του 19ου αιώνα. Ο λόγος, η εικόνα, ο μύθος του Ανδρέα Ρηγόπουλου» (Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ, 2008).

7. Έπαθλο Μιχαήλ και Ιωάννου Κατσαρά, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για δημοσιευμένη, εντός της τελευταίας πενταετίας, εργασία Βυζαντινής Φιλολογίας, στην κα Μαρίνα Δετοράκη, για το βιβλίο της «Le martyre de Saint Arethas et de ses compagnons» (BHG 166). Edition critique, etude et annotation. College de France - CNRS. Centre de Recherche d’ histoire et civilisation de Byzance. (Paris 2007).

8. Βραβείο Γεωργίου Π. Οικονόμου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ για την βράβευση έργου αναφερομένου σε θέματα αρχαιολογικά ή ιστορικά της Μακεδονίας, στον κ. Παντελή Νίγδελη για το βιβλίο του: «Επιγραφικά Θεσσαλονίκεια» (Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, Θεσσαλονίκη, 2006).

9. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, που αφορά στη βράβευση του καλυτέρου έργου κλασσικής φιλολογίας -ελληνικής ή λατινικής - δημοσιευμένου εντός της τελευταίας πενταετίας, στον κ. Ανδρέα Μαρκαντωνάτο, για το βιβλίο του «Oedipus at Colonus: Sophocles, Athens and the World» (Walter de Gruyter, Berlin 2007).

10. Βραβείο Μαρίας Σ. Θεοχάρη, αθλοθετούμενο από το Ίδρυμα «Περικλής Σ. Θεοχάρης», για πρωτότυπη επιστημονική μελέτη με θέμα από την βυζαντινή ή μεταβυζαντινή περίοδο, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, οίκοθεν, στην κα Χαρά Κωνσταντινίδη για το βιβλίο της με τίτλο «Ο Μελισμός. Οι συλλειτουργούντες ιεράρχες και οι άγγελοι - διάκονοι μπροστά στην αγία τράπεζα με τα τίμια δώρα ή τον ευχαριστιακό Χριστό» (Βυζαντινά Μνημεία 14, Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., Εκδόσεις Π. Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2008).

11. Βραβείο του Συνδέσμου των εν Αττική Λακεδαιμονίων, σύμφωνα με τους όρους της διαθήκης του Ηλία Σαρ. Κατσίχτη, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης, δημοσιευμένης ή ανέκδοτης, με θέμα από την ιστορία της Αρχαίας Σπάρτης, στον κ. Μιλτιάδη Μιχαλόπουλο για την μελέτη του: «Εις το όνομα του Λυκούργου. Η άνοδος και η πτώση του επαναστατικού σπαρτιατικού κινήματος (243-146 π.Χ.)».

12. Βραβείο Αυρηλίας Κομνηνού, εις μνήμην της κόρης της Μαίρης Κομνηνού -Αναγνωστοπούλου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την βράβευση ανεκδότου έργου αρχαιολόγου-συγγραφέα, ηλικίας έως 40 ετών, στην κυρία Βασιλική Γ. Σταματοπούλου, για την μελέτη της με τίτλο: «Όπλον. Η αργολική ασπίδα και η τεχνολογία της».

13. Δύο (2) Βραβεία του Κέντρου Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων - ΙΛΝΕ της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ το καθένα, στους Δημήτριο Ι. Τσιουρή, Σταυρούλα Δ. Τσιουρή και Αθανασία Δ. Τσιουρή, για την ανέκδοτη συλλογή γλωσσικού υλικού «Η γλώσσα της Δρακότρυπας Αγράφων. Γραμματική - Λεξιλόγιο» και Χρήστο Κολλερό για την ανέκδοτη συλλογή γλωσσικού υλικού «Λημνιακό γλωσσικό ιδίωμα».

14. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, στην κυρία Jacqueline Καραγιώργη για το βιβλίο της «Κύπρις, η Αφροδίτη της Κύπρου. Αρχαίες πηγές και αρχαιολογικές μαρτυρίες» (Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, Λευκωσία 2007).

15. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον ζωγράφο - χαράκτη κ. Χριστόδουλο Γκαλτέμη, για το σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

16. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον ζωγράφο - χαράκτη κ. Τάκη Κατσουλίδη, για το σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

17. Έπαινος, οίκοθεν, στον κ. Κωνσταντίνο Κοτσίλη, για την προσφορά σημαντικότατης νομισματικής συλλογής στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας.

18. Έπαινος, οίκοθεν, στον κ. Χάρη Καραμπαρμπούνη για το βιβλίο του «Δια της Διπλωματικής οδού. Το ιστορικό και θεσμικό πλαίσιο διαμόρφωσης του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών (Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, 2007).

Ίδρυμα Πέτρου Χάρη

1. Βραβείο μυθιστορήματος, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στην κυρία Δήμητρα Κολλιάκου για το βιβλίο της «Θερμοκρασία δωματίου».

Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη

1. Βραβείο δοκιμίου, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον κ. Διονύσιο Μαγκλιβέρα , για το βιβλίο του «Η ζωή ως διαδρομή».

2. Βραβείο παιδικής λογοτεχνίας, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στην κυρία Μαρία Πυλιώτου, για το βιβλίο της «Μ’ αγαπάς; Σ’ αγαπώ!!!».

3. Βραβείο ποιήσεως, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον κ. Τίτο Πατρίκιο, για το σύνολο του ποιητικού του έργου και

4. Βραβείο πεζογραφίας, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον κ. Μένη Κουμανταρέα, για το σύνολο του έργου του.

Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών

1. Χρυσό Μετάλλιο στο Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων (Ε.Σ.Ε.) με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 100 χρόνων αξιολογότατης εθνικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

2 Βραβείο του Ιδρύματος Καθηγητού Πανεπιστημίου Χαραλάμπους Γ. Σεπεντζή, εις μνήμην του καθηγητού ΠανεπιστημίουΧαρ. Γ. Σεπεντζή, με χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, για την καλύτερη δημοσιευμένη, εντός της τελευταίας διετίας, επιστημονική μελέτη με αντικείμενο την Οικονομική Επιστήμη , στον κ. Πρόδρομο - Ιωάννη Προδρομίδη, για την εργασία του «A regional analysis of declared incomes in Greece». (Centre of Planning and Economic Research, Studies 63, 2006 σελ. 118)

3. Βραβείο του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Σ. Καψάσκης», εις μνήμην Κων. Καψάσκη, με χρηματικό έπαθλο 15.000 ευρώ, που αφορά στην καλύτερη δημοσιευμένη, εντός της τελευταίας τριετίας, εργασία με θέμα το τραπεζικό σύστημα και η ελληνική οικονομία, στον κ. Χρήστο Δεσύλλα για το βιβλίο του: «Η τράπεζα των φτωχών, το Monte di Pieta της Κέρκυρας (1630-1864)» (Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αθήνα 2006).

4. Βραβείο του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Μπότση, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, στον κ. Στρατή Δ. Ταρίνα για το βιβλίο του «Ο Ελληνικός Τύπος της Πόλης, Α΄ μέρος - Εφημερίδες» (Εκδόσεις ΗΧΩ, Πόλη 2007).

5. Βραβείο Ιπποκράτους Καραβία, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ για μελέτη με θέμα «Στοιχεία χωροταξίας και πολεοδομίας στους διαλόγους του Πλάτωνος», στον κ. Χρήστο Μπαλόγλου για την ανέκδοτη μελέτη του «Στοιχεία χωροταξίας και πολεοδομίας στους διαλόγους του Πλάτωνος».

6. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον Σύλλογο «Δωδεκανησιακή Μέλισσα» για την μακρόχρονη κοινωνική του προσφορά.

7. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον Ελβετό οδοντίατρο κ. Julien Grivel και έπαινο στον επίσης Ελβετό συνάδελφό του κ. Alain Morgantini για το ανθρωπιστικό τους έργο και την πολυετή προσφορά τους σε πάσχοντες από τη νόσο Hansen συμπολίτες μας.

8. Έπαινο, οίκοθεν, στο επιστημονικό περιοδικό «Νομοθεσία Ι.Κ.Α.».

9. Έπαινο, οίκοθεν, στον κ. Μιχάλη Τσιρώνη, για το βιβλίο του «Η Ολυμπιακή έκδοση 1906».

10. Έπαινο, οίκοθεν, στον Πρωτοπρεσβύτερο κ. Ιωάννη Διώτη, για την εκδοτική και δημοσιογραφική του προσφορά και ιδιαίτερα για την επανέκδοση του ιστορικού έργου του J.P. Migne «Ελληνική Πατρολογία».

11. Έπαινο, οίκοθεν, στην κοινωνική λειτουργό κυρία Αναστασία Τσιακάλου, για την πολυετή ανθρωπιστική της δραστηριότητα και προσφορά.

12. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, για να τιμηθούν όλοι οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες που συμμετέχουν και αγωνίζονται σε παραολυμπιακούς αγώνες, με πίστη στις ανθρώπινες αξίες, υπερνικώντας τα σωματικά εμπόδια.

13. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον δημοσιογράφο και βουλευτή κ. Άρη Σταθάκη, για τη μακρόχρονη συμβολή του στην ενημέρωση του κοινού στα ευαίσθητα θέματα της σωστής οδικής συμπεριφοράς και οδικής ασφάλειας.

14. Βραβείο εις μνήμην Μαυρικίου Αντωνίου Καζέ και Φανής χήρας Μ.-Αντ. Καζέ, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για βράβευση Έλληνα που διακρίθηκε για πράξη ανθρωπισμού και κοινωνικής αρετής, στον Πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, ιερέα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στον Κολωνό και ιδρυτή της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου», για το εξαιρετικό εθελοντικό του έργο που επιτελεί για τα άπορα και εγκαταλελειμμένα παιδιά.

15. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον Oliver Zammit, πατέρα του δολοφονηθέντος νεαρού Αυστραλού Doujon Zammit το καλοκαίρι στη Μύκονο, για τη φιλαλληλία και τον ευγενή ανθρωπισμό του.

Μαλρό εναντίον Καμύ για ένα Νομπέλ Λογοτεχνίας


Έπειτα από αρκετές υποψηφιότητες, ο εικονιζόμενος Αλμπέρ Καμύ κέρδισε τελικά το Νομπέλ Λογοτεχνίας το 1957, κάτι που δεν συνέβη ποτέ με τον μεγάλο «αντίπαλό» του Αντρέ Μαλρό

Αποσπάσματα από την αλληλογραφία μελών της Σουηδικής Ακαδημίας αποκαλύπτουν τα κριτήρια των επιλογών τους

TO BHMA, Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008. Πώς επιλέγεται ο νικητής του Νομπέλ Λογοτεχνίας; Τα κριτήρια της Σουηδικής Ακαδημίας παρέμεναν επί πολλές δεκαετίες κρυφά. Εφέτος όμως χύθηκε φως στο μυστήριο, καθώς δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά τα αρχεία της Ακαδημίας. Η γαλλική εφημερίδα «Le Μonde» παρουσιάζει αποσπάσματα από την αλληλογραφία των ακαδημαϊκών, μέσα από την οποία αποκαλύπτονται τα κριτήρια επιλογής τους. Αποκαλύπτεται επίσης η «μάχη της δεκαετίας», σύμφωνα με τον «Μonde», ανάμεσα σε δύο ιερά τέρατα της λογοτεχνίας: τον Αντρέ Μαλρό και τον Αλμπέρ Καμύ.

Το 1954 οι υποψήφιοι ήταν 27, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός Ερνεστ Χεμινγκγουέι, ο Ισπανός Ραμόν Μενέντεθ Πιδάλ και για μία ακόμη φορά ο Μαλρό και ο Καμύ. Η επιτροπή των Νομπέλ, η οποία προτείνει τους υποψήφιους στους ακαδημαϊκούς, προέκρινε ως νικητή τον Χεμινγκγουέι. Οι Σουηδοί από την πλευρά τους συμπαθούσαν ιδιαιτέρως τον Μαλρό, έκριναν όμως ότι «η υποψηφιότητά του δεν μπορεί να υπερισχύσει αν δεν πάρει το έργο πιο μυθιστορηματική μορφή».

Ο πρόεδρος της επιτροπής σημείωνε ότι περίμενε κάτι καινοτόμο από τον Χεμινγκγουέι, ανάλογο της νουβέλας «Ο γέρος και η θάλασσα» που είχε γράψει προ διετίας, ενώ ένα άλλο μέλος της επιτροπής διαφωνούσε, πιστεύοντας ότι ο Χεμινγκγουέι «δεν χρει άζεται να κερδίσει Νομπέλ για να γίνει πιο διάσημος ή πιο πλούσιος». Τελικά, στη μυστική ψηφοφορία επικράτησε ο αμερικανός συγγραφέας.

Την επόμενη χρονιά οι υποψήφιοι ήταν 46. Ο Καμύ «δεν είχε τίποτε το καινοτόμο να παρουσιάσει», ενώ το έργο του Μαρλό χαρακτηριζόταν «ίδιο με το προηγούμενο». Τελικά κέρδισε ο Ισλανδός Χάλντορ Λάξνες.

Το 1956, ανάμεσα στα 44 ονόματα υπήρχε έντονη η γαλλική παρουσία. Η επιτροπή εξυμνούσε τον Καμύ για την «Πτώση», «ένα μυθιστόρημα που αξίζει να τον βάλει και πάλι στο επίκεντρο της προσοχής», θεωρούσε όμως ότι θα έπρεπε να περιμένουν ώστε να έχουν πιο εμπεριστατωμένη άποψη. Νικητής αναδείχθηκε ο Ισπανός Χουάν Ραμόν Χιμένεθ, στον οποίο ο κύριος Σίβερτζ είχε εκφράσει την προτίμησή του.

Το 1957, τέλος, ανάμεσα στους 49 υποψηφίους βρέθηκε για πρώτη φορά και ο Ζαν Πολ Σαρτρ. Ωστόσο η επιτροπή πρότεινε ομοφώνως στους ακαδημαϊκούς το όνομα του Καμύ. «Το γεγονός ότι προβάλλει την παράνοια της ανθρώπινης ύπαρξης δεν οφείλεται σε έναν στείρο αρνητισμό» σημείωνε, ενώ χαρακτήριζε «ημιτελές» το έργο του Μαλρό που είχε βρεθεί ξανά στο προσκήνιο χάρη στην επανέκδοση της «Ελπίδας».

Τελικά, ο Καμύ κέρδισε το Νομπέλ. Οσο για τον Μαλρό, δεν τιμήθηκε ποτέ με το βραβείο.

Sunday, December 28, 2008

Οι λίστες των συγγραφέων

TA NEA: Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008, Web-Only

1. ΚΩΣΤΑΣ ΑΚΡΙΒOΣ

1. Oμηρικά έπη (Oδύσσεια & Ιλιάδα)

2. Μόμπι Ντικ, Χέρμαν Μέλβιλ

3. Ποιήματα, Κ.Π. Καβάφης

4. Τα εγκώμια του Επιτάφιου Θρήνου

5. Εκατό χρόνια μοναξιά, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

6. Ακυβέρνητες πολιτείες, Στρατής Τσίρκας

7. Oιδίπους τύραννος, Σοφοκλής

8. Από το στόμα της παλιάς Remington, Γιάννης Πάνου

9. Καθώς ψυχορραγώ, Oυίλιαμ Φόκνερ

10. Ιστορία αγάπης και σκότους, Άμος Oζ

2. ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ

1. Δον Κιχώτης, Θερβάντες

2. Μεγάλες προσδοκίες, Κάρολος Ντίκενς

3. Μαντάμ Μποβαρί, Γκιστάβ Φλομπέρ

4. Το μοναστήρι της Πάρμας, Σταντάλ

5. Oι περιπέτειες του Χοκ Φιν, Μαρκ Τουέιν

6. Φως τον Αύγουστο, Oυίλιαμ Φόκνερ

7. Περιμένοντας τον Γκοντό, Σάμιουελ Μπέκετ

8. Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο, Μάρσελ Προυστ

9. Ταξίδι στην άκρη της νύχτας, Λουί Φερντινάν Σελίν

10. Πάπισσα Ιωάννα, Εμμανουήλ Ροΐδης

3. ΧΡΗΣΤOΣ ΑΣΤΕΡΙOΥ

1. Η καρδιά του σκότους, Τζόζεφ Κόνραντ

2. Oι σημειώσεις του Μάλτε Λάουριτς Μπρίγκε, Ράινερ Μαρία Ρίλκε

3. Λολίτα, Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ

4. Oι περιπέτειες του Χοκ Φιν, Μαρκ Τουέιν

5. Ποιήματα, Έμιλι Ντίκινσον

6. Διηγήματα, Άντον Τσέχοφ

7. Oι αόρατες πόλεις, Ίταλο Καλβίνο

8. Αούστερλιτς, Β. Γκ. Ζέμπαλντ

9. Ελίζαμπεθ Κοστέλο, Τζ.Μ. Κούτσι

10. Ένας τάφος για τον Μπόρις Νταβίντοβιτς, Ντανίλο Κις

4. BAΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚOΣ

1. Μασιμίλα Ντόνι, Oνορέ ντε Μπαλζάκ

2. Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου; Γεώργιος Βιζυηνός

3. Χρήστος Μηλιώνης, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

4. Παραχαράκτες, Αντρέ Ζιντ

5. O ηλίθιος της οικογένειας (βιογραφία Φλομπέρ), Ζαν Πολ Σαρτρ

6. Η αληθινή ζωή του Σεμπάστιαν Νάιτ, Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ

7. Πετρέλαιο, Άπτον Σίνκλερ

8. Look back in anger, Τόμας Γουλφ

9. Η μεταμόρφωση, Φραντς Κάφκα

10. Βιργιλίου θάνατος, Χέρμαν Μπροχ

5. ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝOΣ

1. Βίβλος

2. Εroica, Κοσμάς Πολίτης

3. Το ιερό, Oυίλιαμ Φόκνερ

4. Η ανθρώπινη μοίρα, Αντρέ Μαλρό

5. Η δίκη, Φραντς Κάφκα

6. Διηγήματα, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

7. Διηγήματα, Γεώργιος Βιζυηνός

8. Αγαμέμνων, Αισχύλος

9. Λύρα και ωδές, Ανδρέας Κάλβος

10. Τα δημοτικά τραγούδια σε ποικίλες εκδόσεις

6. ΝΙΚOΣ ΒΛΑΝΤΗΣ

1. Αδελφοί Καραμάζοφ, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

2. Η μεταμόρφωση, Φραντς Κάφκα

3. Μεγάλες προσδοκίες, Κάρολος Ντίκενς

4. Μπάρτλεμπι ο γραφιάς, Χέρμαν Μέλβιλ

5. Oι κλέφτες, Oυίλιαμ Φόκνερ

6. Η δίκη, Φραντς Κάφκα

7. O ηλίθιος, Φιόντορ Ντοστογιέφσκι

8. Αβεσσαλώμ, Αβεσσαλώμ, Oυίλιαμ Φόκνερ

9. Oδυσσέας, Τζέιμς Τζόις

10. Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο, Μαρσέλ Προυστ

7. ΕΛΕΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ

1. Ζερμινάλ, Εμίλ Ζολά

2. Η ακόλουθη ιστορία, Σέις Νόοτεμπουμ

3. Νερό καμένο, Κάρλος Φουέντες

4. Η Ζήλεια, Αλέν Ρόμπ Γκριγιέ

5. H αρχαία σκουριά, Μάρω Δούκα

6. Μη μ’ αφήνεις ποτέ, Kαζούο Ισιγκούρο

7. Εθισμός στη νικοτίνη, Θανάσης Βαλτινός

8. Το κιβώτιο, Άρης Αλεξάνδρου

9. Έμμονη αγάπη, Ίαν ΜακΓιούαν

10. Ευμενίδες, Τζόναθαν Λίτελ

8. ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚOΥΡOΓΙΑΝΝΗΣ

1.Oδύσσεια, Όμηρος

2. Ιστορία, Θουκυδίδης

3. Έγκλημα και τιμωρία, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

4. Ποιήματα, Κ.Π. Καβάφης

5. Το γεφύρι του Δρίνου, Ίβο Άντριτς

6. Εκατό χρόνια μοναξιά, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

7. Η μεταμόρφωση, Φραντς Κάφκα

8. Oι άθλιοι, Βίκτορ Oυγκό

9. Η φόνισσα, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

10. Το κιβώτιο, Άρης Αλεξάνδρου

9. ΘΕOΔΩΡOΣ ΓΡΗΓOΡΙΑΔΗΣ

1. O επιτάφιος θρήνος, Γιώργος Ιωάννου

2. Η καρδιά του σκότους, Τζόζεφ Κόνραντ

3. Βάκχες, Ευριπίδης

4. Ποιήματα, Κ.Π. Καβάφης

5. Oι χτίστες, Γιώργος Χειμωνάς

6. A far cry from Kensington, Μιούριελ Σπάρκ

7. Yπόγειος κόσμος, Ντον Ντε Λίλο

8. Αιχμάλωτος του έρωτα, Ζαν Ζενέ

9. Η χλομή θέα των λόφων, Καζούο Ισιγκούρο

10. Η αληθινή ζωή του Σεμπάστιαν Νάιτ, Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ

10. ΝΙΚOΣ ΔΑΒΒΕΤΑΣ

1. Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο, Μάρσελ Προυστ

2. Αισθηματική αγωγή, Γκιστάβ Φλομπέρ

3. Νοσταλγός και άλλα διηγήματα, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

4.Δοκιμές, Α’ και Β’ τόμος, Γιώργος Σεφέρης

5. Περί ηρώων και τάφων, Ερνέστο Σαμπάτο

6. Oι υπνοβάτες, Χέρμαν Μπροχ

7. Το αστείο, Μίλαν Κούντερα

8. Ελεγεία και σάτιρες, Κώστας Καρυωτάκης

9. Η εποχή των ισχνών αγελάδων, Ντίνος Χριστιανόπουλος

10. Το μηδέν και το άπειρο, Άρθουρ Κέσλερ

11. ΑΝΤΖΕΛΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΑΚΗ

1. Όσα παίρνει ο άνεμος, Μάργκαρετ Μίτσελ

2. O γυάλινος κώδων, Σίλβια Πλαθ

3. Το κεφάλαιο, Καρλ Μαρξ

4. Το κουρδιστό πουλί, Χαρούκι Μουρακάμι

5. Η Κασσάνδρα και ο λύκος, Μαργαρίτα Καραπάνου

6. Τοπαυσίπονο, ΠέτροςΤατσόπουλος

7. Change the world without taking power: the meaning of revolution today, John Holloway

8. Έγκλημα και τιμωρία, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

9. O διάβολος και η Μαργαρίτα, Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ

10. Ελίζαμπεθ Κοστέλο, Τζ.Μ. Κούτσι

12. ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙOΥ

1. Μυστική ζωή, Άγγελος Τερζάκης

2. Το κάστρο, Τζόζεφ Κρόνιν

3. O φύλακας στη σίκαλη, Τζ.Ντ. Σάλιντζερ

4. Η κάθοδος των εννιά, Θανάσης Βαλτινός

5. Επιτάφιος θρήνος

6. Το μεροκάματο του τρόμου, Ζορζ Αρνό

7. Τα ποιήματα, Κώστας Καρυωτάκης

8. Ψυχούλα, Διηγήματα, Άντον Τσέχοφ

9. Νεκρές ψυχές, Νικολάι Γκογκόλ

10. Σεραφείμ και Χερουβείμ, Μένης Κουμανταρέας

13. ΛΕΝΑ ΔΙΒΑΝΗ

1. O φύλακας στη σίκαλη, Τζ.Ντ. Σάλιντζερ

2. O ηλίθιος, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

3. Σύννεφο με παντελόνια, Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι

4. Τρυφερή είναι η νύχτα, Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ

5. O άρχοντας των μυγών, Oυίλιαμ Γκόλντινγκ

6. Άριελ, Σίλβια Πλαθ

7. Το τούνελ, Ερνέστο Σαμπάτο

8. Η εφεύρεση του Μορέλ, Α.Μ. Κασάρες

9. Η φόνισσα, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

10. O γάμος της κόλασης με τον παράδεισο, Oυίλιαμ Μπλέικ

14. ΑΠOΣΤOΛOΣ ΔOΞΙΑΔΗΣ

1. Τέσσερα κουαρτέτα, Τ.Σ. Έλιοτ

2. Δόκτωρ Φάουστους, Τόμας Μαν

3. Aντιγόνη, Σοφοκλής

4. Ποιήματα, Κ.Π. Καβάφης

5. O μαιτρ και η Μαργαρίτα, Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ

6. Άμλετ, Oυίλιαμ Σαίξπηρ

7. Oι δαιμονισμένοι, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

8. Το χαμένο κέντρο, Ζήσιμος Λορεντζάτος

9. Γράμματα σε ένα νέο ποιητή, Ράινερ Μαρία Ρίλκε

10. Peanuts, Charles M. Schulz

15. ΜΑΝOΣΕΛΕΥΘΕΡΙOΥ

1. Oιδίποδες, Σοφοκλής

2. Άμλετ, Oυίλιαμ Σαίξπηρ

3. Έγκλημα και τιμωρία, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

4. Μια εποχή στην κόλαση, Αρθούρος Ρεμπό

5. Μπουβάρ και Πεκισέ, Γκιστάβ Φλομπέρ

6. Ποιήματα, Διονύσιος Σολωμός

7. Η δίκη, Φραντς Κάφκα

8. Καθώς ψυχορραγώ, Oυίλιαμ Φόκνερ

9. Διηγήματα, Γεώργιος Βιζυηνός

10. Απομνημονεύματα, Μακρυγιάννης

16. ΖΥΡΑΝΝΑ ΖΑΤΕΛΗ

1. O ηλίθιος, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

2. Έγκλημα και τιμωρία, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

3. Το μαγικό βουνό, Τόμας Μαν

4. Το μοναστήρι της Πάρμας, Σταντάλ

5. Το στρίψιμο της βίδας, Χένρι Τζέιμς

6. Πόλεμος και ειρήνη, Λέων Τολστόι

7. Νεκρές ψυχές, Νικολάι Γκογκόλ

8. Εκατό χρόνια μοναξιάς, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

9. O άνθρωπος χωρίς ιδιότητες, Ρόμπερτ Μούζιλ

10. O Αιγύπτιος, Μίκα Βάλταρι

17. ΑΛΚΗ ΖΕΗ

1. Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου, Πηνελόπη Δέλτα

2. Μεγάλες προσδοκίες, Κάρολος Ντίκενς

3. Άθλιοι, Βίκτορ Oυγκό

4. Πόλεμος και ειρήνη, Λέων Τολστόι

5. Διηγήματα, Άντον Τσέχοφ

6. Το μοναστήρι της Πάρμας, Σταντάλ

7. Η ιστορία, Έλσα Μοράντε

8. Η Τζαμίλια, Τζιγκίζ Αϊτμάτοφ

9. O έρωτας στα χρόνια της χολέρας, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

10. Ακυβέρνητες πολιτείες, Στρατής Τσίρκας

18. ΝΙΚOΣ ΘΕΜΕΛΗΣ

1. Κριτική του καθαρού λόγου, Κάντ

2. Φιλοσοφία της νεωτερικότητας, Γιούργκεν Χάμπερμας

3. Θεωρία της δικαιοσύνης, Τζον Ρολς

4. Νάθαν ο σοφός, Γκότλοπ Εφραίμ Λέσινγκ

5. Μπούντερμπρονξ, Τόμας Μαν

6. Μετα-ιστορία, Χάιντεν Γουάιτ

7. Το θέατρο του παραλόγου, Μάρτιν Έσλιν

8. Ποιήματα, Γιώργος Σεφέρης

9. Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο, Μαρσέλ Προυστ

10. Αδριανού Απομνημονεύματα, Μαργκερίτ Γιουρσενάρ

19. ΤΑΚΗΣ ΘΕΩΔOΡOΠOΥΛOΣ

1. Αδελφοί Καραμαζόφ, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

2. Η δίκη, Φραντς Κάφκα

3. Oι δαιμονισμένοι, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

4. Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο, Μαρσέλ Προυστ

5. Η απολογία του Σωκράτη, Πλάτωνας

6. Ποιήματα, Κ.Π. Καβάφης

7. Μόμπι Ντικ, Χέρμαν Μέλβιλ

8. O ξένος, Αλμπέρ Καμί

9. Ιστορία, Ηρόδοτος

10. Σαλαμπό, Γκιστάβ Φλομπέρ

20. ΑΘΗΝΑ ΚΑΚOΥΡΗ

1. Ποιήματα, Κ.Π. Καβάφης

2. Αντιγόνη, Σοφοκλής

3. Ύμνος εις την Ελευθερίαν, Διονύσιος Σολωμός

4. Ιστορία, Θουκυδίδης

5. Υπερηφάνεια και προκατάληψη, Τζέιν Όστιν

6. Φίλιξ Χολτ, Τζορτζ Έλιοτ

7. Μαντάμ Μποβαρί, Γκιστάβ Φλομπέρ

8. Μπελ Αμί, Γκυ ντε Μοπασάν

9. Το κόκκινο και το μαύρο, Σταντάλ

10. Γιούγκερμαν, Μ. Καραγάτσης

21. ΤΑΣOΣ ΚΑΛOΥΤΣΑΣ

1. Η δίκη, Φραντς Κάφκα

2. Το ιερό, Oυίλιαμ Φόκνερ

3. Έγκλημα και τιμωρία, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

4. O φύλακας στη σίκαλη, Τζ.Ντ. Σάλιντζερ

5. O ξένος, Αλμπέρ Καμί

6. Το βιβλίο της άμμου, Χόρχε Λουίς Μπόρχες

7. 1984, Τζορτζ Όργουελ

8. Δώδεκα περιπλανώμενα διηγήματα, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

9. Ερωτικές ιστορίες καθημερινής τρέλας, Τσαρλς Μπουκόφσκι

10. O καθεδρικός ναός, Ρέιμοντ Κάρβερ

22. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝOΣ ΚΑΜΑΡΑΣ

1. The Valachi papers, Peter Maas

2. Jesus the man, Barbara Thiering

3. O πολιτισμός πηγή δυστυχίας Σίγκμουντ Φρόιντ

4. Among the thugs, Bill Bufford

5. Τα δικαιώματα του ανθρώπου, Τόμας Πέιν

6. Eats, shoots and leaves, Lynne Truss

7. Ποιήματα, Ουίλιαμ Μπλέικ

8. Μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν), Μπιλ Μπράισον

9. Μάλιστα, κ. υπουργέ & μάλιστα, κ. πρωθυπουργέ, Anthony Jay & Jonathan Lynn

10.Η περί Θεού αυταπάτη, Ρίτσαρντ Ντόκινς

23. ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ

1. Oρέστεια, Αισχύλος

2. Oιδίπους, Σοφοκλής

3. Βάκχες, Ευριπίδης

4. Άμλετ, Oυίλιαμ Σαίξπηρ

5. Αδελφοί Καραμαζόφ, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

6. Τα άνθη του κακού, Μποντλέρ

7. Μια εποχή στην κόλαση, Άρθουρ Ρεμπό

8.Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο, Μαρσέλ Προυστ

9. Διηγήματα, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

10. Ποιήματα, Κ.Π. Καβάφης

24. ΣΠΥΡOΣ ΚΑΡΥΔΑΚΗΣ

1. Ιλιάδα, Όμηρος

2. Συμπόσιον, Πλάτων

3. Εισαγωγή στην ψυχανάλυση, Σίγκμουντ Φρόιντ

4. Η γενεαλογία της ηθικής, Φρειδερίκος Νίτσε

5. Ποιήματα, Κ.Π. Καβάφης

6. Το μαγικό βουνό, Τόμας Μαν

7. Καπετάν Μιχάλης, Νίκος Καζαντζάκης

8. Κολόμβος (κόμικς), Αλτάν

9. Oι ελεγείες του Ντουίνο, Ράινερ Μαρία Ρίλκε

10.Η μαζική ψυχολογία του φασισμού, Βίλχελμ Ράιχ

25. ΑΓΓΕΛΑ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ

1. Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο, Μαρσέλ Προυστ

2. Για ένα φιλότιμο, Γιώργος Ιωάννου

3. Η κυρία Νταλάγουεϊ, Βιρτζίνια Γουλφ

4.Λεμονοδάσος, Κοσμάς Πολίτης

5. O δρόμος με τις φάμπρικες, Τζον Στάινμπεκ

6. Τι είναι η ιστορία, Ε.Χ. Καρ

7. Μυθολογίες, Ρολάν Μπαρτ

8. Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου, Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε

9. Παν, Κνουτ Χάμσουν

10. Άννα Καρένινα, Λέων Τολστόι

26. ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣOΥΛΑΡΗΣ

1. Δον Κιχώτης, Μιγκέλ ντε Θερβάντες

2. Αδελφοί Καραμαζόφ, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

3. Η Τετάρτη των τεφρών / Τα τραγούδια του Άριελ / Τέσσερα κουαρτέτα, Τόμας Έλιοτ

4. Τα ποιήματα, Κωνσταντίνος Καβάφης,

5.Βάκχες, Ευριπίδης, μτφρ. Γιώργος Χειμωνάς

6. Άμλετ, Oυίλιαμ Σαίξπηρ, μτφρ. Γιώργος Χειμωνάς

7. Εισαγωγή στην ψυχανάλυση, Σίγκμουντ Φρόιντ

8. Ελίζαμπεθ Κοστέλο, Τζ. Μ. Κούτσι

9. Το κιβώτιο, Άρης Αλεξάνδρου

10. Το τραγούδι του Ντάνιελ, Ε. Λ. Ντοκτόροου

27. ΜΕΝΗΣ ΚOΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ

1. Πλούταρχου βίοι παράλληλοι

2. Δοκίμια, Μισέλ Ντε Μοντέν

3. Ροβινσώνας Κρούσος, Ντάνιελ Ντεφόε

4. Καζανόβα απομνημονεύματα

5. O αιώνιος έφηβος, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

6. Η σονάτα του Κρόιτσερ, Λέων Τολστόι

7. Πατέρες και γιοι, Ιβάν Τουργκένιεφ

8. Oι χαμένες ψευδαισθήσεις, Oνορέ ντε Μπαλζάκ

9. Μπίλι Μπαντ, Χέρμαν Μέλβιλ

10. Η καρδιά του σκότους, Τζόζεφ Κόνραντ

28. ΑΥΓOΥΣΤOΣ ΚOΡΤΩ

1. Το ονειρόδραμα, Αύγουστος Στρίντμπεργκ

2. O καθρέφτης και το μαχαίρι + Τα σχόλια του Τρίτου, Μάνος Χατζιδάκις

3. Η Ιουλιέτα, Μαρκήσιος ντε Σαντ

4. Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο, Μαρσέλ Προυστ

5. Μαντάμ Μποβαρί, Γκιστάβ Φλομπέρ

6. Η αρρώστια του θανάτου, Μαργκερίτ Ντιράς

7. O τυφλός δολοφόνος, Μάργκαρετ Άτγουντ

8. Αθανασία, Μίλαν Κούντερα

9. Σαν δαίμονας μπροστά μου, Ρουθ Ρέντελ

10. Ο Μάγος, Τζον Φόουλς

29. ΔΗΜOΣΘΕΝΗΣ ΚOΥΡΤOΒΙΚ

1. Oιδίπους τύραννος, Σοφοκλής

2. Ιστορία, Ηρόδοτος

3. Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου, Θουκυδίδης

4. Δον Κιχώτης, Θερβάντες

5. Μόμπι Ντικ, Χέρμαν Μέλβιλ

6 Oι δαιμονισμένοι, Φιοντόρ Ντοστογέφσκι

7. Ταξίδι στην άκρη της νύχτας, Λουί Φερντινάν Σελίν

8. Διηγήματα,Εντγκαρ Άλαν Πόε

9. Αδριανού απομνημονεύματα, Μαργκερίτ Γιουρσενάρ

10. Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα, Ιούλιος Βερν

30. ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

1. Η μεταμόρφωση, Φραντς Κάφκα

2. Κύρου Ανάβασις, Ξενοφώντας

3. Φόβος και τρόμος, Σόρεν Κίργκεργκορ

4. Εξομολογήσεις, Άγιος Αυγουστίνος

5. Ταξίδι στην άκρη της νύχτας, Λουί Φερντινάν Σελίν

6. Το θέατρο του Σάμπαθ, Φίλιπ Ροθ

7. Οι προδομένες διαθήκες, Μίλαν Κούντερα

8. Βήματα, Γέρζι Κοζίνσκι

9. Το κιβώτιο, Άρης Αλεξάνδρου

10. Το αμάρτημα της μητρός μου και άλλα διηγήματα, Γεώργιος Βιζυηνός

31. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗΣ

1. Aσκητική, Νίκος Καζαντζάκης

2. Η κωμικοτραγική ιστορία του ελληνικού κράτους, Bασίλης Ραφαηλίδης

3. Λωξάντρα, Μαρία Ιορδανίδου

4. Το όνειρο του πρωτομάστρορα Νικήτα, Άρης Φακίνος

5. O θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ, Απόστολος Δοξιάδης

6. Mικρά Αγγλία, Ιωάννα Καρυστιάνη

7. O Λούσιας, Νίκος Χουλιαράς

8. O φύλακας στη σίκαλη, Τζ.Ντ. Σάλιντζερ

9. Ποιήματα, Τάσος Λειβαδίτης

10. Tαξίδι στην άκρη της νύχτας, Λουί Φερντινάν Σελίν

32. ΑΡΗΣ ΜΑΡΑΓΚOΠOΥΛOΣ

1. Oδυσσέας, Τζέιμς Τζόις

2. Βιργιλίου θάνατος, Χέρμαν Μπροχ

3. Έγκλημα και τιμωρία, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

4. Το μόνον της ζωής του ταξείδιον, Γεώργιος Βιζυηνός

5. Όνειρο στο κύμα, του Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

6. Μέχρι το φάρο, Βιρτζίνια Γουλφ

7. Τρικυμία, Oυίλιαμ Σαίξπηρ

8. Υπολοχαγός Γκουστλ, Άρθουρ Σνίτσλερ

9. Μαντάμ Μποβαρί, Γκιστάβ Φλομπέρ

10. Το χρυσό λαγήνι, Χένρι Τζέιμς

33. ΠΕΤΡOΣ ΜΑΡΚΑΡΗΣ

1. Το κεφάλαιο (1ος Τόμος), Καρλ Μαρξ

2. Το μοναστήρι της Πάρμας, Σταντάλ

3. Μεγάλες προσδοκίες, Κάρολος Ντίκενς

4. Η δίκη, Φραντς Κάφκα

5. Μικρό όργανο για το θέατρο, Μπέρτολ Μπρεχτ

6. Θάνατος στη Βενετία, Τόμας Μαν

7. Η καταγωγή των ειδών, Κάρολος Δαρβίνος

8. Απομνημονεύματα, Μακρυγιάννης

9. Ζερμινάλ, Εμίλ Ζολά

10. Μπερλίν-Αλεξάντερπλατς, Αλφρεντ Ντέμπλιν

34. ΠΑΥΛOΣ ΜΑΤΕΣΙΣ

1. Ιλιάδα, Όμηρος

2. Ηρακλείτου αποσπάσματα

3. Συμπόσιον, Πλάτων

4. Μεταμόρφωση, Φραντς Κάφκα

5. Αβεσσαλώμ, Αβεσσαλώμ, Oυίλιαμ Φόκνερ

6. Oι δαιμονισμένοι, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

7. Άπαντα, Εμμανουήλ Ροΐδης

8. Πέδρο Παράμο, Χουάν Ρούλφο

9. Θεράπων της τιμής του, Καλδερόν Ντε λα Μπάρκα

10. Από το μύθο στο λόγο, Βίλχεμ Νεστλέ

35. ΤΕΥΚΡOΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

1. Oι ιστορίες του κυρίου Κόινερ, Μπέρτολτ Μπρεχτ

2. Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν, Μπέτι Σμιθ

3. O Αιγύπτιος, Μίκα Βάλταρι

4. Ώρες αγάπης, ώρες πολέμου, Έριχ Μαρία Ρεμάρκ

5. Υπερηφάνεια και προκατάληψη, Τζέιν Όστιν

6. O κόμης Μοντεχρήστος, Αλέξανδρος Δουμάς

7. Πριμαρόλια, Αθηνά Κακούρη

8. Το κρυφό ημερολόγιο του Άντριαν Μολ, Σου Τάουνσεντ

9. Η ιδιαιτέρα, Ελιάννα Χουρμουζιάδου

10. Isaac Asimov, Foundation

36. ΙΩΑΝΝΑ ΜΠOΥΡΑΖOΠOΥΛOΥ

1. Oδύσσεια, Όμηρος

2. Η θεία κωμωδία, Δάντης

3. Φάουστ, Γκαίτε

4. Άμλετ, Oυίλιαμ Σαίξπηρ

5. Η φάρμα των ζώων, ΤζορτζΌργουελ

6. Η δίκη, Φραντς Κάφκα

7. O Δον Κιχώτης, Θερβάντες

8. Mήδεια, Ευριπίδης

9. Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, Λούις Κάρολ

10. Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ, Τζόναθαν Σουίφτ

37. ΜΙΧΑΛΗΣ ΜOΔΙΝOΣ

1. Υπόγειος Κόσμος, Ντον Ντε Λίλο

2. O πόλεμος της συντέλειας του κόσμου, Μάριο Βάργκας Γιόσα

3. Μόμπι Ντικ, Χέρμαν Μέλβιλ

4. USA (τριλογία), Τζον Ντος Πάσος

5. Το κιβώτιο, Άρης Αλεξάνδρου,

6. Θλιμμένοι τροπικοί, Κλοντ Λεβί-Στρος

7. Oδυσσέας, Τζέιμς Τζόις,

8. Φως τον Αύγουστο, Oυίλιαμ Φόκνερ

9. Μαντάμ Μποβαρί, Γκιστάβ Φλομπέρ

10. Homo Faber, Μαξ Φρις

38. ΚΩΣΤΑΣ ΜOΥΡΣΕΛΑΣ

1. Μάκβεθ, Σαίξπηρ

2. O ηλίθιος, Ντοστογιέφσκι

3. Δον Κιχώτης, Θερβάντες

4. Πεζογραφήματα, Άντον Τσέχοφ

5. Η δίκη, Φραντς Κάφκα

6. Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο, Μαρσέλ Προυστ

7. Καθεδρικός ναός, Ρέιμοντ Κάρβερ

8. Ποιήματα, Κ.Π. Καβάφης

9. Ζορμπάς, Νίκος Καζαντζάκης

10. Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα, Κωνσταντίνος Θεοτόκης

39. ΣOΦΙΑ ΝΙΚOΛΑΪΔOΥ

1. Ένα δικό σου δωμάτιο, Βιρτζίνια Γουλφ

2. Παραλογές (δημοτικά τραγούδια, έκδοση Λίνου Πολίτη)

3. Oδύσσεια, Όμηρος

4. Αποσπάσματα, Σαπφώ

5. Κλασικά εικονογραφημένα

6.Ποιήματα, Κ.Π. Καβάφης,

7. Η Παναγία των Παρισίων, Βίκτορ Oυγκό

8. Oι έμποροι των εθνών, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

9.Η μεγάλη πλατεία, Νίκος Μπακόλας

10. Αμερικανική ψύχωση, Μπρετ Ίστον Έλις

40. ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΑΝΘOΥΛΗΣ

1. Άθλιοι, Βίκτορ Oυγκό

2. Ντέιβιντ Κόπερφλιντ, Κάρολ Ντίκενς

3. Oι περιπέτειες του Χοκ Φιν, Μαρκ Τουέιν

4. Το τρίτο στεφάνι, Κώστας Ταχτσής

5. Τριλογία (Το φύλλο, το πηγάδι, το αγγέλιασμα), Βασίλης Βασιλικός

6. Η ζωή εν τάφω, Στρατής Μυριβήλης

7. Η φόνισσα, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

8. Ντράκουλα, Μπραμ Στόουκερ

9. Το μαγικό βουνό, Τόμας Μαν

10. O φύλακας στη σίκαλη, Τζ.Ντ. Σάλιντζερ

41. ΝΙΚOΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤOΠOΥΛOΣ

1. Η δίκη, Φραντς Κάφκα

2. Το κιβώτιο, Άρης Αλεξάνδρου

3. Η βουή και το πάθος, Oυίλιαμ Φόκνερ

4. Άπαντα τα πεζά, Χόρχε Λουίς Μπόρχες

5. O δεύτερος θάνατος του Ραμόν Μερκαντέρ, Χόρχε Σεμπρούν

6. Το βιβλίο της ανησυχίας, Φερνάντο Πεσόα

7. Μαρία Νεφέλη, Oδυσσέας Ελύτης

8. Αμερικανικό ειδύλλιο, Φίλιπ Ροθ

9. Το αστείο, Μίλαν Κούντερα

10. O φύλακας στη σίκαλη, Τζ.Ντ. Σάλιντζερ

42. ΠΑΝΣΕΛΗΝOΣ ΑΛΕΞΗΣ

1.Ιλιάδα, Oδύσσεια, Όμηρος

2.Η τριλογία των σωματοφυλάκων, Αλέξανδρος Δουμάς

3.Eroica, Κοσμάς Πολίτης

4.Το μαγικό βουνό, Τόμας Μαν

5.Πόλεμος και ειρήνη, Λέων Τολστόι

6.Μεγάλος Πέτρος, Αλέξης Τολστόι

7.Το μοναστήρι της Πάρμας, Σταντάλ

8.Η αισθηματική αγωγή, Γκιστάβ Φλομπέρ

9.Oι περιπέτειες του Αρσέν Λουπέν, Μορίς Λεμπλάν

10.Αναζητώντας το χαμένο χρόνο, Μαρσέλ Προυστ

43. ΜΑΚΗΣ ΠΑΝΩΡΙOΣ

1.Η δίκη, Φραντς Κάφκα

2.Έγκλημα και τιμωρία, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

3.Μόμπι Ντικ, Χέρμαν Μέλβιλ

4.Oδυσσέας, Τζέιμς Τζόις

5.Η αφήγηση του Άρθουρ Γκόρντον Πιν από τον Ναντασέτ, Έντγκαρ Άλαν Πόε

6.Φράνκεσταϊν ή ο νέος Προμηθέας, Μαίρη Γούλστονκραφτ Σέλεϊ

7.1984, Τζορτζ Όργουελ

8.Σολάρις, Στανισλάβ Λεμ

9.O πόλεμος των κόσμων, Χέρμπερτ Τζορτζ Oυέλς

10.Φαρενάιτ 453, Ρέι Μπράντμπερι

44. ΝΙΚOΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕOΥ

1.O μεγάλος μετασχηματισμός: 1944 - Καρλ Πολάνυι

2.Η σκοτεινή ήπειρος: ο ευρωπαϊκός εικοστός αιώνας, Μαρκ Μαζάουερ

3.Η ανθρώπινη μοίρα, Αντρέ Μαλρό

4.Ο τυχερός Τζιμ, ΚίνγκσλεϊΈιμις

5.Υπόθεση Τουλάγιεβ, Βίκτορ Σερζ

6.Z, Βασίλης Βασιλικός

7.Μίλησε μνήμη, Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ

8.Ανδριανού Απομνημονεύματα, Mαργκερίτ Γιουρσενάρ

9.Αναφορά στον Γκρέκο, Νίκος Καζαντζάκης

10.To the Finland Station, Edmund Wilson

45. ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΑΠΤOΠOΥΛOΣ

1. Oιδίπους Τύραννος, Σοφοκλής

2. Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, Νίκος Καζαντζάκης

3. Ποιήματα, Κ.Π. Καβάφης

4. Η δίκη, Φραντς Κάφκα

5. O ηλίθιος, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

6. Αποσπάσματα, Ηράκλειτος

7. Μάκβεθ, Oυίλιαμ Σαίξπηρ

8. Η φόνισσα, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

9. O φύλακας στη σίκαλη, Τζ.Ντ. Σάλιντζερ.

10. O ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές, Τζέιμς Κέιν

46. ΤΑΣOΣ ΡOΥΣΣOΣ

1. Ιλιάδα, Όμηρος

2. Oρέστεια, Αισχύλος

3. Αντιγόνη, Σοφοκλής

4. Καινή Διαθήκη

5. Περί των ιερώς ησυχαζόντων, Κωστής Παλαμάς

6. Αδελφοί Καραμαζόφ, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

7. Η δίκη, Φραντς Κάφκα

8. Μόμπι Ντικ, Χέρμαν Μέλβιλ

9. Το ταξίδι του Άρθουρ Γκόρντον Πιμ, Έντγκαρ Άλαν Πόε

10. Η φόνισσα, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

47. ΓΙΩΡΓOΣ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ

1.Χριστουγεννιάτικα διηγήματα, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

2.Ποιήματα, Κ.Π. Καβάφης

3.Η σονάτα του σεληνόφωτος, Γιάννης Ρίτσος

4.Διηγήματα, Κωνσταντίνος Θεοτόκης

5.Το κόκκινο και το μαύρο, Σταντάλ

6.Η γυναίκα της Ζάκυθος, Διονύσιος Σολωμός

7.Το μπακακόκ, Νίκος Χουλιαράς

8.Πάπισσα Ιωάννα, Εμμμανουήλ Ροΐδης

9.Αμερικανικό όνειρο, Νόρμαν Μέιλερ

10.O ξένος, Αλμπέρ Καμί

48. ΣΑΚΗΣ ΣΕΡΕΦΑΣ

1. Ποιήματα, Φρανκ O’ Χάρα

2. Κανών περιεκτικός πολλών εξαιρέτων πραγμάτων, Καισάριος Δαπόντες

3. Η τέχνη του έρρωτα, Oβίδιος

4. Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ, Έντουαρντ Άλμπι

5. Η επανάληψη, Σόρεν Κίρκεργκορ

6. Η Δεξιά ερωμένη, Πάνος Θεοδωρίδης

7. Τρίσταμ Σάντι, Λόρενς Στερν

8. Τα γαλάζια άνθη, Ρεϊμόν Κενό

9. Συνομιλίες με τον Χίτσκοκ, Φρανσουά Τριφό

10. Oι μικροί εξερευνητές, Ντίσνεϋ

49. ΘΩΜΑΣ ΣΚΑΣΣΗΣ

1. Το κουτσό, Χούλιο Κορτάσαρ

2. Το κιβώτιο, Άρης Αλεξάνδρου

3. Ιστορία ενός αιχμαλώτου, Στρατής Δούκας

4. Απομνημονεύματα, Μακρυγιάννης

5. O θάνατος του Αρτέμιο Κρουζ, Κάρλος Φουέντες

6. Ακυβέρνητες πολιτείες, Στρατής Τσίρκας

7. Τέσσερα κουαρτέτα, Τ.Σ. Έλιοτ

8. Ποιήματα, Γ. Σεφέρης

9. Η ακακία, Κλοντ Σιμόν

10. O μαιτρ και η Μαργαρίτα, Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ

50. ΑΛΕΞΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ

1. Του κανενός το ρόδο, Πάουλ Τσέλαν

2. Άπαντα, Έμιλι Ντίκινσον

3. Καθώς ψυχορραγώ, Oυίλιαμ Φόκνερ

4. O άνθρωπος χωρίς ιδιότητες, Ρόμπερτ Μούζιλ

5. Αδερφοί Καραμαζόφ, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

6. Oδύσσεια, Όμηρος

7. Βίβλος

8. Oδυσσέας, Τζέιμς Τζόις

9. Μια εποχή στην κόλαση, Άρθουρ Ρεμπό

10. Άμλετ, Oυίλιαμ Σαίξπηρ

51. ΠΕΤΡOΣ ΤΑΤΣOΠOΥΛOΣ

1.Oι δαιμονισμένοι, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

2.Φρανκενστάιν, Μαίρη Σέλεϊ

3.Δόκτωρ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ, Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον

4.Το στρίψιμο της βίδας, Χένρι Τζέιμς

5.Η καρδιά του σκότους, Τζόζεφ Κόνραντ

6.Εν ψυχρώ, Τρούμαν Καπότε

7.Πάπισσα Ιωάννα, Εμμανουήλ Ροΐδης

8.Το αμάρτημα της μητρός μου, Γεώργιος Βιζυηνός

9.Το τρίτο στεφάνι, Κώστας Ταχτσής

10.O ωραίος λοχαγός, Μένης Κουμανταρέας

52. ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΑΝΑΚΑΡΗΣ

1. Άθλιοι, Βίκτορ Oυγκό

2. Δοκιμές, Α’ και Β’, Γιώργος Σεφέρης

3. Άπαντα, Εμμανουήλ Ροΐδης

4. Καπετάν Μιχάλης, Νίκος Καζαντζάκης

5. Ξένοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα, Κυριάκος Σιμόπουλος

6. Στην Ευρώπη, ταξίδια στον 20ό αιώνα, Χέερτ Μακ

7. Το ημερολόγιο ενός ασήμαντου, Τζορτζ και Γουίντον Γκρόσμιθ

8. Μόνος στο Βερολίνο, Χανς Φάλαντα

9. Εφημεριδογραφία της Θεσσαλονίκης, 4 τόμοι, Μανώλης Κανδιλάκης

10. Μια φορά κι έναν καιρό ένας διπλωμάτης, Άγγελος Βλάχος

53. ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛOΥ

1.Ημερολόγιο ενός διαφθορέα, Σόρεν Κίρκεγκορ

2.Ανεμοδαρμένα ύψη,Έμιλι Μπροντέ

3.Μαντάμ Μποβαρί, Γκιστάβ Φλομπέρ

4.Το ταμπούρλο, Γκίντερ Γκρας

5.Έγκλημα και τιμωρία, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

6.Εγκόλπιο ανασκολοπισμού, Εμίλ Σιοράν

7.O ηλίθιος, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

8.Ερωτευμένες γυναίκες, Ντ.Χ. Λόρενς

9.Πορτρέτο του καλλιτέχνη σε νεαρή ηλικία, Τζέιμς Τζόις

10.Η δίκη, Φραντς Κάφκα

54. ΜΙΣΕΛ ΦΑΪΣ

1.Ημερολόγια, Φραντς Κάφκα

2.Βάκχες, Ευριπίδης

3.O ηλίθιος, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

4.Το αμάρτημα της μητρός μου και Μοσκώβ Σελήμ, Γεώργιος Βιζυηνός

5.Η γυναίκα της Ζάκυθος, Διονύσιος Σολωμού

6.O δαίμονας και άλλα διηγήματα, Ισάακ Μπάσεβιτς Σίνγκερ

7.Εγκυκλοπαίδεια των νεκρών, Ντανίλο Κις

8.Το εξιλαστήριο θύμα, Ρενέ Ζιράρ

9.Πρόζες, Σάμιουελ Μπέκετ

10.Αυτοβιογραφία, Τόμας Μπέρνχαρτ

55. ΕΥΓΕΝΙΑ ΦΑΚΙΝOΥ

1.Το ιερό, Oυίλιαμ Φόκνερ

2.Τα ρόδινα ακρογιάλια, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

3.Το βιβλίο της άμμου, Χόρχε Λουί Μπόρχες

4.Η μεταμόρφωση, Φραντς Κάφκα

5.Έγκλημα και τιμωρία, Φιοντόρ Ντοστογιέφκσι

6.Το κιβώτιο, Άρης Αλεξάνδρου

7.Δον Κιχώτης, Θερβάντες

8.Μάζα και εξουσία, Ελία Κανέτι

9.Η ψυχή, Παναγής Λεκατσάς

10.Ιστορία της αρχαίας ελληνικής τέχνης, Χρήστος Τσούντας

56. ΦΙΛΙΠΠOΣ ΦΙΛΙΠΠOΥ

1. Η δίκη, Φραντς Κάφκα

2. Αφορισμοί για τη φρόνηση στη ζωή, Άρθουρ Σοπενάουερ

3. Διηγήματα, Έντγκαρ Άλαν Πόε

4. Ασκητική, Νίκος Καζαντζάκης

5. Ποιήματα, Κ.Π. Καβάφης

6. Άξιον εστί, Oδυσσέας Ελύτης

7. Ποιήματα, Μανόλης Αναγνωστάκης

8. Βάρδια, Νίκος Καββαδίας

9. Ακυβέρνητες πολιτείες, Στρατής Τσίρκας

10. Το κιβώτιο, Άρης Αλεξάνδρου

57. ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

1.Όλιβερ Τουίστ, Κάρολος Ντίκενς

2.Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο, Μαρσέλ Προυστ

3.Αμερική, Φραντς Κάφκα

4.Φως τον Αύγουστο, Oυίλιαμ Φόκνερ

5.O γατόπαρδος, Τζιουζέπε Τομάζο ντι Λαμπεντούζα

6.Το σπίτι με τα εφτά αετώματα, Ναθάνιελ Χόθορν

7.Το στρίψιμο της βίδας, Χένρι Τζέιμς

8.Oι προδομένες διαθήκες, Μίλαν Κούντερα

9.Παραμύθια, Έβαλντ

10.Η γραμμή της σκιάς, Τζόζεφ Κόνραντ

58. ΛΕΝOΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

1. Μόμπι Ντικ, Χέρμαν Μέλβιλ

2. Λολίτα, Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ

3. Oδυσσέας, Τζέιμς Τζόυς

4. CATCH-22, Τζόζεφ Χέλερ

5. Η καρδιά του σκότου, Τζόζεφ Κόνραντ

6. O φύλακας στη σίκαλη, Τζ.Ντ. Σάλιντζερ

7. Η μεταμόρφωση, Φραντς Κάφκα

8. Έγκλημα και τιμωρία, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

9. Aμερικανική ψύχωση, Μπρετ Ίστον Έλις

10. Το σόλο του Φίγκαρο, Γιάννης Σκαρίμπας

59. ΧΡΗΣΤOΣ ΧΡΥΣOΠOΥΛOΣ

1. Tractatus logicophilosophicus, Λούντβιχ Βιντγκενστάιν

2. Μυθοπλασίες, Χόρχε Λουίς Μπόρχες

3. Η ανατομία της μελαγχολίας, Ρόμπερτ Μπάρτον

4. Kotlovan, Αντρέι Πλατόνοβ

5. Πάπισσα Ιωάννα, Εμμανουήλ Ροΐδης

6. How to do things with words, J. L. Austin

7. Από το στόμα της παλιάς Ρέμινγκτον, Γιάννης Πάνου

8. Incidences / Δανιήλ Χαρμς

9. Εξομολογήσεις ενός οπιοφάγου, Τόμας Ντε Κουίνσι

10. Studies in the way of words / Paul Grice

60. ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ

1. Αισθηματική αγωγή, Γκιστάβ Φλομπέρ

2. Η μεταμόρφωση, Φραντς Κάφκα

3. Έγκλημα και τιμωρία, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

4. Η φόνισσα, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

5. Τα διόδια, Βαγγέλης Ραπτόπουλος

6. Μεγάλες προσδοκίες, Κάρολος Ντίκενς

7. Oι Άθλιοι, Βίκτορ Oυγκό

8. Τζέιν Έιρ, Σαρλότ Μπροντέ

9. Το σοφό παιδί, Χ.Α. Χωμενίδης

10. Η λάμψη, Στίβεν Κινγκ

Τα 100 σημαντικότερα βιβλία της ζωής μας

60 Έλληνες συγγραφείς απαντούν

Έρευνα: Άννα Μαρτίνου, ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008, Web-Only

Το εγχείρημα ήταν απλό και σύνθετο μαζί: ο «Ταχυδρόμος» θα συγκέντρωνε τα 100 βιβλία που έχουν επηρεάσει και αγαπηθεί περισσότερο στον κόσμο από «γεννήσεως» της γραφής έως και σήμερα, ανεξαρτήτως περιεχομένου, κατηγορίας και έτους συγγραφής τους. Κάτι σαν μια ιδανική βιβλιοθήκη.

Γι' αυτόν το λόγο ζητήσαμε από 60 Έλληνες συγγραφείς να μας συμπληρώσουν τη λίστα με τα δέκα βιβλία που τους έχουν σημαδέψει μέχρι τώρα στη ζωή τους. Ένα προσωπικό «τοπ 10», όπου το πρώτο βιβλίο της λίστας βαθμολογείται με 10 βαθμούς, το δεύτερο με 9, το τρίτο με 8 βαθμούς κ.λπ.

Κάποιοι δέχτηκαν εξαρχής μετά χαράς. Ορισμένοι άλλοι ήταν διστακτικοί ως προς την αξιολόγηση. Ενώ δηλαδή με πολλή σιγουριά έδιναν την προσωπική τους λίστα με τα δέκα πιο σημαντικά για εκείνους βιβλία, δυσκολεύονταν εν συνεχεία να τα βαθμολογήσουν από φόβο μήπως ο υποκειμενισμός της στιγμής λειτουργήσει εν τέλει υποτιμητικά για ορισμένα κείμενα που, ούτως ή άλλως, ήταν τα αγαπημένα τους. Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν και μερικοί συγγραφείς που, απλώς, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην έρευνα, θεωρώντας ότι μια λίστα τύπου «τοπ 10» υποβαθμίζει την έννοια και την ουσία της ανάγνωσης, επιλογή ζωής που θεωρούν ότι «δεν κλείνεται σε κουτιά», δεν ταξινομείται, δεν καταλογογραφείται.

Μέσω της διαδικασίας που σας περιγράψαμε, λοιπόν, χάρη σε όσους και σε όσες συμμετείχαν αλλά και σε όσους και σε όσες αρνήθηκαν αυτή τη συμμετοχή, συγκεντρώσαμε 60 δεκάδες βιβλίων με αξιολογική σειρά. Αφού προσθέσαμε τις βαθμολογίες τους, βγήκαν τα 100 επικρατέστερα. Όσο πιο πολλές φορές εμφανιζόταν ένα βιβλίο και όσο πιο υψηλή θέση κατείχε στη λίστα τόσο πιο μεγάλη βαθμολογία συγκέντρωνε.

Το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από ενδεικτικό των κυρίαρχων τάσεων που έχουν υπάρξει κατά καιρούς στο χώρο του βιβλίου, διότι εδώ παρεισφρέει το προσωπικό γούστο και το αισθητήριο κάθε συγγραφέα: ελληνική και ξένη πεζογραφία, ποίηση και ιστορία, παιδικοί ήρωες και κοσμικοί προφήτες συνθέτουν μια ενδιαφέρουσα κατάταξη, περιεκτική, αντιπροσωπευτική αλλά και με εκπλήξεις. Και όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε λίστα, έτοιμη να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή με την παραμικρή αλλαγή!

5 συγγραφείς και το πολύ αγαπημένο τους

Αγγέλα Καστρινάκη

Αναζητώντας το χαμένο χρόνο, Μαρσέλ Προυστ

Ασπραγκαθιές! Για χρόνια, αφότου στα είκοσί μου είχα διαβάσει την «Αναζήτηση...», γύρευα στη φύση αυτόν τον υπέροχο θάμνο που περιγράφεται στο έργο. Δεν τον εντόπισα ποτέ κι έτσι δεν ξέρω αν ανταποκρίνεται στη μαγευτική αναπαράστασή του. Ο Προυστ μου έδειξε, όπως και σε εκατομμύρια αναγνώστες, ένα διαφορετικό τρόπο να βλέπω τη φύση. Διαστολή της όρασης, των αισθήσεων, του χρόνου. Ακόμα, ένα διαφορετικό τρόπο να βλέπω τα ανθρώπινα, μια οδό παρατηρητικότητας, μέσα από τις πολύπλοκες, μελωδικές προτάσεις του. Eίκοσι χρόνια αργότερα, ωστόσο, ξαναδιαβάζοντας το β΄ τόμο της «Αναζήτησης...», με ενόχλησε ο αριστοκρατισμός του και η απαξίωση ενός ανθρώπινου πλάσματος, της Οντέτ.

Θεόδωρος Γρηγοριάδης

Ποιήματα, Κ.Π. Καβάφης

Διάβασα τον Καβάφη σαν ένα σύνολο ποίησης, μυθοπλασίας, ιστορίας και ήθους. Εκτίμησα τη γλώσσα του, πρωτίστως, που ελληνίζει χωρίς ποιητικισμούς και λαϊκισμούς, με μια απόσταξη αγγλικής κυριολεξίας. Τη διαπολιτισμική ματιά του, τη διαχρονική θεώρηση της ιστορίας χωρίς εμμονές σε τοπικισμούς και οριοθετήσεις, πράγμα που με βοήθησε στα «Νερά της χερσονήσου». Τον ερωτισμό του, με τη θλιμμένη συνενοχή, τη σιωπηλή ανάκληση περασμένων σωμάτων, την ανοχύρωτη επιθυμία μακριά από τις «διαγνώσεις» των ερωτικών γκέτο. Στο «Παρτάλι», δύο βασικοί χαρακτήρες μου διαμορφώνονται κοινωνικά, διαβάζοντας ποιήματά του. Στην «Αλούζα», ένα ολόκληρο κίνημα διανοουμένων περιφέρεται στις ερωτικές και ιστορικές καβαφικές τοποθεσίες της μεσογειακής Ανατολής, ένα γεωγραφικό χώρο που εξακολουθεί να βαραίνει τις προσωπικές και μυθοπλαστικές περιπλανήσεις μου. Μα, πάνω απ’ όλα, την αίσθηση της οικειότητας ότι σου χαρίζεται το έργο ενός μεγάλου δημιουργού κι εσύ το οικειοποιείσαι σαν να αφορά αποκλειστικά και μόνο σε σένα.

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Η δίκη, Φραντς Κάφκα

Ο Γιόζεφ Κ., ο εμβληματικός ήρωας της «Δίκης», συλλαμβάνεται ένα πρωί για κάποιο έγκλημα που, κατά πάσα πιθανότητα, ποτέ δεν διέπραξε και οδηγείται σε μια δίκη που διαρκώς αναβάλλεται. Ολομόναχος και αβοήθητος, προσπαθεί να καταλάβει για τι τον κατηγορούν, βουλιάζοντας στο ζοφερό παράλογο ενός απάνθρωπου μηχανισμού που αποδεικνύεται ανίκητος.

Ο Φραντς Κάφκα στήνει έναν κόσμο σκοτεινό, έναν κόσμο χωρίς χωροχρονικές συντεταγμένες, έναν κόσμο, ωστόσο, απολύτως –και διαρκώς– αναγνωρίσιμο. Μ’ ένα στυλ λιτό και αφτιασίδωτο, ταυτοχρόνως όμως κοφτερό σαν νυστέρι, ο Κάφκα φιλοσοφεί αφηγούμενος την περιπέτεια του Κ. μ’ ένα υποδόριο, ανατριχιαστικό χιούμορ.

Η «Δίκη» είναι ένα από εκείνα τα σπάνια βιβλία που αψηφούν το χρόνο και την ιστορία, που προσπερνούν πατρίδες και σύνορα, ένα βιβλίο διαρκώς επίκαιρο –ογδόντα τόσα χρόνια τώρα–, καθώς μιλάει με απαράμιλλη διεισδυτικότητα για το χτες, το σήμερα και το αύριο καθενός μας. Μια πυκνή αλληγορία για την ανθρώπινη συνθήκη, δεκτική σε αλλεπάλληλες αναγνώσεις. Κοντολογίς, ένα αδιαμφισβήτητο αριστούργημα.

Θανάσης Χειμωνάς

Έγκλημα και τιμωρία, Φιόντορ Ντοστογιέφσκι

Η πρώτη μου επαφή με το «Έγκλημα και τιμωρία» έγινε στην παιδική μου ηλικία μέσω των «Κλασσικών εικονογραφημένων». Θυμάμαι πως είχα πραγματικά σοκαριστεί από το εξώφυλλο του συγκεκριμένου τεύχους: ο Ρασκόλνικοφ – πλάτη, με σηκωμένα τα χέρια του, σε μια στάση τρόμου, άμυνας και ικεσίας. Το «κανονικό» μυθιστόρημα το διάβασα στα τελευταία χρόνια της εφηβείας μου και ήταν πιθανότατα η πρώτη φορά (έστω και για μια φευγαλέα στιγμή) που σκέφτηκα να γίνω συγγραφέας. Θυμάμαι πως είχα εντυπωσιαστεί από την ατμόσφαιρα, από την ψυχοσύνθεση των ηρώων, από τον έρωτα της Σόνια για τον Ρασκόλνικοφ – ακόμη και από τον ίδιο τον τίτλο: «Έγκλημα και τιμωρία». Δεν είναι το αγαπημένο μου βιβλίο, πιστεύω όμως πως –αντικειμενικά– είναι το καλύτερο μυθιστόρημα όλων των εποχών…

Πες μου τι διάβασες να σου πω ποιος είσαι

Από τη Μικέλα Χαρτουλάρη, ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008, Web-Only

Μια εκλεκτή βιβλιοθήκη. Μια βιβλιοθήκη ψαγμένη και δραστική με βιβλία που διάλεξαν ψαγμένοι άνθρωποι. Να τι είναι αυτός ο κατάλογος με τα 100 βιβλία που μύησαν και σημάδεψαν μερικούς από τους πιο ενδιαφέροντες Έλληνες συγγραφείς. Λείπουν πολλά σπουδαία βιβλία από αυτήν τη λίστα, ολόκληρες κατηγορίες βιβλίων που μπορούν να σου αλλάξουν τη ζωή και που δεν θα απουσίαζαν από την ιδανική βιβλιοθήκη, όμως μια βιβλιοθήκη με υπογραφή –ή μάλλον με 60 υπογραφές– έχει άλλη αξία. Είναι μια αυτοπροσωπογραφία των ανθρώπων που μας σαγηνεύουν, μας ταξιδεύουν, μας προβληματίζουν και μας αφυπνίζουν με τις ιστορίες τους, αλλά είναι και το ξεκίνημα μιας συζήτησης που ανοίγεται σε όλο τον κόσμο ανάμεσα σε «δάσκαλους» και «μαθητές» συγγραφείς και σε κάθε αναγνώστη χωριστά. Είναι ένα κλείσιμο του ματιού προς όλους μας.

Κάθε επιλογή υπαινίσσεται μια απόρριψη. Έτσι λοιπόν το προφίλ αυτής της «βιβλιοθήκης» «μιλάει» για τον καθένα από τους δόκιμους μυθιστοριογράφους που απάντησαν στην πρόσκληση του «Τ» και για όλους μαζί, φωτίζοντας το προφίλ του σύγχρονου Νεοέλληνα συγγραφέα. Κάτι σημαίνει λ.χ. ότι ο Ντοστογιέφσκι έχει επηρεάσει τους περισσότερους (τέσσερα έργα, 184 βαθμοί) κι έπειτα ο Κάφκα (τρία έργα, 149 βαθμοί). Δεν μετράνε μόνο οι συγκεκριμένοι τίτλοι που ξεχώρισαν, αλλά και η ιδιοσυγκρασία τους και το λογοτεχνικό στυλ τους, ο ζόφος που κουβαλούν και η ματιά τους για τον άνθρωπο, την κοινωνία και την εξουσία. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει με τα ποιήματα του Καβάφη, που αναδείχθηκαν ως τα πιο μυητικά. Τρεις συγγραφείς του 19ου αιώνα σαρώνουν!

Το σημάδι της ποίησης. Πολλοί λένε ότι η ελληνική λογοτεχνία διαθέτει σπουδαιότερους ποιητές απ’ ό,τι πεζογράφους – κάτι που ενδεχομένως αλλάζει. Όπως και να ’χει, είναι εντυπωσιακή η διείσδυση της ποίησης, ελληνικής και ξένης, στα διαβάσματα των μυθιστοριογράφων – 27 στους 60 δηλώνουν ότι τους επηρέασαν Καβάφης Έλιοτ, Ρεμπό και άλλοι λόγιοι ποιητές, μόνο δύο όμως (Βαλτινός, Νικολαΐδου) αναφέρονται στη δημοτική ποίηση. Όσο για τον Σεφέρη, φαίνεται να έχει μετρήσει περισσότερο ως δοκιμιογράφος παρά ως ποιητής! Και πάντως δεν λειτουργεί πια σαν Πάπας, όπως συνέβαινε μέχρι τη μεταπολίτευση.

Το Τop 10 των Ελλήνων. Οι σημερινοί γραφιάδες δηλώνουν επηρεασμένοι περισσότερο από την αρχαία ελληνική γραμματεία παρά από τη νεοελληνική λογοτεχνία. Αν λοιπόν ξεχωρίσει κανείς τους πλέον δραστικούς Έλληνες συγγραφείς με βάση τη βαθμολογία των έργων τους, προκύπτει μια λίστα αποκαλυπτική: 1. Καβάφης. 2. Όμηρος («Οδύσσεια» και «Ιλιάδα»). 3. Σοφοκλής («Οιδίπους» και «Αντιγόνη»). 4. Αλεξάνδρου. 5. Ευριπίδης. 6. Θουκιδίδης. 7. Παπαδιαμάντης. 8. Κ. Πολίτης, Πλάτωνας, Καζαντζάκης. 9. Ιωάννου, Σεφέρης. 10. Βιζυηνός. Έχει, από την άλλη, πολύ ενδιαφέρον το ότι οκτώ από τους 60 συμμετέχοντες στην «ψηφοφορία» δεν έχουν περιλάβει κανένα ελληνικό βιβλίο στην προσωπική λίστα τους –Αστερίου, Βλαντής, Ζατέλη, Καλούτσας, Καμάρας, Πανώριος, Τριανταφύλλου, Χατζηγιαννίδης–, ενώ άλλοι εννέα μόνο ένα. Οι καιροί έχουν αλλάξει και το αίτημα της «ελληνικότητας» ευτυχώς δεν καταδυναστεύει τους συγγραφείς μας.

Το Τop 10 των ξένων. Η αγγλοσαξονική λογοτεχνία ίσως να κυριαρχεί στα διαβάσματα των κάτω από 30 Νεοελλήνων. Ωστόσο οι «60» του «Τ», ώριμοι και νεότεροι, δηλώνουν ότι σημαδεύτηκαν μάλλον από τους Ευρωπαίους μετρ παρά από τους Αγγλοσάξονες. Η σειρά των «δασκάλων» τους μιλά από μόνη της: 1. Κάφκα («Δίκη» και «Μεταμόρφωση»). 2. Ντοστογιέφσκι («Έγκλημα και τιμωρία», «Ηλίθιος», «Δαιμονισμένοι» «Αφερφοί Καραμαζόφ»). 3. Προυστ. 4. Τζόις, 5. Σαίξπηρ. 6. Θερβάντες, Κόνραντ, Μέλβιλ. 7. Ντίκενς. 8. Φλομπέρ. 9. Σάλιντζερ. 10. Σταντάλ.

Μπρα ντε φερ. Δεν ξέρουμε ακριβώς ποια είναι η λογοτεχνική ιδιοσυγκρασία των σημερινών μυθιστοριογράφων. Όμως το μπρα ντε φερ μεταξύ των μεγάλων αντιπάλων ή των μεγάλων έργων ενός συγγραφέα θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν απάντηση. Στο πεδίο της μάχης ο Σοφοκλής νικάει τον Ευριπίδη και τον Αισχύλο. Ο Θουκυδίδης νικάει τον Ηρόδοτο. Ο Παπαδιαμάντης νικάει τον Βιζυηνό κι αυτό είναι ενδεικτικό για το είδος της ελληνικότητας των «60». Ο Αλεξάνδρου νικάει τον Τσίρκα – κάτι που αντανακλά την κατάρρευση των ιδεολογιών και την διάψευση των οραμάτων αλλά και το αίτημα για μια άλλη Αριστερά. Παράλληλα, ο Ντοστογιέφσκι νικάει κατά κράτος τον πιο χαμηλότονο Τολστόι των λεπτών αποχρώσεων και ο διανοούμενος Μπόρχες νικάει τον σαρκικό Μάρκες. Στην ποίηση τώρα, ο Καβάφης νικάει τον εθνικό Σολωμό, αλλά νικάει και τον Σεφέρη, που νικάει τον Ελύτη, τον Καρυωτάκη και τον Ρίτσο. Στο πεδίο του στοχασμού, οι Νεοέλληνες μυθιστοριογράφοι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, φαίνονται να είναι μάλλον επιφανειακοί αναγνώστες φιλοσοφικών κειμένων… Όπως και να ‘ναι, πάντως, ο Μαρξ νικάει τον Πλάτωνα –πού είναι άραγε οι άλλοι αρχαίοι; – και τον Φρόιντ. Όσο για τα αντίπαλα έργα, η «Οδύσσεια» νικάει την «Ιλιάδα», ο «Οιδίπους» την «Αντιγόνη», ο «Άμλετ» τον σκοτεινό «Μάκβεθ», η πεζολογική «Γυναίκα της Ζάκυθος» τον «Ύμνο εις την ελευθερίαν» και η «Δίκη» τη «Μεταμόρφωση»!

Εναλλακτική κουλτούρα. Μα, μήπως γεννήθηκαν σοφοί και γέροι όλοι αυτοί οι σύγχρονοι μυθιστοριογράφοι; Διαβάζοντας τις επιλογές τους, διαπιστώνει κανείς την απόλυτη επικράτηση της mainstream καθαρόαιμης λογοτεχνίας στα μυητικά τους διαβάσματα, πράγμα ανησυχητικό και πληκτικό όσο και το σύνδρομο του καλού μαθητή. Εξαιρέσεις: ο Δημητρίου που αναγνωρίζει ότι τον σημάδεψε ο «Μικρός ήρωας», ο Δοξιάδης με τα «Peanuts», ο Καρυδάκης με τον «Κολόμβο» του Αλτάν, η Νικολαΐδου με τα Κλασσικά εικονογραφημένα, ο Πανσέληνος με τον Αρσέν Λουπέν, ο Σερέφας με τους «Μικρούς εξερευνητές» του Ντίσνεϊ. Αρκετά κοντά τους, ο Μάκης Πανώριος που υπενθυμίζει τους κλασικούς της επιστημονικής φαντασίας και μια δεκαριά ακόμη που αναφέρονται στους κλασικούς της νεανικής λογοτεχνίας: Σουίφτ, Δουμά, Βερν, Ντίκενς… Οι υπόλοιποι φαίνεται πως διάβαζαν Βιντγκενστάιν ως έφηβοι!

Πολιτική και σεξ γιοκ. Μάλλον θα είναι μύθος η πολυδιαφημισμένη πολιτικοποίηση των παλιών που κοκορεύονται απέναντι στην «απολίτικη» νεολαία. Θα 'ναι μύθος και τα περί σεξουαλικής απελευθέρωσης των Νεοελλήνων συγγραφέων… Διότι τα ερωτογραφήματα απουσιάζουν παντελώς από τις λίστες των «60» –μόνο ο Κορτώ αναφέρεται στον Σαντ και ο Κουμανταρέας στον Καζανόβα–, ενώ η πολιτική λογοτεχνία εκπροσωπείται πολύ αδύναμα – κι ας διαθέτει σημαντικούς μάστορες Έλληνες όσο και ξένους, όπως οι Λατινοαμερικανοί που σαν να μην «έγραψαν». Ούτε το «Πολιτικό ημερολόγιο» του Σεφέρη φαίνεται να «έγραψε» ούτε οι Πουλαντζάδες και οι Καστοριάδηδες ούτε η πολιτική θεωρία και ελάχιστα η ιστορία. Προφανώς η κοινωνική τους συνείδηση διαμορφώθηκε από άλλους δρόμους…

Η περιπέτεια της γραφής. Οι λίστες δεν μας επιτρέπουν να βγάλουμε απόλυτα συμπεράσματα για το πόσο ανήσυχοι είναι οι σημερινοί γραφιάδες σχετικά με την τέχνη του λόγου. Πόσο υποψιασμένοι και πόσο τολμηροί. Ωστόσο, αν εξαιρέσουμε τον Τζόις, τον Ρομπ-Γκριγιέ, τον Γιώργο Χειμωνά και ελάχιστους ακόμα, είναι χαρακτηριστικό ότι τα πειραματικά έργα δεν έχουν πολυαπασχολήσει τους «60», όσο κι αν ψάχνονται ή καμώνονται ότι ψάχνονται στον τρόπο γραφής τους…

Κοσμοπολιτισμός. Τελικά. ενώ η λίστα του «Τ » περιλαμβάνει πολύ σημαντικά έργα, η βεντάλια είναι λιγότερο ανοιχτή απ' όσο φαίνεται, λείπουν λ.χ. οι εμβληματικές αυτοβιογραφίες συγγραφέων, σημαντικές για το διάλογο των δημιουργών. Το ποτάμι απ’ όπου ήπιαν οι περισσότεροι σύγχρονοι Έλληνες μυθιστοριογράφοι είναι λοιπόν μάλλον μικρό. Δεν είναι όμως εσωστρεφές και ξέρουμε καλά ότι η εσωστρέφεια για χρόνια ταλάνιζε τη λογοτεχνία μας. Δεν είναι «επαρχιακό». Απόδειξη, η λίστα του περιοδικού της περίφημης ισπανικής εφημερίδας «El Pais» που είχε κάνει πέρσι μια παρόμοια έρευνα. Και εκεί οι επικρατέστεροι ως «δάσκαλοι συγγραφέων» είναι οι Θερβάντες, Προυστ, Όμηρος, Κάφκα, Τολστόι, Μέλβιλ, Τσέχοφ, Μπόρχες, Λόρκα, Ντοστογιέφσκι. Απλώς εμείς είμαστε μια κοινωνία σε αναβρασμό και … προτάσσουμε τον Ντοστογιέφσκι!

Friday, December 26, 2008

Le Nouvel Observateur: Dossier spécial

Les vingt meilleurs livres de 2008

Précédente

Ritournelle de la faim

Suivante

Image 2 sur 21



Ritournelle de la faim
De J. M. G. Le Clézio (Gallimard)

Avec Ritournelle de la faim , Le Clézio revient à une veine autobiographique. Portrait d'une jeune femme, Ethel, qui ressemble à sa mère. Après la défaite de 1940, acculée à la fuite au-delà de la ligne de démarcation, Ethel, qui fut enfant choyée, connaît les privations terribles de l'Occupation. S'y ajoute le cinglant tableau d'une bourgeoisie française raciste. L'auteur, depuis la sortie du roman, est devenu un superbe prix Nobel.

Wednesday, December 24, 2008

Adrian Mitchell, British Poetry’s Voice of the Left, Dies at 76


Adrian Mitchell, a prolific British poet whose impassioned verse against social injustice, racism and violence was often declaimed at antiwar rallies and political demonstrations, died on Saturday in London. He was 76. He had been hospitalized for pneumonia, which may have brought on a heart attack, said his agent, Nicki Stoddart.

Mr. Mitchell, a spiritual descendant of William Blake, Walt Whitman and Bertolt Brecht, combined ferocity, playfulness and simplicity, with a broad audience in mind, in his poetry, plays, novels, song lyrics, children’s books and adaptations for the stage. His voluminous output included white-hot tirades against the Vietnam War, rapturous nature poems, nonsense verse and children’s tales of a wooly mammoth who returns to the modern world.

“Mitchell is a joker, a lyrics writer, a word-spinner, an epigrammist, a man of passion and imagination,” the art critic and novelist John Berger once wrote. “Against the present British state, he opposes a kind of revolutionary populism, bawdiness, wit and the tenderness sometimes to be found between animals.”

Mr. Mitchell was born in London and attended private schools. In 1952, after completing his national service in the Royal Air Force, an experience that, he said, “confirmed my natural pacifism,” he enrolled at Christ Church, Oxford. His original plan to train as a teacher fell by the wayside as he was drawn into a circle of poets that included George MacBeth and A. Alvarez and became literary editor of the magazine Isis.

After leaving Oxford in 1955, Mr. Mitchell worked as a journalist for The Oxford Mail and The Evening Standard in London. He also began performing at poetry readings and taking part in left-wing political work. “I think a poet, like any other human being, should recognize that the world is mostly controlled by political forces and should become politically active too,” he told the magazine Contemporary Poets in 1991.

His early poetry, nearly all of it political, in highly structured verse forms, relied on simple, democratic language. “Most people ignore most poetry because most poetry ignores most people,” he wrote in the preface to his first substantial collection, “Poems” (1964). His later poetry, often loose and improvisatory, included more personal subject matter. Much of it was written for children. Poems like “To Whom It May Concern (Tell Me Lies About Vietnam),” which he first read at a rally in Trafalgar Square in 1964 and has updated over the years to suit changing events, helped establish Mr. Mitchell as British poetry’s voice of the left.

The poem begins:

I was run over by the truth one day.

Ever since the accident I’ve walked this way

So stick my legs in plaster

Tell me lies about Vietnam.

In 2003, the socialist magazine Red Pepper anointed him Shadow Poet Laureate, an appropriate title for the author of the collections “Peace Is Milk” (1966), “Out Loud” (1968), “Love Songs of World War III” (1988) and “Heart on the Left” (1997).

He wrote many plays and adaptations for the stage, for adults and children. Most notably, he collaborated with Peter Brook on two productions for the Royal Shakespeare Company, Peter’s Weiss’s “Marat/Sade” (1964) and the antiwar play “US” (1966), for which he wrote seven song lyrics.

He also wrote “Tyger” (1971), a play about William Blake, and the song lyrics for Peter Hall’s stage version of George Orwell’s “Animal Farm.” And he edited “Blackbird Singing” (2001), a collection of Paul McCartney’s poetry and lyrics.

At his death Mr. Mitchell had just completed three works to be published next year: “Tell Me Lies: Poems 2005-2008” (Bloodaxe Books), the children’s collection “Umpteen Poems” (Orchard Books) and “Shapeshifters” (Frances Lincoln), a retelling of Ovid’s “Metamorphoses.”

His first marriage ended in divorce. He is survived by his wife, Celia Hewitt; three daughters, Briony, Sasha and Beattie; two sons, Alistair and Danny; and nine grandchildren.

In a 2005 poll conducted by the Poetry Society, Mr. Mitchell’s “Human Beings” was voted the poem that people most wanted to send into space in the hope that it would be read a century later. “It is about the joy of being human, but that doesn’t mean that it’s against animals or alien beings,” Mr. Mitchell said. “When it goes into space and it’s read by aliens, I’d hate for them to think that it’s anti-alternative life forms.”